Гейзо: Връщам се скоро, не ме е страх от арест (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/315041 www.24chasa.bg
Жертвата Мустафа Гюмюш.

Убитият в престрелка с полицията край Вакарел Димитър Митрев-Митко Богровеца е бил член на наказателна бригада във ВИС-2 в средата на 90-те години на миналия век, научи "24 часа" от полицейски източници.

Богровеца се славел като изпълнител на "мокри поръчки" като чупене на колена и "респектиране" чрез бой.

От средата на 90-те датират и първите му срещи с полицията, но срещу него няма сериозно разследване. Предполага се, че е имал полицейски чадър.

Кърваво яке остана на моста след разстрела на Богровеца. 
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Кърваво яке остана на моста след разстрела на Богровеца. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Няколко години се подвизавал в Перник. Там работел за известния наркобос Васил Арарски-Райко Кръвта, убит на 12 октомври 2005 г. пред хотел "Струма".

Домът на Евгени Милев-Гейзо
Домът на Евгени Милев-Гейзо

Кръвта създава своя група за автокражби, рекет и мокри поръчки. Богровеца гравитирал около тях.

Гейзо: Връщам се скоро, не ме е страх от арест (видео)

Братята Емил и Евгени Милеви, известни като Крокодилите, също работели за ВИС-2 и оттам се свързали с Димитър Митрев.

Предполага се, че той започнал при тях като шофьор по време на бума на магистралните грабежи в началото на века, повечето от които бяха приписвани на братята.

Заради наглите удари на братята, известни тогава по пътищата като "бандата с черното БМВ", през 2003 г. бе създадена и Магистрална полиция.

Само през 2004 г. по магистралите у нас бяха извършени 30 въоръжени грабежа. Същата година групата на Крокодилите бе разбита и братята се оказаха за дълго в ареста. И грабежите секнаха, сочат данните на МВР. От 2004 до средата на 2009 г. са извършени само три грабежа и то в края на т.г.

За тях също подозират братята. Полицията се насочва отново към тях след наглото нападение над македонци на магистрала "Тракия" на 15 октомври т.г. У нас за този "удар" се разбира след публикация в македонския вестник "Време".

Чужденците пътували с ван "Фолксваген Кади" към Пловдив, когато около 1 ч след полунощ ги спира принудително кола със синя лампа.

Македонците са откарани на разклона за Вакарел, вързани за дърво с белезници и обрани.

Вземат им 10 хил. евро и подпалват колата. Жертвите са открити след часове от лесничей, който извикал полиция.

Почеркът на грабителите изцяло съвпада с предишните грабежи, за които се предполага, че се дело на Крокодилите.

Винаги действали по една и съща схема, като тогава ползвали черно БМВ. Настигат някой чужденец около 2-3 през нощта.

В последния момент слагат на колата си синя лампа, принуждават го да спре. След това го откарват в някой от черните пътища около магистралите, заплашват го с автомати, пребиват го и го ограбват.

Едно от най-тежките нападения става над семейство италианци и 7-годишното им дете.

По тази схема ги отвличат от магистрала "Хемус", пребиват ги и им ограбват парите и златото.

Накрая ги връзват за дървета и изоставят посред зима. На сутринта полумъртвите от студ чужденци са спасени от кмета на село Чурек.

При друг случай бандата атакува автобус с 35 души гръцки туристи. Отбиват го от магистралата, спукват му гумите, обират злато и пари от пътниците и хвърлят ключа от волана на возилото в близката река.

Затова Крокодилите са следени от около месец и сами попадат в полицейския капан на Вакарел.

И вчера полиция и жандармерия издирваше Крокодилите под дърво и камък, но от тях нямаше и следа. Ченгетата предполагат, че се крият някъде в планината. Полицията е успяла да хване един от издирваните осем техни съучастници и ятаци, научи "24 часа".

От МВР обаче отричат официално тази информация. За екшъна край Вакарел в Окръжна прокуратура - София, са заведени две дела - едното за въоръжения грабеж на Мустафа Гюмюш, а другото за смъртта на Димитър Митрев-Богровеца. И двете са срещу неизвестен извършител.

Вчера МВР пусна официално за издирване Евгени и Емил Милеви за "извършване на тежко криминално престъпление".

"Братята са криминално проявени, излежавали са ефективни присъди. Те са регистрирани в полицията за извършени от тях множество грабежи и кражби.

Гражданите, които имат допълнителна информация за издирваните, могат да сигнализират на тел. 166, 112 или в най-близкото РПУ", молят от МВР.

Полицаи отрекоха братята да са били замесени в отвличането на Румен Гунински. Те са били проверявани като заподозрени за отвличането на Киро Киров, но тази хипотеза е отпаднала, както "24 часа" съобщи още през месец май.

СТЕФАН ТАШЕВ

Таен свидетел се отмята за Кроки и Гейзо, измъкват се

До всички полицаи в Софийско: те карат тъмно БМВ, представят се за полицаи, имат синя лампа и оръжие. Дебнат за чужди коли, прикрити край магистралата. Пребиват жертвите, лепят устата им и овързват ръцете им с тиксо. Изоставят ги на затънтени места, където трудно могат да бъдат открити.

Това описание на пътна банда, която устройва засади край Витиня, достига през пролетта на 2004 г. до магистралната полиция. Цивилни ченгета са пратени да дебнат на пътя София - Ботевград. Носят радиостанции, инструктирани са да отговарят на позивна "Алфа 1".

Руснакът Андрей Заславски и гъркът Харалампи Папунидис влизат в България през ГКПП - Кулата. Пътуват за Варна с "Фолксваген Венто".

Докато шофира на магистрала "Хемус", към 22 ч на 11 юни, Заславски поглежда в огледалото. Кола със синя лампа отзад му присветва, вие сирена.

"Полицаи, какво ли искат?", пита се Заславски и отбива встрани на пътя. Маскирани изскачат от мнимата патрулка.

Единият удря Папунидис с приклад на автомат, извива ръцете му на гърба и слага белезници. Докато се усети, и Заславски е закопчан. Чужденците остават без паспорти, натикани на задната седалка на фоксвагена си.

"Дръжте главите наведени!", нареждат им бандитите. Потеглят с 2-те коли, излизат от магистралата. До с. Горно Камарци Заславски е избутан навън. Апашите вземат от джоба на панталона му портфейл с валута за 2990 лв. По радиостанция получават някакъв сигнали натикват Заславски обратно в колата. След секунди се засичат с полицаи, влизат в престрелка и раняват - Георги Рагьов.

Пътищата са завардени, 4 часа униформи ги кръстосват нашир и длъж, но въпреки блокадата бандата изчезва.

Руснакът и гъркът се добират до Горно Камарци и разказват за случилото се на двама полицаи от Елин Пелин. По-късно напускат България. След месеци получават призовки да се явят на дело срещу трима, обвинени за грабежа срещу тях. Това са братята Емил и Евгени Милеви, известни като Кроки и Гейзо, и Калоян Бацов.

Коз на обвинението е таен свидетел №4 и доказателства, събрани със СРС. Показания дават още 3-ма защитени свидетели. Заславски и Папунидис не се връщат в България. Руснакът е разпитан с поръчка в Хорошевски районен съд в Москва.

Разказва, че нападателите са говорили на чужд език, който не разпознал. Не бил български, гръцки или английски. Папунидис е викан 3 пъти. Накрая Гърция уведомява, че е починал на 18 май 2007 г.

Слаед разпити на полицаи и жандармеристи, участвали в преследването, и спорове за други косвени доказателства делото приключва. Крокодилите и Бацов са осъдени на по 12 г. затвор за грабеж и опит за убийство на полицай.

На 5 октомври т. г. обаче в делото настъпва обрат. Апелативният съд отменя присъдите. Мотивите: разказите на тайните свидетели не са достатъчни, всички доказателства са косвени.

Няма очевидци, колата на бандата не е открита, оръжието - също. Липсват дактилоскопични или биологични следи, които да свързват подсъдимите с престъплението. Едни свидетели сочат, че бандитите са трима, а други - четирима.

Във вилата на сестрата на Милеви и дома на майката на Бацов са намерени вещи, необичайни за едно домакинство - зимна полицейска шапка, 2 плетени черни маски, 3 четки за пистолет и 3 шомпола. В банкови касети на Бацов и майка му са открити и доста пари, но съдът казва, че няма как да бъдат свързани с грабежа.

Върховният съд ще гледа делото идния месец. Не е изключено дотогава свидетели да сменят показанията си. В хода на процеса самоличността на двама от тях е разкрита. Единият, воден в архивите под №6, излязъл от анонимност.

Заявил, че дал показания под натиск и в състояние на абстиненция. Първо твърдял, че по указания на Кроки трябвало да пътува с колата си по магистралата, за да види дали около Жерково има патрулки. Ако се наложи да позвъни на телефон, който завършва с цифрите "42" или "22". При друг разпит на 1 февруари 2005 г., след ареста на Бацов, променил показанията си, без да поясни причината. Три години по-късно се отрекъл от всичко.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Полицейска обсада пред домовете на братята

"Емил рядко се вясва тук, но с него проблеми нямаме", уверяваха вчера съседите на Емил Милев - Кроки.

Цивилни полицаи с два фолксвагена без отличителни знаци дебнеха пред блока в столичния кв. Дружба 2 и гледаха да не бият на очи. Бял опел пък патрулираше към 2 ч край дома на брат му Евгени в Кремиковци.

"Навремето Емил беше запален спортист. Грижовен баща е. Полицаите стоят денонощно, сигурно ги чакат", обясняват комшиите му в Дружба. Емил живеел с жена си Мариета и двете си деца. Вчера в апартамента им нямаше никого. Пусто бе и в жилището на Евгени.

Според комшиите той дошъл в апартамента в кв. Кремиковци след смъртта на баща си Димитър. Съседи не знаят с какво се занимава Евгени, била само на "здравей-здрасти".

Братята са израсли в Кремиковци. През последните 10 години двамата често сменяли колите си. Евгени се появявал с Форд скорпио, жълт микробус, сиво БМВ, а брат му Емил - с червен Голф-3 и GTI. Милеви ползвали гараж в на ул. "Бенковски" в Кремиковци. По-рано карали и БМВ 5-та серия с 4 врати.

Преди години Милеви градили вила край язовир "Бебреш" близо до Ботевград. На строежа се навъртали Бандита, Ранго, Влаха и Жабето.

Според показания на свидетели единият брат имал пистолет - "Барета" или "Макаров". Държал го под дъска на покрива на барака, в която спели работници. Кроки и Гейзо разполагали и с радиостанции. Емил държал черни дрехи в сак, който криел в шума до кладенеца на строежа. (24часа)

ИВА ГРИГОРОВА, СВЕТЛА СТОИЛКОВА

Евгени Милев - Гейзо: Връщам се скоро, не ме е страх от арест

- Г-н Милев, обявиха ви за издирване, знаете ли това?

- Разбрах от интернет вчера. Прибирам се към България.

- Къде ви намирам?

- Хващате ме по Френските Алпи.

- Кога напуснахте България?

- На 13 декември през Калотина.

- Подозират ви за грабеж с Богровеца, който беше убит. Познавате ли го?

- Г-жо, не познавам никого. Искам, като дойда, да ви разкажа цялата история там. Телефонът ми свършва сега.

- МВР обаче ви търси за грабеж на турчина Мустафа Гюмюш. Той е бил нападнат в нощта срещу неделя. От полицията казват...

- Мене, какво казва полицията, не ме интересува. Нямам нищо общо с това. Няма как да стане. По това време съм бил на 2000 км от това място (бел.ред. - Вакарел) - в Германия. Да си направят проверка, да видят камерите на границата, да направят справки на телефона ми - как е напуснал България, къде е бил, в коя клетка. Мисля, че с тази проверка МВР може да се справи професионално, а не да ме обвиняват в такива престъпления.

- Как си обяснявате обвиненията?

- Мене тия хора ме мразят, имаме си дела с тях.

- Лични пререкания и вражди имате ли с полицаи?

- Не, но аз съм оправдан по всички обвинения, дето полицаите ми отправят.

- Не ви ли е страх, че на границата могат да ви задържат, като се върнете?

- Нека да ме задържат, искам да ме задържат. Не ме е страх. Няма да оставя нещата така. Ще заведа дело в Страсбург срещу държавата и срещу всичките неспазвания на конституцията.

- Брат ви ще се предаде ли?

- Не мога да ви кажа, госпожо, не мога да говоря по телефона, защото роумингът ми свършва. (24часа)

  • Ужасните дежавюта продължават със заплахата от ядрено унищожение

    Ужасните дежавюта продължават със заплахата от ядрено унищожение

    След като три години живяхме в дежавю на Черната чума, сега ни се връщат още два мрачни периода от най-новата история на човечеството. Карибската криза и аварията в Чернобил. Украйна праща войски в заразените райони около Припят, за да защитава саркофага на атомната електроцентрала от евентуален саботаж и нахлуване от страна на Русия
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо