ЖСК “Славия” е безумие номер 1

https://www.24chasa.bg/Article/310617 www.24chasa.bg
Част от сборния състав на ЖСК “Славия” през 1969 година. Долу вдясно е Никола Котков, който след обединението отива в “Левски”. СНИМКА: АРХИВ

Българският футбол винаги е обединявал. Кога - нацията, кога - различни отбори.

Последното масово сливане бе през януари 1969 година, когато с решение на ЦК на БКП се минава от териториален на ведомствен принцип. Така в първенството се появяват “Левски-Спартак”, ЦСКА “Септемврийско знаме” и най-голямото безумие в родния футбол ЖСК “Славия”. Последното е нещо от “белите” и столичния “Локомотив”.

Това е посрещнато на нож и от ръководствата на двата клуба. Всичко приключва само след три години и “Локомотив” отново се появява на картата, но във втора дивизия.

Безумното обединение според мнозина е и причината Никола Котков да изневери на голямата си любов “Локо” и да премине в “Левски”, за да приключи жизнения си път заедно с Георги Аспарухов-Гунди.

Най-масовото обединение на отбори в България е след 9 септември 1944 година. Повечето, които са нарочени за “фашистки”, минават през трансформации и изчезват от картата. Най-много печели “Левски”, който след намесата лично на Цола Драгойчева минава към пощите и става първият ведомствен отбор. Чак след това се сформира и ЦСКА.

“Червените” запазват мястото си в елита заради обединение, след като са назад в класирането на турнира за място в новосформираната “А” група. Това става след равенство на “Левски” и “Академик”, което по-късно е наречено първият уреден мач у нас лично от Васил Спасов-Валяка, който в този момент е капитан на “студентите”. ЦДНА обаче се обединява с ДНА - Пловдив, или “Ботев”, и запазва мястото си в елита.

Единственото обединение на “сини” и “червени” е във волейбола, когато преди години се сляха женските състави на двата отбора, за да участват в евротурнирите. Експериментът просъществува само няколко месеца, след което бе бързо забравен. (24часа)