Антонина Стоянова заложи на ценностите и шапките

https://www.24chasa.bg/Article/3122890 www.24chasa.bg
Посрещане на краля на Швеция Карл ХVI Густав и кралица Силвия в София през 2000 г.

На 22 януари 1997 г. Петър Стоянов полага клетва за президент на България. Съпругата му Антонина Стоянова става четвъртата ни първа дама - след д-р Мара Малеева-Живкова, Галя Младенова и Мария Желева.

Двамата впечатляват приятно с външен вид и осанка. Изглеждат почти като американска двойка. Имам предвид обитателите на Белия дом през последните десетилетия, защото четвъртият президент на САЩ Джеймс Мадисън бил висок само 163 см и тежал едва 45 кг. А 27-ият Уйлям Тафт бил толкова дебел, че няколко пъти се заклещвал във ваната на Белия дом.

Стоянови са родени през 1952 г., тя - на 17 февруари и е по-голяма от него с 98 дни. Софиянка е, но израства в Пловдив, където учи в английската гимназия. Петър е чиста "майна", но и с родопски корени.

Като дете искал

да стане боклукчия,

защото е запленен от новите оранжеви коли по сметосъбирането в родния му Пловдив.

През 1971 г. Антонина записва Висшия икономически институт "Карл Маркс" (днес УНСС), но през 1972 г. заминава в Лайпциг, където завършва международно стопанско право.

Дипломира се през 1978 г. От 1979 до 1994 г. работи като адвокат в Пловдив. През 1992 г. специализира "Международно право" в Илинойс, САЩ, а през 1994-а - търговско право в Кьолн, Германия. След това постъпва в дирекция "Международно право" на Министерството на външните работи. Владее немски, английски и руски.

През 1995-1996 г. работи като първи секретар в посолството в Лондон. На този пост е назначена по предложение на Стефан Тафров, когато той сменя Иван Станчов като посланик.

Когато след години последователно излязоха книгата на Алек Попов "Мисия "Лондон" , а след това и филмът по нея, зложелатели пуснаха слух, че в образа на президентшата Селянова авторът визирал Антонина Стоянова. "Образът на моята героиня е сборен, той е архетип", каза ми по този повод писателят Попов.

Петър Стоянов завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1976 г. Връща се в Пловдив и става адвокат по бракоразводни дела. Пловдивчани твърдят, че бил един от най-добрите.

С Антонина се запознават в стаята на стажантите на пловдивската адвокатура, където се събират младите юристи. След години Антонина ще признае, че тя била активната страна в първоначалния флирт. Освен открит и чаровен мъж Петьо, както го наричат приятелите, е и момчето с китарата, което пее песни на "Бийтълс", но и свои собствени. "Всички колежки бяха влюбени в него и аз трябваше да проявя активност. После той ми посвети една песен и... така започна всичко", спомня си Антонина.

Женят се година по-късно - през март 1979 г. в Несебър. До морското градче младоженците и кумовете им

стигат с трабант,

но украсен

с бели панделки

На венчавката Петър подарява на Антонина златна монета. Пендарата се предавала от поколение на поколение в неговия род като талисман. Заради червените й коси като на Пипи Дългото чорапче той я нарича Пипи. Така й казва и до ден днешен.

През 1990 г. Петър Стоянов става говорител на СДС в Пловдив, а през 1992 г. е издигнат за зам.-министър на правосъдието в кабинета на СДС, оглавяван от Филип Димитров. След падането на синьото правителство в края на 1992 г., през май 1993 г. Стоянов е избран за председател на Юридическия съвет на СДС. През 1994 г. става депутат в 37-ото Народно събрание и става зам.-председател на ПГ на СДС. Зам.-председател е и на парламентарната комисия за младежта, спорта и туризма.

През 1995 г. е избран за зам.-председател на СДС, отговарящ за вътрешната политика. През октомври същата година става една среща, която ще промени коренно живота на младия амбициозен политик. Драматургът Станислав Стратиев, чиито пиеси "Римска баня" и "Сако от велур" препълват салона на Сатиричния театър, се среща с Петър Стоянов и му казва, че вижда в негово лице бъдещия президент на България.

"Петьо, разбира се, е смаян, такава идея дори не му минава през ума - казва Йордан Василев. - Станислав обаче настоява и заедно с актьора от Сатирата Ангел Георгиев организират няколко срещи, за да го навият." "Като визия, като възпитание, като присъствие той дърпа погледа", са аргументите на Стратиев.

През 1996 г. в СДС решават да направят вътрешен избор на кандидата си за президентските избори. На 23 март в зала 1 на НДК се открива VIIIІІІ национална конференция на синия съюз. На следващия ден 2536 делегати разпределят своя вот така: за Петър Стоянов гласуват 1945 души, за Александър Йорданов - 306, и за Асен Агов - 268.

Стоянов започна много амбициозна кампания, след която трябваше са се изправи в пряк двубой с действащия президент д-р Желю Желев. Слоганът на кампанията беше "Той е". Тогава в предаването "Хъшове" направиха много смешен скеч. Христо Мутафчиев в ролята на Петър Стоянов прави редовния си крос. Когато иска да се прибере у дома, разбира, че е забравил ключа от входната врата. Звъни и отвътре се чува гласът на Антонина: "Кой е?". Стоянов (Мутафчиев) отговаря: "Той е!"

Стоянов победи д-р Желев с 66 срещу 44% при участие на 850 хиляди сини гласоподаватели. На финала синият тандем Стоянов-Тодор Кавалджиев надви безапелационно двойката на БСП Иван Маразов-Ирина Бокова.

Докато в България

вървят всичките

тези баталии,

Антонина Стоянова, както вече стана дума, е първи секретар в посолството в Лондон.

Колежка, която по онова време пишеше за СДС и беше успяла да се сближи с лидерите му, разказваше, че семейните отношения на Стоянови били доста обтегнати и почти пред скъсване. Когато обаче Петър става кандидатът за президент на СДС, силният човек в синия стан Иван Костов тропва по масата и нарежда Антонина да се върне от Англия и да застане до съпруга си в предизборната му битка с кандидата на БСП Иван Маразов.

Това, разбира се, може и да не е било точно така. Но е факт, че Антонина изостави дипломатическата си кариера и се върна в България. След края на предизборния маратон тя заявява: "Най-важното за мен през тази кампания бе, че видях съпруга си отвътре и преоткрих в себе си още нови и добри неща за него".

След като Стоянов стана президент, Антонина с видимо удоволствие влезе в ролята на първа дама. Тогава направи още едно важно признание: "Отказах се от кариерата с абсолютното съзнание, че приоритетът ми в момента е тежката задача, която има съпругът ми като президент. Старая се да му създавам комфорт, който му е необходим, за да се справя с огромните си ангажименти на държавен глава".

Първите впечатления

за нея са от стила

на обличане

Тя избра българската мода и повери гардероба си на "Рила стил". Специалистите оцениха усета и уменията на първата дава да изгради свой собствен стил. "Като типичен Водолей тя бяга от скучната традиция и смело отправя поглед към новостите", написа моден корифей.

А според творческия екип на "Рила стил" президентшата предпочита изискания женски силует, по-прибраните обеми и умерените пропорции. Когато решавала какво да облече, винаги се съобразявала какво би подхождало най-добре на собственото й излъчване.

Антонина впечатли и с шапките, които в очите на едни се превърнаха в нейна мания, а в очите на други - нейна запазена марка. В един разговор тя признава, че в стила й шапката е аксесоар, който има от престоя си в Лондон, макар че носела шапки и като адвокат. Дори посъветва българките да обърнат повече внимание на този аксесоар, защото е много женствен.

Стоянова бързо демонстрира, че ще бъде различна първа дама от своите предшественички. Тогава на мода бяха фондациите и тя се включи като съпредседател на "Бъдеще за България", ръководена от съпругата на Иван Костов - Елена. В управата на фондацията участва и съпругата на Софиянски - Алисия.

В началото на 1998 г. обаче Антонина Стоянова напусна "Бъдеще за България" и създаде своя фондация - "Ценности". Тогава вестниците писаха, че раздялата е заради недотам топлите отношения между Антонина и Елена, но и двете отрекоха това. "Нямаме време за интриги", лаконична бе Костова.

Основната дейност на "Ценности" беше за стимулиране на даровити български деца и представители на изкуството и образованието. Но със събраните пари президентшата помагаше и на сираци и болни деца.

Стоянова обяви и разликата между "Ценности" и останалите фондации: политиката й е не в нея да се наливат средства, а да се одобряват проекти, за които да се търси финансиране предимно чрез международно сътрудничество.

Точно два месеца след като стана първа дама, Стоянова организира първото си парти - покани на чаша чай в резиденция "Бояна" около 70 съпруги на дипломатическия и политическия елит в България. Точно в 17 часа тя посреща гостенките си, демонстрирайки перфектен английски и светски обноски.

"Особено се радвам, че тази година астрономическата пролет съвпадна с нашата, българската, след една дълга политическа зима", казва Стоянова и цитира своя любима поговорка: "Човек, който има добра жена до себе си, няма нужда от рай!".

През лятото Стоянова посреща съпруги на дипломати, министри и политици в "Евксиноград" . А когато на 1 март 1998 г. срещата с елитните дами е в Галерията за чуждестранно изкуство, Антонина изненадващо се появява в национална носия със сребърни пафти и светли бродерии и дантели. "Искам да установя една традиция на редовни срещи поне три пъти годишно. така нежните половинки на посланиците ще бъдат по-пряко ангажирани с българската кауза", казва първата дама.

Стоянова представя българската култура и организира благотворителни концерти и в чужбина - в Рим, Женева, Брюксел и др. Под неин патронаж в Лондон е показана изложба на Цанко Лавренов, в концерта участват Валя Балканска и Теодосий Спасов.

А на благотворителен търг в Женева, организиран от швейцарската фондация "Кристина" под почетното председателство на Антонина Стоянова, за 60 000 марки е продаден леген на Симеон Втори. Освен легена е купена и царска кана от масивно сребро. Събраните общо 184 хиляди долара са предназначени за български сираци.

По повод 24 май през 1999 г. в ирландската столица Дъблин Антонина Стоянова открива изложба на 15 български художници, сред които пловдивчаните Георги Божилов-Слона и Димитър Киров, Кеазим Исинов и др. Присъстват над 200 най-видни дъблинчани и 12 посланици. В Дъблинския замък Антонина се запознава с внука на Джеймс Джойс, който е управителна наследството на големия писател.

Международният

прощъпалник на

Антонина Стоянова

като първа дама е при совалката която Петър Стоянов прави в Полша, Унгария и Чехия малко след като става президент. Там Стоянова сверява часовника си с първите дами на трите държави. Най-впечатлена е от полската си колежка Йоланта Квашневска.

След завръщането на президентската двойка в България Антонина признава, че най-трудното при първото й посещение в чужбина е било да се справи с "невероятната емоционална натовареност". А на журналистическия въпрос "Загубихте ли нещо в личен план?", се намесва Петър Стоянов: "При една суматоха - едно палто. Засега само това..."

Заради тази активност на българската президентша започнаха да я сравняват с Хилари Клинтън и Ева Перон, първа дама Аржентина. След като се запознава лично със съпругата на американския президент Клинтън, Стоянова заявява, че двете с Хилъри си приличат. По своята отдаденост към каузите на мъжете си и в подкрепата към всичките им начинания като президенти.

Звездният миг на Петър Стоянов е през 1998 г., когато Бил Клинтън кани "свои трима приятели" при откриването на академичната учебна година в САЩ. Това са Романо Проди, шеф на Европейската комисия, премиерът на Англия Тони Блеър и Петър Стоянов. Два дни четирите семейства са почти непрекъснато заедно.

Въобще през петте си години като първа дама на България Антонина Стоянова имаше шанса да се срещне и общува с едни от най-интересните жени в света: кралицата на Великобритания Елизабет Втора, английската премиерша Чери Блеър, японската императрица Мичико, турската президентша Неджмие Демирел, датската кралица Маргарете Втора, австрийската президентша Марго Клестил и много други.

А при срещата с Беназир Бхуто, премиер на Пакистан, тя пита Антонина откъде купува тоалетите си. След отговора, че са родно производство, пакистанката възкликва: "Тогава ще дойда в България!".

След като губи

президентските избори

от Георги Първанов

през 2001 г. Петър Стоянов става член на Политическия консултативен съвет по интелектуална собственост в Женева.

Малко по-късно работа там започва и Антонина - в международното бюро към Световната организация по интелектуална собственост и по-специално в сектора по търговски марки, промишлен дизайн и географски обозначения.

Като специалист по международно и интелектуално право тя се чувства на мястото си. Пред репортер на "24 часа" казва, че през декември 2006 г. регистрирали 900 000-та търговска марка по Мадридската система.

Идва време за равносметка. Журналистите използват всеки повод за интервю с бившата първа дама. В един разговор тя емоционално признава: "Бях изключително радостна и горда, когато бях домакиня на посещението на Хилари Клинтън в България през 2000 г. Бях горда, когато заедно със съпруга ми посрещнахме Бил Клинтън и дъщеря му Челси. Бях горда, че бях до Петър, когато той произнесе фразата: "Обичам Русия, но повече от Русия обичам България" и накара депутатите от Парламентарната ансамблея на Съвета на Европа да го аплодират за тази твърда защита на българските национални интереси..."

През 2006 г. Петър Стоянов решава да се върне в активната политика и да стане председател на СДС. На Антонина казва, че е получил от СДС толкова много и е длъжен да помогне на партията с каквото може в този тежък момент. Опитът му излезе неуспешен.

Всяка година Стоянови са в САЩ в компанията на членовете на УС на фондация "Клинтън", на която Петър е член на борда. След едно от посещенията, Антонина се пошегува със съпруга си: "Изглежда той е сред любимците на шефката на протокола, защото все му намира място ту до Барбра Стрейзънд, ту до Анджелина Джоли."

Антонина продължава да работи и да живее в Женева с дъщеря си Фани. Синът Стефан се дипломира през 2005 г. в Лондон като специалист по корпоративни системи и сега е в родния си град Пловдив. Петър Стоянов продължава да е гражданин на света.

Бившата първа дама коментира тази ситуация така: "Слава Богу, ние сме много задружно семейство и това, че непрекъснато някой пътува за някъде, сякаш ни сплотява още повече..."

В следващия брой Синеоката Зорка Първанова не изостави историческата наука

дори като първа дама на България цели 10 години

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ослепителна визия се показа жената до Лионел Меси. Антонела Рокуцо и двама от синовете им - Тиаго и Матео, бяха главната атракция по време на кръщене в Каталуния тази неделя. Семейство Меси уважи своя добър приятел и бивш съотборник в "Барселона" Сеск Фабрегас, който организира церемонията в стара базилика.

Александър Везенков продължава да блести в тима на гръцкия "Олимпиакос". Атинският гранд се наложи като гост на "Паниониос" със 101:65. Двубоят беше от XX кръг на местното първенство. Българинът стартира като титуляр. Той записа 10 точки, 6 борби и 3 асистенции. Това беше 18-и успех за "Олимпиакос" през сезона срещу две загуби.

Срамно, жалко и тъжно! Мястото, където хиляди българи отдаваха почит на загиналите футболни легенди Георги Аспарухов и Никола Котков, е затрупано от гниещи боклуци, видя "България Днес". Пустееща постройка в близост до паметника на Витиня разнася тежка смрад на урина и фекалии. А паметната плоча, открита с тържествена церемония на 30 юни 2001 г.