Баклава с локум

https://www.24chasa.bg/Article/315728 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

КОЙ ГОТВИ

Пепа Стоева от Стара Загора е мебелен консултант, семейна, с две деца. "Обичаме много сладките неща. Едно от тях е баклавата. Както традиционната, така и тази с локум, която ядохме в Ямбол на гости на моя приятелка. Тя е потомка на бежанци от Одринска Тракия. Баклавата е традиционна за нашата трапеза на Бъдни вечер и коледните празници", пише Стоева.

ПРОДУКТИ

1 пакет кори за баница, но не от най-фините (400 г)

1 пакет локум или 2-3 кутии от малките

2-3 с.л. царевичен грис

5-6 с.л. захар

2 пак. канела

2 пълни водни чаши орехи

200 г масло

1 лимон

700 г захар

500 мл вода

3-4 пакетчета ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Орехите се мелят едро и смесват с посочените количества захар, грис и канела. Локумът се нарязва на дълги и тънки ивици. Става лесно, щом ножът се потапя в гореща вода при всяко рязане.

Вземат се по 3 броя листа, поръсва се по цялата кора с 4-5 лъжици от ореховата смес. В началото на кората се поставя фитилчето локум и се завива нестегнато на руло.

След като се наредят всички рула в тавата, режат се на по-къси парчета - 7-8 см дълги. Маслото се разтопява. Внимателно се налива в прорезите на така приготвената баклава. Пече се на 200° до зачервяване на корите. Изважда се и се охлажда.

Водата за сиропа се слага да заври със захарта. Кората на лимона се настъргва и отделя, а сокът се прибавя заедно с ванилиите към сиропа. Той се оставя да поври поне 10-15 мин и се охлажда. Залива се приготвената баклава, поръсват се настърганите лимонови кори и се завива със свежо фолио, за да може да поеме от сиропа. Оставя се да почине поне 12 ч. Най-добре се получава, ако се залее студена баклава със студен сироп, така корите не се разкашват.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Черната Златка продължава да шари тялото си. Плеймейтката си направи нов татус. Изображението е лице на жена, а до него има червени шарки. Все още не е ясно какво точно символизира новата татуировка на Златка. Рисунката, която бившата брадърка си направи, се намира на бицепса на ръката й. Изработката на татуса на Златка продължи цели три часа,

ДесиСлава вече е в напреднала бременност. Това стана ясно от снимка в социалната мрежа. Гаджето на певицата Благой Найденов качи фото, от което ясно си личи, че блондинката съвсем скоро ще роди. Малката Кобра, както е наричан приятелят на ДесиСлава, всеки ден целува корема на любимата си и дори говори на бебето.

Голям ревнивец се оказа гаджето на Александра Богданска - Макс. Италианецът се страхува, че красивата му приятелка може отново да залитне по бившата си изгора Даниел Петканов. Лудия репортер и Алекс делят една къща във "ВИП брадър" и Макс се притеснява, че чувствата на двамата може да се върнат отново.