Баклава с локум

https://www.24chasa.bg/Article/315728 Баклава с локум Баклава с локум www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

КОЙ ГОТВИ

Пепа Стоева от Стара Загора е мебелен консултант, семейна, с две деца. "Обичаме много сладките неща. Едно от тях е баклавата. Както традиционната, така и тази с локум, която ядохме в Ямбол на гости на моя приятелка. Тя е потомка на бежанци от Одринска Тракия. Баклавата е традиционна за нашата трапеза на Бъдни вечер и коледните празници", пише Стоева.

ПРОДУКТИ

1 пакет кори за баница, но не от най-фините (400 г)

1 пакет локум или 2-3 кутии от малките

2-3 с.л. царевичен грис

5-6 с.л. захар

2 пак. канела

2 пълни водни чаши орехи

200 г масло

1 лимон

700 г захар

500 мл вода

3-4 пакетчета ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Орехите се мелят едро и смесват с посочените количества захар, грис и канела. Локумът се нарязва на дълги и тънки ивици. Става лесно, щом ножът се потапя в гореща вода при всяко рязане.

Вземат се по 3 броя листа, поръсва се по цялата кора с 4-5 лъжици от ореховата смес. В началото на кората се поставя фитилчето локум и се завива нестегнато на руло.

След като се наредят всички рула в тавата, режат се на по-къси парчета - 7-8 см дълги. Маслото се разтопява. Внимателно се налива в прорезите на така приготвената баклава. Пече се на 200° до зачервяване на корите. Изважда се и се охлажда.

Водата за сиропа се слага да заври със захарта. Кората на лимона се настъргва и отделя, а сокът се прибавя заедно с ванилиите към сиропа. Той се оставя да поври поне 10-15 мин и се охлажда. Залива се приготвената баклава, поръсват се настърганите лимонови кори и се завива със свежо фолио, за да може да поеме от сиропа. Оставя се да почине поне 12 ч. Най-добре се получава, ако се залее студена баклава със студен сироп, така корите не се разкашват.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Картофени крокети

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Aladin Foods организира най-голямото надяждане с дюнери за откриването си в Кюстендил

На 27 август 2016 г. Aladin Foods отваря нов обект от веригата за бързо хранене в центъра на Кюстендил. По този повод в 12:00 часа на пешеходната улица (до пощата) ще се състои най-голямото

Хрупкави кисели хапки с рулца от раци и лимон

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Миди "Саганаки"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Сладкиш "Магия"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Супа от диви ягоди

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Малинов крем

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Ива Екимова готвила за първи път агнешки главички с Дими. Било я страх да ги докосне

Ива Екимова няма да забрави 10-ия си рожден ден. Още си спомня вълнението при очакването на гостите, подготовката на менюто, което не минава без любимите за всяко дете сандвичи с франзели.

Питка "Слънце"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,