Диво прасе зарази ветеринарен шеф – ловувал и ял суджук

https://www.24chasa.bg/Article/314016 www.24chasa.bg

Голямо ловуване, а после ядене на глигански суджук, заплаши 300 души.

От трихинелоза дори легна шефът на ветеринарномедицинската служба във Велико Търново д-р Станимир Спасов. Според "Янтра" заболяването му е в напреднала форма.

"Не съм в болница, но приемам таблетки за обезпаразитяване, които се пият 5 дни. След 3 месеца ще ми направят контролни изследвания", обясни д-р Спасов. Той е ловец в дружинката в еленското с. Шилковци, където гръмнали заразения глиган. Не е ясно как тъкмо в дружинката на ветеринарния шеф са допуснали заразеното месо да бъде изядено.

Д-р Спасов твърди, че всяко убито прасе е изследвано, преди да се консумира. "Допускам, че е възможно, когато са отстреляни няколко прасета, в суматохата да се пропусне да се вземат проби от всички, или да се занесат парченца от диафрагмата на едно прасе вместо от две", каза д-р Спасов. Той отрече да сабракониерствали.

Случаят се разследва от ветеринарите. Още миналата седмица бе съобщено, че над 30 ловували край Шилковци най-вероятно са заразени с трихинелоза. Болното било отстреляно в края на октомври, но го направили на луканки и са яли по-късно. До вчера са изследвани 118 души.

52-ма са с положителен резултат, сред тях има поне 10 деца. Трима души от едно семейство в Елена са настанени във великотърновската болница.

Съмнителни са близо 300 души, казаха от здравната инспекция. Трихинелозата има около 20 дни инкубационен период и при някои протича безсимптомно", предупреди д-р Ирина Млъзева, шеф на отдела по паразитология.

Заболяването започвало с отпадналост като грип. По-късно се появявали мускулните болки и отоци по лицето, повишена температура.

Месото и суджукът, останали във фризерите на авджиите са иззети. "В две от 15 проби намерихме причинителите на болестта", каза д-р Спасов. Те ще бъдат унищожени в екарисажа в Шумен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Агитирайте, а не купувайте гласове

    Агитирайте, а не купувайте гласове

    Цели 900 000 избиратели все още не са решили за кого да гласуват на местните избори тази неделя. Това са все хора, които се колебаят кой да стане кмет на техния град или община. Те или не са успели да чуят управленската програма и обещанията на кандидатите в тяхното населено място, или ще импровизират в тъмната стаичка в последния момент
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,