"24 часа" дебати: До 15 години затвор за крадците на релси

https://www.24chasa.bg/novini/article/3088652 www.24chasa.bg

Наказанието за кражба на релси да бъде увеличено до 15 г. и в Наказателния кодекс да се предвиди затвор за тези, които купуват крадени елементи от жп инфраструктура.  Това предложи зам.-министърът на транспорта Антон Гинев на дебат, организиран от в. „24 часа" с надслов „Терор на релси". По сега действащия наказателен кодекс, присъдата е от 2 до 8 години.

Трябва да се засилят мерките за сигурност на площадките, тъй като това деяние би могло да се приеме като терористичен акт, каза още зам.-министърът. Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания „Железопътна инфаструктура (НКЖИ) добави, че „можеше да има и екологична катастрофа" при инцидента на гара Яна.

Вестникът организира дебата със съдействието на НКЖИ, БДЖ и Българската асоциация по рециклиране. Бяха поканени представители на всички ведомства, от които зависи да се спре терорът на релси. Днешното събитие е част от серията дебати на "24 часа" за най-важните проблеми, които обсъжда българинът. 

Участниците дадоха десетки предложения как да се намали кражбата на релси и други жп части. За периода 2011-2013 г. кражбите от жп инфраструктурата са на стойност 4,6 млн. лв, съобщипха от НКЖИ.

   

В отговор на журналистически въпрос Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране потвърди,че е практика и в заложни къщи да се приемат релси. Били описвани като "залог - скаб". Сигнали за това били подавани от плевенски район. Според Малинов са взети сериозни мерки около това явление.

България е единствената страна в Европа, в която няма строги мерки към крадците на скраб, възмути се Любомир Тодоров, ръководител служба „Класифицирана информация и вътрешна сигурност" в НКЖИ.

На дебата беше и машинистът на дерайлиралата край гара Яна композиция Симеон Стоев, който с ужас разказа за случилото се. „Разминах се с малкия дявол", с облекчение завърши той.         

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани