Думите болят повече от бой с метла

https://www.24chasa.bg/Article/307414 www.24chasa.bg
Въпреки тревогите Вики вече има коледна елха, осигурена от дядо Филимон и баба Добрина. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Жестоките думи и обидите болят повече от шамарите, боят с метла и с пръчка. Това вече знае малката Виктория от с. Покрайна. Тя е само на 9 г., но е преживяла и едното, и другото.

Момиченцето, което потърси полицията заради злите езици на съседки, може би ще забрави физическото насилие, но не и подмятанията, че е копеле, и прокобите, че ще стане проститутка. Виктория гледа с големите си тъжни очи, а думите, които изрича, сякаш излизат от устата на възрастен човек.

Историята й, която "24 часа" разказа вчера, трогна наши читатели и мнозина се обадиха в кореспондентския ни офис във Видин. Искат да дадат на детето поне мъничко радост, като му изпратят коледни подаръци. Жена от Велико Търново пък заяви, че ще отиде до Покрайна, за да ги занесе лично на детето.

Виктория и баба Добрина трудно приемат съседската злоба.
Виктория и баба Добрина трудно приемат съседската злоба.

Вики е родена през 2000 г. във Видин и носи като презиме името на майка си Карина, защото бащата не е известен. Карина е руска гражданка, майка й е рускиня, баща й Кирил Костадинов от с.Покрайна е българин.

Думите болят повече от бой с метла

Виктория била изоставена в дом "Майка и дете", където живяла 1 г., но след това била прибрана от дядото Кирил. Втората му съпруга обаче системно малтретирала и биела детето. До преди 3 г., когато Кирил заминал на гурбет в Италия. Тогава брат му Филимон взел Виктория в дома си. Той и жена му Дафинка се грижат за нея като за родна внучка.

Записали я в първи клас в местното училище, но със страх - на името на друго дете, защото без ЕГН Вики все едно не съществува След закриването на селското школо тя учи в СОУ "П.Р.Славейков" във Видин, но вече със собственото си име.

Покрай проблемите с документите се стоварил и новият - със злите езици на комшийките. Филимон Георгиев не иска да говори за инцидента, дори излиза от стаята и оставя единствено Вики да разказва.

"Сама написах писмото до полицията, защото не е хубаво да се закачат и да се обиждат хората. Не запомних всичко, но бяха грозни неща за мен и за майка ми - че съм копеле, че ще стана проститутка, че пиленцата си ядат говната", споделя момичето.

На 25 ноември за пореден път чула тези обиди. Тогава разказала всичко на хората, които я гледат в момента - баба Дафинка и дядо Филимон. Дала им жалбата си до полицията, за да я изпратят. Възрастните не знаели какво да правят и отишли при кмета на Покрайна Венелин Йонов.

"И двамата плачеха, бяха много разстроени. Показаха ми какво е написала Виктория и ми разказаха какво се случва. Тогава разбрах и за другия проблем с ЕГН-то", разказва кметът.

После жалбата била изпратена в РПУ - Видин. "За нас няма незначителни проблеми, когато някой се обръща за помощ. Откликваме дори и на оплаквания за нанесена обида", каза зам.-директорът на ОД на МВР във Видин Костадин Джунински.

По жалбата на Виктория веднага била образувана преписка. На 4 декември тя е приключена. Полицейски инспектор се срещнал със съседката С.Н. и я предупредил, че не трябва да обижда детето.

Съдбата на Вики е покъртителна, но вместо съчувствие среща сред някои от местните омраза и това още повече я прекършва, коментира кметът Венелин Йонов.

Хората са озлобени, но това не е оправдание за нараняването на дете, казва и класната на III "б" Дарина Николова. Тя отлично познава проблемите на Вики, защото момиченцето споделя всичко с нея - и за побоищата от детството й, и за приказките на комшийките, и за жалбата до полицията.

"Всяка сутрин, когато идва на училище, Вики ме прегръща и си говорим. Зная колко е тежък животът й и това не може да остане скрито - напрегната е, понякога се затваря в себе си. Опитвам се да й помагам, но тя има нужда от сигурност и от обич и извън училището, а аз не мога да й ги дам", споделя Николова.

Учителката е категорична, че Виктория е умно и будно дете. Българският език й се удава с лекота, малко по-слаба е по математика, но ходи на занималня и ще навакса пропуските.

От 2 г. Дарина Николова и директорката на СОУ "П. Р. Славейков" Катя Трифонова опитват да помогнат да се реши проблемът с гражданството на момичето, но безрезултатно. Вчера се намесил и кметът Йонов, но от служба ГРАО във Видин му отговорили, че срещу името на Виктория в регистъра е записано, че е руска гражданка. Въпреки че няма никакъв документ от руското посолство или от МВнР, единствено майката може да поиска момичето да получи българско.

За нея обаче това, изглежда, е последна грижа. За последно се появила в Покрайна през пролетта. "Излъга ни, че й трябват пари, за да ми направи документите, но само взе парите на дядото и избяга", казва Вики.

От отдела за закрила на детето във Видин вчера са поискали МВР да обяви майка й Карина за общонационално издирване, каза шефът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Венци Пасков. (Виж изявлението му по-долу) "Запознаваме се с писмото и ако има основания, веднага ще го направим", каза зам.-директорът на ОД на МВР Константин Джунински.

Без ЕГН Вики не може да получи свидетелство за завършен клас, а впоследствие и диплома, няма как да й се издаде и документ за самоличност.

Филимон и съпругата му Дафинка трудно се справят финансово с грижите си за детето. Заради неуредения му статут обаче те не могат да разчитат на никаква социална помощ от държавата.

ВАНЯ СТАВРЕВА

Венци Пасков, шеф на Регионалната дирекция за социално подпомагане: Най-добре е момичето да остане при роднини

На 2 декември Филимон Георгиев е запознал отдела за закрила на детето със случая. Заявил е, че той полага грижи за него, че дядото по майчина линия е в Италия, а бабата и майката, които са руски граждани, са в София на неизвестен адрес. От отдела за закрила на детето веднага са написали писмо до Областната дирекция на МВР с искане за общонационално издирване на майката. Тя е единственият законен представител, който може да придвижи документите на Виктория, за да получи българско гражданство.

Вече сме предприели мерки за настаняване на момичето при роднини и близки. Опасяваме се обаче, че може да възникне проблем в съда. Детето няма ЕГН, а по нашите нормативни документи може да се подпомага, ако е български гражданин.

Трябва да се намери законовият път, за да може това дете да получава всичко, което му се полага от държавата.

За нас е по-добре Виктория да е при роднини и близки, отколкото да я настаним в институция - това е последната мярка. Другият начин е, ако майката се откаже от родителски права, да включим Виктория в списъка за осиновяване или й търсим приемно семейство.

Родителите на 4000 деца - на гурбет

Около 4000 ученици от Видинска област живеят при близки и роднини, защото родителите им са на гурбет в чужбина, сочи проучване на Регионалния инспекторат по образование.

"Тези деца не се отличават с поведението си от останалите, не създават проблеми, но за нас те са в риск и затова сме обърнали внимание на класните ръководители и директорите за по-тесен контакт с тях", обясняват от инспектората.

По-малките са включени в занимални и полуинтернати и училището компенсира, доколкото може, отсъствието на родителите.

Проблем обаче е, че тези ученици нямат законно определени от родителите настойници и учителите не знаят с кого да контактуват. Повечете живеят при баби и дядовци, лели, братовчеди.

Само в класа на Виктория има три деца, които живеят в рискова социална среда, казва класната й Дарина Николова. (24часа)

  • Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

    Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

    На фаталния 13 януари получихме поредно потвърждение защо България продължава да е символ на медийна несвобода. Очевидно причината не е само във властта, но и в самите медии. “24 часа” успя да научи пръв новината на деня, а именно, че председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров има намерение да се оттегли от поста от 1 март
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо