Баклава с локум

https://www.24chasa.bg/Article/315728 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

КОЙ ГОТВИ

Пепа Стоева от Стара Загора е мебелен консултант, семейна, с две деца. "Обичаме много сладките неща. Едно от тях е баклавата. Както традиционната, така и тази с локум, която ядохме в Ямбол на гости на моя приятелка. Тя е потомка на бежанци от Одринска Тракия. Баклавата е традиционна за нашата трапеза на Бъдни вечер и коледните празници", пише Стоева.

ПРОДУКТИ

1 пакет кори за баница, но не от най-фините (400 г)

1 пакет локум или 2-3 кутии от малките

2-3 с.л. царевичен грис

5-6 с.л. захар

2 пак. канела

2 пълни водни чаши орехи

200 г масло

1 лимон

700 г захар

500 мл вода

3-4 пакетчета ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Орехите се мелят едро и смесват с посочените количества захар, грис и канела. Локумът се нарязва на дълги и тънки ивици. Става лесно, щом ножът се потапя в гореща вода при всяко рязане.

Вземат се по 3 броя листа, поръсва се по цялата кора с 4-5 лъжици от ореховата смес. В началото на кората се поставя фитилчето локум и се завива нестегнато на руло.

След като се наредят всички рула в тавата, режат се на по-къси парчета - 7-8 см дълги. Маслото се разтопява. Внимателно се налива в прорезите на така приготвената баклава. Пече се на 200° до зачервяване на корите. Изважда се и се охлажда.

Водата за сиропа се слага да заври със захарта. Кората на лимона се настъргва и отделя, а сокът се прибавя заедно с ванилиите към сиропа. Той се оставя да поври поне 10-15 мин и се охлажда. Залива се приготвената баклава, поръсват се настърганите лимонови кори и се завива със свежо фолио, за да може да поеме от сиропа. Оставя се да почине поне 12 ч. Най-добре се получава, ако се залее студена баклава със студен сироп, така корите не се разкашват.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Богатство за близо 50 млн. лева оставя застреляният хазартен бос Коста Николов-Миджурина, показа проверка на "България Днес". След близо три десетилетия в бизнеса Миджурина успява да придобие десетки магазини, апартаменти, вили, фабрика с огромни складове и десетки камиони и автобуси. Отделно от тях приживе Николов върти и луксозния хотел "Цезар

Бившата половинка на аржентинския нападател Пауло Дибала - Антонела Кавалери, проговори за края на връзката им. Моделката направи това в навечерието на първия мач на "гаучосите" от световното първенство срещу Исландия (1:1). 24-годишният нападател е един от най-конвентируемите футболисти в последните две години.

Естественият враг на лифта в Банско Тома Белев не се доверява на нищо, което може да нарани природата, доколкото я има в София. Топпапараците на "България Днес" уловиха трубадура на природата да крачи морно по напечените столични улици. Жегите не успяха да накарат еколога да се пъхне в технологична иновация като такси с климатик,