Българска художничка обвини Сочи в плагиатство

https://www.24chasa.bg/Article/3101173 www.24chasa.bg
Елена Парушева обяснява за делото за плагиатство по френски тв канал.

Българската художничка Елена Парушева (Elena Paroucheva) ще съди руската компания "Дизайндепо" и завода "Енергомаш Белгород-БЗСМ" за плагиатство, морални щети, нарушение на авторското право и интелектуалната собственост и нелоялна конкуренция.

Става въпрос за нещо невиждано, направено в Сочи за зимната олимпиада - 32-метрова фигура на скачащ скиор, която всъщност е електрически стълб. Скулптурата е цялата обрамчена в лампички в цвета на знамето на Руската федерация.

Според Парушева тя е създадена на базата на нейни творби. Още през 2010 г. се запознала с Андрей Казаченков - главен финансов съветник на националната електрическа компания на Русия. Той присъствал на нейна изложба в Париж с модели на скулптури електрически стълбове. Тогава казал, че може да изработят нещо съвместно за олимпиадата в Сочи. По имейл Парушева му изпратила 19 свои рисунки и снимки на модели на скулптури пилони. След благодарствено писмо и уверение, че творбите са "предадени в добри ръце", повече не получила ни вест, ни кост от руснака.

В началото на 2013 г. установила, че руските медии тръбят за създаването на първия в света електрически стълб скулптура. Фигурата наподобява силно проектите на Елена.
В Русия са направени и още две фигури - елени, също копирани от рисунките на художничката.

Скиорът в Сочи

Парушева живее във Франция от 20 г. Още от 1999 г. прави първия си проект за фигура далекопровод. "Създаването им е скъпо и сложно - трябва да бъдат подложени на изпитания за вятър, земетресения. Затова досега имам реализиран само един такъв проект - "Изворът" (2004). Представлява четири 30-метрови скулптури в Амневил - спа курорт в Североизточна Франция."

Рисунките на Елена Парушева са в лявата страна на кадъра с елените. Вдясно е руският модел, който вече се подлага на изпитания за издръжливост.

През юни 2013 г. тя се обръща към организацията за авторски права ADAGP в Париж, която сигнализира съответната руска организация - РАО, за грубо нарушение на авторските права. От РАО отговарят, че законите в Русия са различни и не могат да помогнат. "Жалбата е подадена в градския съд в Париж (Tribunal de grande instance de Рaris) и до Интерпол", допълва Парушева.

Тя е пратила писма до Руския олимпийски комитет и този в Лозана, че иска името да бъде поставено като автор на всички публикации и тв излъчвания, в които присъства скулптурата на скиора.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

Сочни гърди и дупета разголиха родните чалгаджийки в разгара на лятото. Изпълнителките, които не крият прелести и във видеоклиповете си, още по-свободно се разхвърлиха по плажовете у нас и в чужбина. Най-активна в събирането на тен е Мара Отварачката. Фолкаджийката почти всеки уикенд е на родното Черноморие,

С просторен апартамент за впечатляващите 339 039 лв. се е обзавела Лили Иванова, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Новото жилище на естрадната прима е с впечатляващата площ от 196 квадратни метра, а към него вървят и два гаража. За разлика от повечето българи, които ползват ипотеки при покупки на ново жилище,