Антонина Стоянова заложи на ценностите и шапките

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/3122890 www.24chasa.bg
Посрещане на краля на Швеция Карл ХVI Густав и кралица Силвия в София през 2000 г.

На 22 януари 1997 г. Петър Стоянов полага клетва за президент на България. Съпругата му Антонина Стоянова става четвъртата ни първа дама - след д-р Мара Малеева-Живкова, Галя Младенова и Мария Желева.

Двамата впечатляват приятно с външен вид и осанка. Изглеждат почти като американска двойка. Имам предвид обитателите на Белия дом през последните десетилетия, защото четвъртият президент на САЩ Джеймс Мадисън бил висок само 163 см и тежал едва 45 кг. А 27-ият Уйлям Тафт бил толкова дебел, че няколко пъти се заклещвал във ваната на Белия дом.

Стоянови са родени през 1952 г., тя - на 17 февруари и е по-голяма от него с 98 дни. Софиянка е, но израства в Пловдив, където учи в английската гимназия. Петър е чиста "майна", но и с родопски корени.

Като дете искал

да стане боклукчия,

защото е запленен от новите оранжеви коли по сметосъбирането в родния му Пловдив.

През 1971 г. Антонина записва Висшия икономически институт "Карл Маркс" (днес УНСС), но през 1972 г. заминава в Лайпциг, където завършва международно стопанско право.

Дипломира се през 1978 г. От 1979 до 1994 г. работи като адвокат в Пловдив. През 1992 г. специализира "Международно право" в Илинойс, САЩ, а през 1994-а - търговско право в Кьолн, Германия. След това постъпва в дирекция "Международно право" на Министерството на външните работи. Владее немски, английски и руски.

През 1995-1996 г. работи като първи секретар в посолството в Лондон. На този пост е назначена по предложение на Стефан Тафров, когато той сменя Иван Станчов като посланик.

Когато след години последователно излязоха книгата на Алек Попов "Мисия "Лондон" , а след това и филмът по нея, зложелатели пуснаха слух, че в образа на президентшата Селянова авторът визирал Антонина Стоянова. "Образът на моята героиня е сборен, той е архетип", каза ми по този повод писателят Попов.

Петър Стоянов завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1976 г. Връща се в Пловдив и става адвокат по бракоразводни дела. Пловдивчани твърдят, че бил един от най-добрите.

С Антонина се запознават в стаята на стажантите на пловдивската адвокатура, където се събират младите юристи. След години Антонина ще признае, че тя била активната страна в първоначалния флирт. Освен открит и чаровен мъж Петьо, както го наричат приятелите, е и момчето с китарата, което пее песни на "Бийтълс", но и свои собствени. "Всички колежки бяха влюбени в него и аз трябваше да проявя активност. После той ми посвети една песен и... така започна всичко", спомня си Антонина.

Женят се година по-късно - през март 1979 г. в Несебър. До морското градче младоженците и кумовете им

стигат с трабант,

но украсен

с бели панделки

На венчавката Петър подарява на Антонина златна монета. Пендарата се предавала от поколение на поколение в неговия род като талисман. Заради червените й коси като на Пипи Дългото чорапче той я нарича Пипи. Така й казва и до ден днешен.

През 1990 г. Петър Стоянов става говорител на СДС в Пловдив, а през 1992 г. е издигнат за зам.-министър на правосъдието в кабинета на СДС, оглавяван от Филип Димитров. След падането на синьото правителство в края на 1992 г., през май 1993 г. Стоянов е избран за председател на Юридическия съвет на СДС. През 1994 г. става депутат в 37-ото Народно събрание и става зам.-председател на ПГ на СДС. Зам.-председател е и на парламентарната комисия за младежта, спорта и туризма.

През 1995 г. е избран за зам.-председател на СДС, отговарящ за вътрешната политика. През октомври същата година става една среща, която ще промени коренно живота на младия амбициозен политик. Драматургът Станислав Стратиев, чиито пиеси "Римска баня" и "Сако от велур" препълват салона на Сатиричния театър, се среща с Петър Стоянов и му казва, че вижда в негово лице бъдещия президент на България.

"Петьо, разбира се, е смаян, такава идея дори не му минава през ума - казва Йордан Василев. - Станислав обаче настоява и заедно с актьора от Сатирата Ангел Георгиев организират няколко срещи, за да го навият." "Като визия, като възпитание, като присъствие той дърпа погледа", са аргументите на Стратиев.

През 1996 г. в СДС решават да направят вътрешен избор на кандидата си за президентските избори. На 23 март в зала 1 на НДК се открива VIIIІІІ национална конференция на синия съюз. На следващия ден 2536 делегати разпределят своя вот така: за Петър Стоянов гласуват 1945 души, за Александър Йорданов - 306, и за Асен Агов - 268.

Стоянов започна много амбициозна кампания, след която трябваше са се изправи в пряк двубой с действащия президент д-р Желю Желев. Слоганът на кампанията беше "Той е". Тогава в предаването "Хъшове" направиха много смешен скеч. Христо Мутафчиев в ролята на Петър Стоянов прави редовния си крос. Когато иска да се прибере у дома, разбира, че е забравил ключа от входната врата. Звъни и отвътре се чува гласът на Антонина: "Кой е?". Стоянов (Мутафчиев) отговаря: "Той е!"

Стоянов победи д-р Желев с 66 срещу 44% при участие на 850 хиляди сини гласоподаватели. На финала синият тандем Стоянов-Тодор Кавалджиев надви безапелационно двойката на БСП Иван Маразов-Ирина Бокова.

Докато в България

вървят всичките

тези баталии,

Антонина Стоянова, както вече стана дума, е първи секретар в посолството в Лондон.

Колежка, която по онова време пишеше за СДС и беше успяла да се сближи с лидерите му, разказваше, че семейните отношения на Стоянови били доста обтегнати и почти пред скъсване. Когато обаче Петър става кандидатът за президент на СДС, силният човек в синия стан Иван Костов тропва по масата и нарежда Антонина да се върне от Англия и да застане до съпруга си в предизборната му битка с кандидата на БСП Иван Маразов.

Това, разбира се, може и да не е било точно така. Но е факт, че Антонина изостави дипломатическата си кариера и се върна в България. След края на предизборния маратон тя заявява: "Най-важното за мен през тази кампания бе, че видях съпруга си отвътре и преоткрих в себе си още нови и добри неща за него".

След като Стоянов стана президент, Антонина с видимо удоволствие влезе в ролята на първа дама. Тогава направи още едно важно признание: "Отказах се от кариерата с абсолютното съзнание, че приоритетът ми в момента е тежката задача, която има съпругът ми като президент. Старая се да му създавам комфорт, който му е необходим, за да се справя с огромните си ангажименти на държавен глава".

Първите впечатления

за нея са от стила

на обличане

Тя избра българската мода и повери гардероба си на "Рила стил". Специалистите оцениха усета и уменията на първата дава да изгради свой собствен стил. "Като типичен Водолей тя бяга от скучната традиция и смело отправя поглед към новостите", написа моден корифей.

А според творческия екип на "Рила стил" президентшата предпочита изискания женски силует, по-прибраните обеми и умерените пропорции. Когато решавала какво да облече, винаги се съобразявала какво би подхождало най-добре на собственото й излъчване.

Антонина впечатли и с шапките, които в очите на едни се превърнаха в нейна мания, а в очите на други - нейна запазена марка. В един разговор тя признава, че в стила й шапката е аксесоар, който има от престоя си в Лондон, макар че носела шапки и като адвокат. Дори посъветва българките да обърнат повече внимание на този аксесоар, защото е много женствен.

Стоянова бързо демонстрира, че ще бъде различна първа дама от своите предшественички. Тогава на мода бяха фондациите и тя се включи като съпредседател на "Бъдеще за България", ръководена от съпругата на Иван Костов - Елена. В управата на фондацията участва и съпругата на Софиянски - Алисия.

В началото на 1998 г. обаче Антонина Стоянова напусна "Бъдеще за България" и създаде своя фондация - "Ценности". Тогава вестниците писаха, че раздялата е заради недотам топлите отношения между Антонина и Елена, но и двете отрекоха това. "Нямаме време за интриги", лаконична бе Костова.

Основната дейност на "Ценности" беше за стимулиране на даровити български деца и представители на изкуството и образованието. Но със събраните пари президентшата помагаше и на сираци и болни деца.

Стоянова обяви и разликата между "Ценности" и останалите фондации: политиката й е не в нея да се наливат средства, а да се одобряват проекти, за които да се търси финансиране предимно чрез международно сътрудничество.

Точно два месеца след като стана първа дама, Стоянова организира първото си парти - покани на чаша чай в резиденция "Бояна" около 70 съпруги на дипломатическия и политическия елит в България. Точно в 17 часа тя посреща гостенките си, демонстрирайки перфектен английски и светски обноски.

"Особено се радвам, че тази година астрономическата пролет съвпадна с нашата, българската, след една дълга политическа зима", казва Стоянова и цитира своя любима поговорка: "Човек, който има добра жена до себе си, няма нужда от рай!".

През лятото Стоянова посреща съпруги на дипломати, министри и политици в "Евксиноград" . А когато на 1 март 1998 г. срещата с елитните дами е в Галерията за чуждестранно изкуство, Антонина изненадващо се появява в национална носия със сребърни пафти и светли бродерии и дантели. "Искам да установя една традиция на редовни срещи поне три пъти годишно. така нежните половинки на посланиците ще бъдат по-пряко ангажирани с българската кауза", казва първата дама.

Стоянова представя българската култура и организира благотворителни концерти и в чужбина - в Рим, Женева, Брюксел и др. Под неин патронаж в Лондон е показана изложба на Цанко Лавренов, в концерта участват Валя Балканска и Теодосий Спасов.

А на благотворителен търг в Женева, организиран от швейцарската фондация "Кристина" под почетното председателство на Антонина Стоянова, за 60 000 марки е продаден леген на Симеон Втори. Освен легена е купена и царска кана от масивно сребро. Събраните общо 184 хиляди долара са предназначени за български сираци.

По повод 24 май през 1999 г. в ирландската столица Дъблин Антонина Стоянова открива изложба на 15 български художници, сред които пловдивчаните Георги Божилов-Слона и Димитър Киров, Кеазим Исинов и др. Присъстват над 200 най-видни дъблинчани и 12 посланици. В Дъблинския замък Антонина се запознава с внука на Джеймс Джойс, който е управителна наследството на големия писател.

Международният

прощъпалник на

Антонина Стоянова

като първа дама е при совалката която Петър Стоянов прави в Полша, Унгария и Чехия малко след като става президент. Там Стоянова сверява часовника си с първите дами на трите държави. Най-впечатлена е от полската си колежка Йоланта Квашневска.

След завръщането на президентската двойка в България Антонина признава, че най-трудното при първото й посещение в чужбина е било да се справи с "невероятната емоционална натовареност". А на журналистическия въпрос "Загубихте ли нещо в личен план?", се намесва Петър Стоянов: "При една суматоха - едно палто. Засега само това..."

Заради тази активност на българската президентша започнаха да я сравняват с Хилари Клинтън и Ева Перон, първа дама Аржентина. След като се запознава лично със съпругата на американския президент Клинтън, Стоянова заявява, че двете с Хилъри си приличат. По своята отдаденост към каузите на мъжете си и в подкрепата към всичките им начинания като президенти.

Звездният миг на Петър Стоянов е през 1998 г., когато Бил Клинтън кани "свои трима приятели" при откриването на академичната учебна година в САЩ. Това са Романо Проди, шеф на Европейската комисия, премиерът на Англия Тони Блеър и Петър Стоянов. Два дни четирите семейства са почти непрекъснато заедно.

Въобще през петте си години като първа дама на България Антонина Стоянова имаше шанса да се срещне и общува с едни от най-интересните жени в света: кралицата на Великобритания Елизабет Втора, английската премиерша Чери Блеър, японската императрица Мичико, турската президентша Неджмие Демирел, датската кралица Маргарете Втора, австрийската президентша Марго Клестил и много други.

А при срещата с Беназир Бхуто, премиер на Пакистан, тя пита Антонина откъде купува тоалетите си. След отговора, че са родно производство, пакистанката възкликва: "Тогава ще дойда в България!".

След като губи

президентските избори

от Георги Първанов

през 2001 г. Петър Стоянов става член на Политическия консултативен съвет по интелектуална собственост в Женева.

Малко по-късно работа там започва и Антонина - в международното бюро към Световната организация по интелектуална собственост и по-специално в сектора по търговски марки, промишлен дизайн и географски обозначения.

Като специалист по международно и интелектуално право тя се чувства на мястото си. Пред репортер на "24 часа" казва, че през декември 2006 г. регистрирали 900 000-та търговска марка по Мадридската система.

Идва време за равносметка. Журналистите използват всеки повод за интервю с бившата първа дама. В един разговор тя емоционално признава: "Бях изключително радостна и горда, когато бях домакиня на посещението на Хилари Клинтън в България през 2000 г. Бях горда, когато заедно със съпруга ми посрещнахме Бил Клинтън и дъщеря му Челси. Бях горда, че бях до Петър, когато той произнесе фразата: "Обичам Русия, но повече от Русия обичам България" и накара депутатите от Парламентарната ансамблея на Съвета на Европа да го аплодират за тази твърда защита на българските национални интереси..."

През 2006 г. Петър Стоянов решава да се върне в активната политика и да стане председател на СДС. На Антонина казва, че е получил от СДС толкова много и е длъжен да помогне на партията с каквото може в този тежък момент. Опитът му излезе неуспешен.

Всяка година Стоянови са в САЩ в компанията на членовете на УС на фондация "Клинтън", на която Петър е член на борда. След едно от посещенията, Антонина се пошегува със съпруга си: "Изглежда той е сред любимците на шефката на протокола, защото все му намира място ту до Барбра Стрейзънд, ту до Анджелина Джоли."

Антонина продължава да работи и да живее в Женева с дъщеря си Фани. Синът Стефан се дипломира през 2005 г. в Лондон като специалист по корпоративни системи и сега е в родния си град Пловдив. Петър Стоянов продължава да е гражданин на света.

Бившата първа дама коментира тази ситуация така: "Слава Богу, ние сме много задружно семейство и това, че непрекъснато някой пътува за някъде, сякаш ни сплотява още повече..."

В следващия брой Синеоката Зорка Първанова не изостави историческата наука

дори като първа дама на България цели 10 години

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина