Защо често усещам мравучкане по главата?

https://www.24chasa.bg/Article/309623 www.24chasa.bg

Проф. Иван Миланов, невролог, изпълнителен директор на университетската болница по неврология и психиатрия “Св. Наум”. Той отговаря на въпроса на Манолова от Сопот.

Мравучканията на посоченото място най-често са свързани с напрежение на мускулите около главата (тензионно главоболие), което води до поява на различни усещания - стягане, мравучкане, главоболие и други.

Причина е стресът или депресия.

Проф. Иван Миланов
Проф. Иван Миланов

Тензионното главоболие се дължи на съкращение на перикраниалните мускули и повишена болкова чувствителност на централната нервна система. Главоболието се класифицира като епизодично, когато се появява до 15 дни месечно, и хронично, когато е през повече от 15 дни от месеца. Дълготрайното мускулно напрежение води до исхемия на мускула поради компресия на малките кръвоносни съдове и по-нататъшно засилване на главоболието поради образуване на метаболити, активиращи болковите рецептори и засилващи болката. В резултат на дълготрайната контракция (свиване, съкращаване) на мускул може да възникнат и увреждания в лигаментите, сухожилията и мускулните влакна.

Главоболието може да не е свързано с ясна причина или да бъде предизвикано от стрес, тревожност, депресия, мускулно пренапрежение и преумора, работа в нефизиологична поза или злоупотреба с аналгетици.

Най-често започва около 20-годишна възраст. В началото на заболяването най-често главоболието е епизодично и свързано със стрес. Дори очакването на неприятни събития или наличието на много задачи, които трябва да се изпълнят през деня, могат да предизвикат главоболие.

Продължителността на всеки пристъп от епизодично главоболие е много различна (средно 12 часа) за разлика от мигренния пристъп. Характерна е също локализацията на болката в различни мускули при всеки пристъп, както и различната интензивност на неприятното усещане. Болката, обхващаща фронталната (челна) и окципиталната (тилна) област като шапка, е най-типична. Понякога се разпространява и към раменете. Ремисиите (временно намаляване или изчезване на симптомите) между отделните пристъпи могат да бъдат дълготрайни за разлика от мигренозното главоболие. По-късно неприятното усещане се появява независимо от някакви психологични фактори и се превръща в хронично.

Ако пристъпите са под 10 за месеца, се прилага лечение само на пристъпите. При по-голям брой кризи се прибягва до профилактична терапия, която има за цел да намали честотата и силата на пристъпите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.