Крепостта „Перистера“ ще привлича чужди туристи към Пещера

https://www.24chasa.bg/region/article/3151351 www.24chasa.bg
Снимка: Уикипедия

До месец май т.г. се очаква крепостта "Перистера" да отвори врати и Пещера да се превърне в един от най-предпочитаните градове за туризъм у нас. Вече са изпълнени 80 % от дейностите по осъществяването на проекта за консервация, реставрация и експониране на антична и средновековната крепост "Перистера", който е на стойност 3,5 млн. лева. Това съобщи за Дарик кметът на Община Пещера, Георги Козарев.

Регионалният туристически продукт ще се развива и с изпълнението на паралелния проект "Родопска приказка" с партньорството на съседните общини Батак и Ракитово. Включени са и други забележителни обекти в региона като пещера „Снежанка", часовниковата кула и храмът „Свети Димитър". Туристическата дестинация е атрактивна и с курорта „Свети Константин" и намиращия се в непосредствена близост язовир „Батак".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Историческата крепост „Перистера" ще се бори за челно място сред най-известните чудеса в България. През ноември туристическият продукт ще бъде рекламиран на туристическите борси в Лондон и Лайпциг, каза Козарев.

Работата на крепостния хълм не спря и през месец януари, потвърди главният инженер на Община Пещера, Стела Павлова. Тя уточни, че строително-монтажните дейности продължават, но вече е изработено специално бойно оръдие таран, което ще бъде монтирано при крепостта. Готови са и облеклата от прабългарско и византийско време, които също ще бъдат част от атракциите за посетителите.

Според древните легенди мястото на хълма "Света Петка" в Пещера е с гoляма енергийна сила, открита още от бесите. В центъра на цитаделата е открито светилище на едно от най-силните и известни в историята тракийски племена. Крепостната стена е проучвана още от Константин Иречек.

При последните археологическите разкопки там са открити 27 златни, доста бронзови монети и теглилки, каза ръководителят на проучванията доцент Бони Петрунова и зам.-директор на Археологически институт с музей при БАН. Тя определи като уникален архитектурния план на „Перистера", тъй като две от кулите са изградени като църкви.

Крепостта е била един от първите центрове за разпространение на християнската религия по тези места. Предвидено е за облагородяването на района с уникални растителни видове да бъде залесен терен от 40 декара.