Шофьор извадил 400 зъба с клещи

https://www.24chasa.bg/Article/317328 www.24chasa.bg
Хората от Осиково са доволни от шофьора Симеон Николов, който им вади зъбите. СНИМКИ: АВТОРЪТ

“Към 400 зъба съм извадил до момента. Нямам нито едно оплакване от човек, който е дошъл при мен, само благодарности, защото съм ги отървал от болки и съм им спестил пари”, разказа вчера 50-годишният Симеон Николов от смолянското село Осиково.

От приятели стоматолози неукият зъболекар по неволя се снабдил с клещи и специални разтвори. С тях дезинфекцира раната, след като измъкне зъба. Бившият шофьор на автобус, сега безработен, твърди, че не е вземал и стотинка от “пациентите” си.

“Сам преценявам дали мога да вадя зъба, или трябва да се иде на стоматолог, ако ще възникнат евентуални усложнения. Инстинктът не ме е лъгал никога досега”, обяснява Николов. Той има два чифта клещи, единият от които винаги е готов “за повикване” в напълно стерилен вид. Хората го търсели главно нощем, когато зъбите се обаждали най-често.

Симеон Николов твърди, че не е взел и стотинка от съселяните си от Осиково, на които вади зъби.
Симеон Николов твърди, че не е взел и стотинка от съселяните си от Осиково, на които вади зъби.

“9 км от пътя до Осиково е черен и хората избягват да пътуват, за да не трошат колите си. Затова са принудени да си вадят зъбите сами”, обяснява кметът Велин Палигоров.

Демир Рахманов от Катраница разказва как синът му е пострадал от професионални стоматолози.
Демир Рахманов от Катраница разказва как синът му е пострадал от професионални стоматолози.

В откъснатото девинско село живеят 450 души. Хората търсят Николов, защото няма автобус, с който да идат до града. И понеже пътят е лош, им карат хляб 3 пъти в седмицата.

Шофьор извадил 400 зъба с клещи

“Половината деца от селото идват на бял свят на третия километър към Девин. Там друса най-много и майките раждат направо в линейката. Хората не могат да стигнат до зъболекар, защото нямат пари. Младите нямат средства даже да си оправят зъбите”, твърди кметът. Той опитва да вкара в селото безплатна програма на фондация, по която напролет двама зъболекари чужденци с подвижни стоматологични столове ще минават на място да поправят зъби без пари.

“4 зъба са ми вадили с клещи и упойка от 2-3 ракии тук, в кръчмата, не съм имал никакви проблеми. Останали са ми още десетина и не смятам да ходя на стоматолог в града”, обяснява пък 60-годишният Байрям Сираков от село Катраница.

Налагало се да пътува за Смолян, за да си вади зъбите. Според изчисленията му обаче щял да похарчи минимум 35 лева за пътни и да плати за манипулацията в кабинет на професионален зъболекар за един кътник, дето и без това е тръгнал да пада.

По ценоразписа на здравната каса отстраняване на постоянен зъб струва 25,13 лв. От тях 21,13 лв. плаща касата, а 4 лева - пациентът. В селото обаче хората нямат здравни осигуровки и плащат всичко, ако идат в стоматологичен кабинет.

Бай Байрям, който е безработен, дори измислил и виц за зъболекарите, който с охота разказва: “Отишла бабичка в кабинета на стоматолог да й вадят болен зъб. Оказало се, че трябва да й измъкнат два. Накрая й поискали 50 лева и й заръчали да не яде два дни. Бабата отвърнала, че цял месец няма нищо да хапва, защото вече броила цялата пенсия и няма пари за храна.”

“Стоматолози” в Катраница са 62-годишният Ахмед Рахманов, който работи към кметството по временната заетост, и пенсионираният миньор Мюмюн Кочмаров, на 60 г. Правели го на добра воля, да помогнат. Манипулациите им дори са записани на мобилни телефони, разказват местни. Двамата изваряват клещите във вряла вода, след това ги дезинфекцират с мастика и действат. Рахманов и Кочмаров отказват обаче намеса при счупени и отекли зъби.

Местните мъже се лишават от зъби най-често в кръчмата под алкохолна “упойка”, а жените по домовете. По груби сметки селските “стоматолози” са измъкнали 200-300 зъба.

Ахмед Рахманов обаче се притеснява да разказва за ваденето на зъби, защото можело да го потърсят, че извършва тази дейност без тапия.

“Ахмед, действай, то държавата, като е толкова стриктна, нека ни осигури нормално и достъпно лечение, нали го пише в конституцията”, окуражават го съселяните му. “Аз пък претеглих от зъболекари с диплома”, намесва се 39-годишният Демир Рахманов. 6-годишният му син Антон получил възпаление на един зъб и го водил седем пъти в кабинет в Боровина. Венецът на момчето обаче се възпалил, бащата се принудил да го заведе в Смолян. Оттам го препратили в отделението по челюстно-устна хирургия в Пловдив и детето претърпяло 5-часова операция заради абсцеса.

“Казаха, че можело и на мозъка да му се отрази. Плащах си за лечението, а полза никаква. Ако бях отишъл при нашите хора на село, можеше да се размине и операцията, и страданието на детето”, казва Демир. Той е строител, но покрай кризата останал без работа.

Почти всички мъже в трудоспособна възраст от селото са строители, чакат напролет да се върнат на работа по обектите в различни краища на страната.

Катраница се прочу през лятото и с манифактурите за цигари собствено производство. Хората масово се снабдиха с машинки за свиване на цигари. Местните обработват тютюна, като го варят, стриват листата и пълнят цигарите. С домашната технология 20 папироси излизали към 60 -70 стотинки.

Машинките за свиване на цигари се купували от пазарите за по 7-8 лв. От тютюневите фабрики пък хората се снабдяват с филтърна хартия и фасове. Купуват си и пакети с тютюн от по 1,80 лв. Калкулацията показвала, че така една цигара излиза към 3 стотинки и половина. Не продаваме от цигарите собствено производство, но си правим услуга с по кутийка, казват в селото.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо