Диво прасе зарази ветеринарен шеф – ловувал и ял суджук

https://www.24chasa.bg/Article/314016 www.24chasa.bg

Голямо ловуване, а после ядене на глигански суджук, заплаши 300 души.

От трихинелоза дори легна шефът на ветеринарномедицинската служба във Велико Търново д-р Станимир Спасов. Според "Янтра" заболяването му е в напреднала форма.

"Не съм в болница, но приемам таблетки за обезпаразитяване, които се пият 5 дни. След 3 месеца ще ми направят контролни изследвания", обясни д-р Спасов. Той е ловец в дружинката в еленското с. Шилковци, където гръмнали заразения глиган. Не е ясно как тъкмо в дружинката на ветеринарния шеф са допуснали заразеното месо да бъде изядено.

Д-р Спасов твърди, че всяко убито прасе е изследвано, преди да се консумира. "Допускам, че е възможно, когато са отстреляни няколко прасета, в суматохата да се пропусне да се вземат проби от всички, или да се занесат парченца от диафрагмата на едно прасе вместо от две", каза д-р Спасов. Той отрече да сабракониерствали.

Случаят се разследва от ветеринарите. Още миналата седмица бе съобщено, че над 30 ловували край Шилковци най-вероятно са заразени с трихинелоза. Болното било отстреляно в края на октомври, но го направили на луканки и са яли по-късно. До вчера са изследвани 118 души.

52-ма са с положителен резултат, сред тях има поне 10 деца. Трима души от едно семейство в Елена са настанени във великотърновската болница.

Съмнителни са близо 300 души, казаха от здравната инспекция. Трихинелозата има около 20 дни инкубационен период и при някои протича безсимптомно", предупреди д-р Ирина Млъзева, шеф на отдела по паразитология.

Заболяването започвало с отпадналост като грип. По-късно се появявали мускулните болки и отоци по лицето, повишена температура.

Месото и суджукът, останали във фризерите на авджиите са иззети. "В две от 15 проби намерихме причинителите на болестта", каза д-р Спасов. Те ще бъдат унищожени в екарисажа в Шумен.

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо