Министър: Който купува панелка, погребва пари

https://www.24chasa.bg/Article/309707 www.24chasa.bg
Енергийната ефективност трябвала да стане един от приоритетите на България, твърди строителният министър Росен Плевнелиев.

Всеки, който купува панелно жилище, трябва да си направи сметката, че просто погребва пари, заяви вчера строителният министър Росен Плевнелиев по време на конференция за енергийната ефективност.

Министърът призова българите да се събудят и да си правят сметката. И даде пример за ползата от санирането: „Когато инвестирате 102 лв. на квадратен метър при 55 кв. метра панелка, са 6000 лв. Сметките за ток падат с 60%, което са 60 от 100 лв. и имате икономия от 720 лв. на година. Умножено по 10 г. тази инвестиция ви се възвръща”. Плевнелиев каза още, че МРРБ се опитва да направи приоритет темата за енергийната ефективност, така както е станало и за магистралите.

„Когато сега всички се упражняваме на тема „магистрала”, защо досега 20 г. приоритетизираме ядрената енергетика. И сме готови да набухаме 10 млрд. лв. в атомни електроцентрали, да набухаме не знам още колко пари в „Бургас – Александруполис”. 1 млрд. евро за този проект са всички магистрали на държавата”, заяви министърът.

Той допълни, че още от сега страната ни трябва да се готви за финансовия период 2014 – 2020 г. на ЕС по новите оперативни програми. Тогава България щяла да изведе енергийната ефективност като цел.

За да могат строителни компании да участват в търгове, ще трябва да изчистят публичните си задължения. За тази цел финансовото министерство ще даде около 30 млн. на строителното, допълни Плевнелиев. В един и същи ден парите ще отидат в сметките на фирмите и автоматично данъчните щели да ги изтеглят.

Така парите ще се завъртят за ден и фирмите ще се окажат с платени осигуровки и ДДС.

248 млн. лв. дължи регионалното министерство на строителни фирми, като 175 млн. от тях са борчовете на пътната агенция.

Плевнелиев обясни, че Министерството на финансите можело да даде и 150 млн. лв., но лично той не вярвал. За сметка на това разчитал на 25 млн. за зимното почистване и 44 млн. лв., които са по бюджет на строителното министерство и от финансовото са длъжни да ги осигурят.

Министърът каза още, че ще плати от джоба си коледния купон във ведомството му. От 10 г. имало традиция на него да идват и децата на служители и да получават подаръци и Плевнелиев не искал сдя е прекасва зарад липсата на пари.

Замразяват проекти за 160 млн. лв.

Строителното министрество ще замрази проекти за 160 млн. лв., съобщи министър Росен Плевнелиев. Договорите били сключени от предишното правителсдтво без да има осигурено финансиран. Проектите са в сферата на пътищата, ВиК и благоустройството.

Плевнелиев не очаква строителните фирми да търсят неустойки за разтрогнатите договори.

Относно търга за магистрала „Тракия" министърът коментира, че чрез конкурса ще бъдат спестени на държавата 250-300 млн. евро поради конкуренцията. (24часа)