Милко издъхнал 4 часа след като наш рейс го заряза

https://www.24chasa.bg/Article/309517 www.24chasa.bg
Милко Вълчев (вдясно) бил автоинструктор в Ловеч. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Една майка изминава целия маршрут от Испания до България, по който е пътувал синът й, преди да го застигне смъртта.

Цвята Вълчева търси отговор на въпроса защо единственият й син Милко - на 54 г., е бил изоставен от рейс на наша фирма, когато бере душа? Както “24 часа” писа, драмата отекна и в испанската преса.

“Нарочно тръгнах с автобус, за да видя всяко местенце с очите си. Да запомня последните подробности и картини, които е видял и той”, плаче 74-годишната жена от Ловеч.

Цвята Вълчева разказва за последните дни на сина си.
СНИМКА: АВТОРЪТ
Цвята Вълчева разказва за последните дни на сина си. СНИМКА: АВТОРЪТ

Дългогодишният автоинструктор Милко Вълчев е добре познат в града. Баща на две деца - 29-годишната Цветелина и Васил, на 26 г., той станал и дядо. Дъщеря му от 8 г. живее със семейството си в испанския град Вайелаго, провинция Сеговия. Родила там момиченце - Габриела, и баба й Цвята отишла да помага. Цветелина канела на гости и родителите си да видят бебето.

Милко Вълчев
Милко Вълчев

Майка й Розалина не се наемала да пътува, защото не била добре със здравето. Милко Вълчев обаче, който твърдял, че е здрав като бик, с радост приел поканата.

Наталия Иванова, стюардеса от ЮБИМ
Наталия Иванова, стюардеса от ЮБИМ

На 13 август той поел от София с автобус на фирма ЮБИМ. Още преди тръгване се оплакал, че малко му прилошало, но после нещата се нормализирали. Заради непоносимата горещина пътуването било мъчително за всички, разказали после негови спътници пред Цвята Вълчева. Милко обаче бил весел, шегувал се и разведрявал буквално нажежената обстановка.

Нова площадка за игра на деца от кв. “Сеславци” към столичния район “Кремиковци” беше открита вчера. Малчуганите решиха да изпробват съоръженията веднага след като кметицата на столицата Йорданка Фандъкова инспектира как е направена площадката, която се разпростира на площ от 550 кв. м и в нея има водно огледало. Снимка Пламен Стоименов
Нова площадка за игра на деца от кв. “Сеславци” към столичния район “Кремиковци” беше открита вчера. Малчуганите решиха да изпробват съоръженията веднага след като кметицата на столицата Йорданка Фандъкова инспектира как е направена площадката, която се разпростира на площ от 550 кв. м и в нея има водно огледало. Снимка Пламен Стоименов

В първите часове на 15 август автобусът навлязъл на испанска територия. Всички пътници спели, Милко също. В 4 часа сутринта, на 180 километра от френската граница, ги събудил викът му: “Въздух, дайте ми въздух! Спрете автобуса!”. Притичалата стюардеса му обяснила, че не могат да прекъсват пътуването за всекиго.

Според разказ на спътниците му тя се обърнала към тях с думите: “Сигурно е алкохолик”, и му предложила ракия. Милко отблъснал ръката й, продължил да се мята от болки и да моли да спрат. Все пак стюардесата позвънила на някого в България, питала какво лекарство да му даде, но оттам й казали, че няма нужда.

“Много по-лесно е било да се обадят на телефон 112 за помощ. Виждала съм как техни коли непрекъснато обхождат районите си”, бърше сълзите си майката на Милко.

Шофьорът най-сетне склонил да спре за кратка почивка край селцето Апеюго. Милко слязъл в тъмното заедно с другите. След няколко минути автобусът тръгнал, но без него. Съседът му по седалка настоявал да се върнат и да го потърсят, твърдят две от пътничките. Думите му обаче останали без отговор.

Според стюардесата на автобуса Наталия Иванова тя звъняла на съпругата на Милко за състоянието му, още докато били във Франция (Виж интервюто.) Розалина Вълчева обаче каза вчера, че никой не й се е обаждал тогава. С Милко от 2 години не живеели заедно. Поддържали приятелски отношения, макар че имал друга спътница - Поля. “Вероятно когато се е почувствал зле, е дал нейния номер. Това не е важно в случая, а начинът, по който са се отнесли с него. Не може човек да бъде изоставен на пътя, независимо дали е здрав, болен или алкохолик”, казва Розалина.

Дъщеря му Цветелина звъняла на шофьорите да пита кога ще пристигнат във Валядолид. Отвърнали й, че той е избягал. Паникьосана, младата жена се обадила в полицията в Миранда де Ебро. Оттам й поискали снимка. Тя била разлепена навсякъде. 50 полицейски служители обхождали града и околностите му.

Изостаавен в мрака, с болки в гърдите, Вълчев поел по магистралата пеша. “Татко не е бил на себе си, не е знаел какво прави. Иначе никога не би тръгнал по магистралата. Като автоинструктор държеше на правилата”, казва Цветелина.

Около 8 ч сутринта патрул на испанската Гражданска гвардия среща самотно вървящия българин. Откарали го до полицейското управление в Миранда де Ебро и там го оставили. Докато се опитвали да намерят преводач, Милко излязъл навън и повече не се върнал.

Тогава започнало голямото търсене. Дъщерята на Милко и мъжът й обикаляли по паркове, под мостове и по спирки. Не искат да си спомнят ада, който изживели през това време. “Докато го търсеха, аз тръпнех и чаках вест. И тя дойде - най-лошата”, проплаква Цвята Вълчева.

На 17 август от полицията им съобщават, че са намерили тялото на Милко в изоставена къща. Близките му предполагат, че там е подирил хладина и спасение от задействалия се часове по-рано инфаркт.

Патолозите казали, че е можело да бъде спасен, ако навреме му е била оказана помощ - още в автобуса. Той обаче издъхнал четири часа по-късно, изоставен на произвола.

Семейството се връща в Ловеч и на 23 август погребва урната с праха на Милко. Две седмици по-късно дъщеря му Цветелина предприема собствено разследване в Испания. Открила пътници от автобуса, готови да свидетелстват.

Подирила сметка и на фирмата, но оттам отговорили, че не са виновни. Застраховката за живота му била валидна само в автобуса. В момента, в който Милко слязъл, те вече не носели отговорност за него. Младата жена обаче наела адвокат. Испанските власти продължават разследването.

“Не очаквам извинение от фирмата. Те дори не осъзнават, че техни служители са убили момчето ми, като са го изоставили на пътя, докато сърцето му се е пръснало”, казва майката на Цвята Вълчева.

РОСИЦА ХРИСТОВА

Наталия Иванова, стюардеса от ЮБИМ: Той крещеше и трепереше

Наталия Иванова е била стюардеса в автобуса на фирмата ЮБИМ, потеглил от София за Испания на 13 август. В този рейс е пътувал и починалият Милко Вълчев.

- Каква е вашата версия за случилото се?

- Помня добре Милко Вълчев и дори мястото, на което седеше. Всичко беше нормално до влизането на автобуса в Хърватия в ранните часове на 14 август. По едно време там ни спряха за митническа проверка. Човекът си носеше необходимия за преминаване през Сърбия и Хърватия задграничен паспорт, но изведнъж го изгуби. Търсихме го заедно цели 40 минути. Полицията искаше да го задържи, свалиха го и го качиха в полицейска кола. Слава богу, че Милко си намери документа и продължихме пътя.

Още тогава забелязахме, че Вълчев не е в нормално състояние. Питахме го дали пие някакви хапчета, дали има нужда от нещо. Той каза, че му няма нищо. В чантата му намерих малка бутилка с ракия. Трепереше и помислих, че има някакви проблеми с алкохола. Постоянно викаше на пътниците и шофьорите, бъркаше мястото си в автобуса. Искаше да излиза през предното стъкло.

На френска територия Вълчев се разтрепера още повече, дори не искаше да слиза от автобуса при почивките. В това време се обадих на съпругата му в България. Тя ми каза да не я занимавам с глупости, че са разведени и че той е алкохолик. Дори в началото жената се представи за дъщеря му, нещата се изясниха малко по-късно.

Звънях и на дъщеря му Цветелина в Испания, но телефонът й бе изключен. Едва се свързахме по-късно.

- Как изчезна Милко от автобуса?

- Това стана, когато бяхме спрели на бензиностанцията в селцето Апеюго. Всички слязоха за кратка почивка за 20 минути. При слизане и качване винаги броя пътниците. Видях, че при качването Милко го няма, и помолих всички останали пътници да слезем заедно и да го потърсим.

От другата страна на магистралата има още една бензиностанция. И там го нямаше. Дирихме го почти един час. Нямаше какво да правим и тръгнахме. Малко преди да потеглим, се свързах с дъщеря му във Валядолид и й казах какво е станало и къде е точно мястото.

- А вие защо не звъннахте на полицията?

- Не знам телефонния номер на испанската полиция. В различните градове те са различни.

- Не опитахте ли на номер 112, който е валиден в цяла Европа?

- Не, аз лично на полицията не съм звъняла. Но близките на Милко във Валядолид имат телефоните и лесно могат да звъннат, както са и направили. Освен това Гражданската гвардия го е открила, когато е бил жив. Защо са го оставили безпомощен на автогарата в Миранда де Ебро? Фирма ЮБИМ няма вина за смъртта на Милко Вълчев. Нито веднъж не му отказахме помощ.

После се оказва, че Цветелина иска от нас обезщетение от 5000 евро за транспортирането на трупа на баща си до България, тъй като той умрял по наша вина. Но той дори нямаше здравна застраховка. Събирах застраховките заедно с билетите. Той нямаше такъв документ.

МОМЧИЛ ИНДЖОВ

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо