Забрави ли България спасителите от Охрид?

https://www.24chasa.bg/Article/308436 www.24chasa.bg
20-годишните моряци Драган Наумовски (вляво) и Васко Маркоски не се смятат за герои. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Три месеца след потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро никой от българска страна не е потърсил двамата 20-годишни моряци, спасили от удавяне десетки туристи.

Драган Наумовски и Васко Маркоски са били на кораба "Александрия", притекъл се на помощ само 3 минути след потъването на "Илинден". Те скачат във водата и първи започват да вадят давещите се.

"Илинден" с 55 туристи от България на борда потъна в езерото на 5 септември. Удавиха се 15 души.

Пратениците на “24 часа” надянаха спасителните жилетки на борда на “Александрия”.
Пратениците на “24 часа” надянаха спасителните жилетки на борда на “Александрия”.

Няколко дни след катастрофата Божидар Димитров - министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, каза, че трима от македонците, спасявали нашенците, са поискали българско гражданство, а петима ще бъдат удостоени с орден "Мадарски конник".

На 200 метра по права линия от това място е потънал “Илинден”.
На 200 метра по права линия от това място е потънал “Илинден”.

"Чухме за тази идея по телевизията. Не знаем кои други са спасявали хората, но на нас двамата никой не ни се е обадил. А и никой от нас лично не е искал българско гражданство. За нас няма по-голяма награда от това, че сме помагали на хора, изпаднали в тежка беда", каза дребничкият Драган Наумовски. Лицето му е съвсем детско и човек трудно би му дал 20 г.

“Тогава за първи път видях мъртвец”, добавя доста по-едрият и здрав Васко Маркоски и едва не се разплаква. "Но нямах време дори да се уплаша. В такъв момент само мислиш как да помогнеш на хората и по-бързо да ги качиш на твоя кораб."

Двамата са възмъжали на "Александрия", работят на него от 15-годишни.

"След това, което се случи, те вече са зрели мъже", казва с гордост собственикът на плавателния съд - 43-годишният Зоран Гилевски. Той също бил на борда, когато "Илинден" потъва.

Двата кораба отплават едновременно от пристанището на Охрид. "Илинден" поема право към манастира "Свети Наум". "Александрия" спира край местността Свети Стефан, на 5 км от града, за да вземе втора група туристи, и продължава към "Свети Наум" след три минути.

"Товаспиране се е оказа фатално. Ако бяхме плавали заедно с "Илинден", със сигурост щеше да има повече оцелели”, повтаря постоянно Драган Наумовски.

Именно той е получил обаждане по мобилния телефон от 23-годишния Сотир Филевски - капитана на "Илинден". "Идвайте бързо, потънахме!", казал само Сотир. Драган изтичал при капитана си Петър Василев, онзи форсирал моторите и бързо стигнал до мястото.

"А аз по това време бях в салона. Чух, че моторите се форсират и внезапно потегляме с пълна пара. Такова нещо преди това никога не се беше случвало. И аз исках да скоча във водата1 но Васко ме изблъска навътре и ми изкрещя да остана на кораба. Право е било момчето, ако нещо се беше случило на "Александрия", трябваше да има поне някой от екипажа. А тези момчета бързо хвърлиха във водата спасителните жилетки и извадиха хората", разкава босът Гилевски.

Месец след случилото се Драган сънувал няколко пъти потъването.

"За съжаление такова нещо човек не може да забрави. Бог да прости невинните им души", въздъхва дребният моряк с детско лице.

В спасяването на хората от "Илинден" участва и корабът "Кристина". Той се е движел няколко мили пред потъналия съд, но се върнал.

Спасителите са се видели с оцелелите за последно на 17 октомври. Тогава всички се събрали в Охрид за 40 дни от нещастието.

На 18 декември героите ще дойдат в България. Те са поканени в Пирдоп от местния "Ротари клуб", който трябва да определи личността на годината. Повечето жертви от "Илинден" са от средногорското градче. За званието са номинирани членовете на сдружението "5 септември". То е основано след потъването на "Илинден" и за име носи датата му.

“Не се смятаме за герои. Просто сме си вършили работата. Ако не бяхме скочили във водата, едва ли щяхме оттам нататък да спим спокойно", казват Наумовски и Маркоски.

И двамата съчувстват на капитана на "Илинден" Сотир Филевски, който е под домашен арест. Потърсен от "24 часа", баща му Димитър отказа среща и изявления. Сотир е съсипан и засега няма намерение да говори пред медиите, въпреки че никой не му е забранил това.

Повечето моряци и капитани в Охрид смятат, че той не е виновен за нещастието. Според тях е имало неблагоприятно стечение на много обстоятелства.

Като аргумент те изтъкват факта, че "Илинден" имал незаконно построена допълнителна палуба, но тя била направена от предишните собственици и властите спокойно го регистрирали.

Вероятно заради тази палуба се изместил центърът на тежестта на съда.

Но най-вероятно е съдът при предстоящото дело да се хване за друго - че капацитетът на "Илинден" е бил за 43-ма души просто защото толкова е бил броят на декларираните от капитана Филевски спасителни жилетки. А на борда е имало 55 души - с 12 над допустимото.

Наши туристи плават без страх по езерото

Въпреки случилото се с кораба "Илинден" само преди три месеца българските туристи в Охрид плават без страх в езерото, видя екипът на "24 часа".

Вашите репортери се качиха на "Александрия" с 28 туристи от България. Корабът се притече пръв на помощ на "Илинден".

"Винаги сме вземали всички мерки за сигурност”, каза собственикът на "Александрия" Зоран Гилевски. "Корабът има капацитет за 150 души. Точно толкова са и спасителните ни жилетки."

При качването им българските туристи бяха незабавно информирани къде са жилетките. Само пратениците на "24 часа" обаче ги надянаха. По принцип те трябва да се слагат задължително само при пробойна на кораба, т.е. когато при удар водата залее до три от общо деветте отсека. Спасителните пояси навън са само 4 и според Гилевски са напълно достатъчни.

Българската група бе от русенското село Кацелово. Докарана бе в Охрид от русенската фирма превозвач "Ованесови".

От общо 30 души в групата само двама решават да останат на сушата, изтъквайки "други ангажименти".

"Само мене ме е малко страх, признавам си го честно",каза туристката Ирина Петкова.

"Аз да се плаша? От какво? Да, знам за "Илинден", ама нали всеки ден стават и катастрофи по пътищата", отсече Велко Иванов.

"Не ми отива на годините да се плаша, каквото има да става, ще става", философски обобщи по-възрастната Дора Жекова.

Екскурзията бе кратка - само до местността Свети Стефан, на 5 км от Охрид. Затова корабът не мина край мястото, където потъна "Илинден" - на 200 метра от брега край селцето Лагадин.

По ирония на съдбата на сушата по права линия от мястото има врата с кръст - вход към параклиса "София, Вяра, Надежда и Любов".

Първите 200 м "Александрия" доста се поклащаше заради вълнение, идващо откъм старата част на Охрид. След това водата стана гладка и спокойна. "Чудесно е. Струва си човек да види тези красоти", казваха туристите. За да покажат, че не се страхуват, повечето излизаха на палубата въпреки силния вятър.

Разходката завърши отново с малко по-силно поклащане. Но накрая всички бяха щастливи.

"Александрия" е един от четирите големи кораба, плаващи по Охридското езеро. Останалите са "Галеб" и "Македония", с капацитет за по 150 души, и "Кристина" - за 80 души.

"Александрия" е произведен в Унгария през 1958 г. Той и още 3 подобни съда са направени специално за Югославия като репарация за унгарската окупация през Втората световна война. Старото му име било "Нови Сад" и плавал първо в съседното Преспанско езеро. После бил преместен в Охридското.

През 1999 г. го купили братята Зоран и Живко Гилевски. Сега те строят втори кораб по проект на словашки инженер и са уверени, че нито един от двата съда няма да бъде сполетян от участта на "Илинден".

Самият “Илинден” е закотвен в един от каналите край езерото след изваждането му от водата. Миналата седмица властите в Охрид го изтеглиха до мястото на потъването за последна експертиза.

МОМЧИЛ ИНДЖОВ, ЙОРДАН СОМЕОНОВ - НАШИ ПРАТЕНИЦИ В ОХРИД

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо