Бандити прокопали тунел до мисията ни в Колумбия

https://www.24chasa.bg/Article/306181 www.24chasa.bg
Сградата, където бе посолството ни в Богота, се намира в един от най-хубавите райони на колумбийската столица. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ НА ДОРИС ДУКОВА

Престъпници прокопали тунел до изоставената сграда на българското посолство в Колумбия и необезпокоявани изнесли оттам всичко, каквото могли.

Това сподели пред "24 часа" от Богота Дорис Ернандес Дукова - председател на фондацията "Колумбийско-български съюз".

Прокопаният тунел бил открит преди две години. Той свързвал сградата на мисията ни с жилищен блок, разположен на отсрещната страна на улицата. Престъпниците влезли в бившето ни посолство и изнесли оттам всичко, което останало след закриването му преди десетина години, твърди Дукова. Прибрали дори електрическите крушки и демонтирали парапетите от стълбите на пететажната сграда.

Дорис Дукова, председател на фондация
Дорис Дукова, председател на фондация "Колумбийско-български съюз".

Самата Дукова научила това от Кирил Коцалиев - посланика ни във Венецуела. Посолството ни в Каракас отговаря и за Колумбия. Българското външно министерство знае за тунела и за проникването. Единственото обаче, което направило, след като нещата излезли наяве, било да осигури нощна охрана на сградата, която продължава да бъде собственост на българската държава.

ДРАГОВЕСТ ГОРАНОВ
ДРАГОВЕСТ ГОРАНОВ

Разкриването на тунела станало съвсем случайно

Колумбийските власти открили още един тунел, прокопан от отсрещната сграда към друга. Проблемът е, че законодателството в Колумбия е твърде милостиво към такива престъпници. "Доколкото знам, изобщо не са ги хванали", казва Дорис Дукова.

Отгоре на всичко ключовете от вратите на бившето българско посолство в Колумбия се намират у посланика на Венецуела в Колумбия. Звучи донякъде логично, нашата страна също е делегирала на мисията ни в Каракас да покрива съседна Колумбия. Но трябва да припомним, че в момента отношенията между двете съседни южноамерикански републики са изключително обтегнати и те са почти в състояние на война.

Колумбия обвинява Венецуела, че помага на партизаните марксисти от групировката ФАРК, които владеят големи територии от родината на Габриел Гарсия Маркес и държат близо хиляда заложници. Президентите Алваро Урибе и Уго Чавес постоянно си разменят публични нападки.

"Сградата е пететажна и е великолепна. Тя се намира в центъра на Богота, на пресечка, която е еквивалент на ъгъла на софийските "Витошка" и "Солунска". Според мене е грешно такава постройка на такова място да стои безстопанствена", казва Дорис Дукова.

Преди време близо 200 души в Колумбия - живеещи там българи и местни хора, писали петиция, която Дукова представила на българското външно министерство при последната си визита у нас. Те молили сградата да се даде за ползване под наем на фондация "Колумбийско-български съюз". От дипломатическото ведомство обаче отговорили, че засега бюджетът не позволява да се поддържа тази сграда. Такъв бил и отговорът на наскоро посетилите Богота служители на външното ни министерство Христо Гуджев и Станимир Граматиков.

"Българското външно министерство няма информация за прокопан тунел до посолството ни в Богота. Честно казано, звучи малко в стил Граф Монте Кристо, заяви за "24 часа" говорителят наведомството Драговест Горанов. "Въпреки това ние ще направим проверка на сигнала. Вероятно ще изпратим до Колумбия наш дипломат от Венецуела", добави Горанов.

Той призна, че сградата наистина е изоставена и бюджетът в момента не позволява тя да бъде поддържана от българската държава. "А тя се нуждае от текущ ремонт. За съжаление има сгради и на действащи български посолства по света, които не са в най-доброто възможно състояние. Но нищо не може да се направи, тъй като има наложени ограничения", каза още Драговест Горанов.

МОМЧИЛ ИНДЖОВ

МВнР вика за обяснения посланика от Бразилия

Министърът на външните работи Румяна Желева е разпоредила посланикът ни в Бразилия Николай Цачев спешно да бъде извикан в София за обяснения. Това съобщи вчера говорителят на МВнР Драговест Горанов.

Шефът на мисията ни трябва да отговаря за поредица от сигнали за допуснати нарушения през 3-годишния му мандат. Както "24 часа" вече писа, в министерството се води преписка, според която Николай Цачев е направил дискотека в посолството с платени куверти, нарушавайки Виенската конвенция, в апартамента на посолството в Рио де Жанейро е бил засечен издирван за международна престъпна дейност, който се представял за охрана на съпругата на посланика, и др.

"Ние тези неща не сме ги научили от вестника,имаме информация за всичко и сме докладвали на ръководството. Има резолюция по въпроса", добави говорителят на МВнР.

Драговест Горанов уточни, че посланикът е единственият дипломатически представител на България в Бразилия и затова не може да се завърне веднага в страната, но това щяло да стане в най-скоро време.

В момента подготвяме човек, който да бъде командирован за Бразилия и да поеме мисията, така че посланик Цачев да може да дойде и да даде обяснения по всички проблеми в посолството, каза още говорителят.

На въпрос вярно ли е, че издирваният Милослав Кръстев, известен като полубрат на застреляния Фатик, се е подвизавал в дипломатическия имот в Рио и се е представял като таен агент и лична охрана на жената на посланика Людмила Цачева, Драговест Горанов поясни, че не може да отговори, тък като това е от компетенциите на службите за сигурност.

Относно организираната дискотека в посолството, такова събрание е имало, посланикът твърди, че това е било вечер на България, но ние имаме и други сигнали, каза говорителят на Външно.

Според медиите в Бразилия т.нар. празник на България бил на 7 ноември от 23,00 ч., като входът за дансинга струвал 40 бразилски реала (около 20 щатски долара), а местата за ВИП сектора се продавали на двойно по-висока цена.

Според "Журнал Ало Бразилия" на дискотеката в българското посолство се изявили известни бразилски диджеи от областта на техното, прогресивния хаус и електронната музика.

Единствено инцидентът с изнасилването на едно от момичетата, дошли на българското парти, помрачил седмоноемврийския празник.

Посланик Николай Цачев ще бъде препитван и за инцидента с ограбването на касата на българската мисия, от която са изчезнали близо 20 хиляди долара. Случаят е от 2007 г. и според бразилските власти става дума за вътрешен човек, тъй като касата не е разбита, а е отворена без никакви допълнителни интервенции.

Това е случай, по който цялата информация е предадена, и по него работят компетентните органи, коментира Горанов.

Накрая говорителят на МВнР допълни, че покрай посолството ни в Бразилия са се натрупали доста казуси, за които ръководството на министерството ще търси обяснение от посланик Цачев.

ГЕОРГИ МИЛКОВ

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо