"Зограф" предложи Василий за низвержение

https://www.24chasa.bg/novini/article/3164609 www.24chasa.bg
Отлъчен от монашеското братство, Василий напусна Зографския манастир завинаги без право да свещенослужи.

На отец Василий му е запретено да свещенодейства, т.е. да служи и да изповядва. Довчерашният схийеромонах в "Зограф" е предложен на манастирски събор в "Зограф" за тежкото наказание низвержение. Съборът го изключи от монашеското братство на светогорската обител. Вчера Василий напусна манастира, който обитаваше 20 години. Формално процедурата за низвержение изисква строгата мярка да се потвърди и от Вселенската патриаршия. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

"До решението се стигна след като разгледахме доста сигнали, които бяха постъпили при нас през последните седмици. Като основна причина е уронване престижа на Зографския манастир вследствие на съблазнително духовно наставничество. Монасите в "Зограф" ще се молим за отец Василий", каза първият епитроп на Зограф йеромонах Висарион.

Историята с отец Василий, който бе обвинен, че изкусявал в съблазън монахини, взе неочакван обрат след вътрешно разследване на "Зограф". В единственото си интервю Василий отрече пред "24 часа" да е съгрешявал, отрече в свое писмо до вестника и монахиня Възкресия от Калоферския манастир, чиито брат подаде жалба в прокуратурата срещу Василий.

Какво се случи обаче зад дебелите порти на славянобългарския манастир на Света гора - четете ТУК.