Единна стратегия за големи проекти в енергетиката

https://www.24chasa.bg/Article/307523 www.24chasa.bg
Енергийният министър Трайчо Трайков (вляво) изслуша премиера в компанията на бизнесмените Николай и Евгения Баневи. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Страната ни ще разработи единна стратегия по големите енергийни проекти, която ще бъде съгласувана с президента, обяви Бойко Борисов на осмата кръгла маса с кабинета, организирана от "Иконъмист конферънсис". Преди нея премиерът свикал консултативен съвет, който да изготви план за проектите, тъй като "до момента нямаме обща стратегия, давани са разнопосочни сигнали". Днес (вчера, б.р.)ще съгласуваме позициите, каза Борисов и съобщи, че президентът също е изпратил представител.

"Готов съм да съдействам на правителството в усилията му за реализацията на енергийни и други проекти", заяви президентът Георги Първанов.

По-късно енергийният министър Трайчо Трайков обясни, че за "Белене" продължава подготвянето на конкурс за инвеститор, за "Южен поток" започваме преговори с Русия по искането й за удвояване на капацитета, а за "Бургас - Александруполис" ще се решава, след като бъде изготвена оценката за въздействие върху околната среда.

От думите на премиера стана ясно, че тя ще отнеме 18 месеца. Ако МОСВ не одобри оценката за въздействие върху околната среда на проекта, значи не е изгоден и някой е заложил екобомба, каза Борисов. За да бъде публикувано споразумението за нефтопровода, трябвало да се иска разрешение от Русия и Гърция. Пред Москва въпросът ще бъде поставен на започващата утре комисия за икономическо сътрудничество. Трайков пък каза, че са водени разговори с Гърция за промяна на споразумението.

"Ние нямаме пари за майките с деца, за проектната компания ще платим, когато имаме възможност", каза Борисов на въпрос дали ще дадем годишната си вноска за проектната компания. Тя е няколко милиона евро. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош, съобщават от Пресслужбата на Министерски съвет На срещата беше

Неизвестни нападнаха и биха двете дъщери на един от заместниците на главния мюфтия. Инцидентът е станал пред един от хипермаркетите в столичния квартал "Надежда" днес следобед, съобщава БНР. Двете момичета са излизали от магазина, когато са били нападнати от други младежи, които са ги удряли. Полицията в София разследва инцидента.

19-годишно момче от сатовчанското с. Плетена сложи край на живота си. Тялото на Явор Ю. било открито в понеделник около 21,30 ч да виси на въже под навеса на къщата му в селото. Родителите му са разведени, като майката живеела в друг град, а бащата бил на гурбет в Испания. В Плетена Явор живеел с баба си и дядо си,