Граничарят на Гейзо сниман с рушвет

https://www.24chasa.bg/Article/317604 www.24chasa.bg
Опелът на магистралната банда, забит в мантинелата край Вакарел след престрелка с полицията СНИМКИ: МВР

Граничният полицай Димитър Иванов, който бе задържан преди ден, защото пуснал фиктивно Евгени Милев-Гейзо, е сниман как взема рушвет от 5 евро, научи “24 часа”.

Случката била разказана и публикувана в турския вестник “Хюриет” през септември 2003 г.

Тогава двама турски журналисти и парламентарист пътували за Германия. На Калотина документите им били проверявани от граничния полицай Иванов, който им поискал по 5 евро рушвет.

ЕВГЕНИ МИЛЕВ-ГЕЙЗО
ЕВГЕНИ МИЛЕВ-ГЕЙЗО

Журналистите успели да го снимат с мобилните си телефони, след което граничарят се усетил и не взел парите.

ЕМИЛ МИЛЕВ-КРОКИ
ЕМИЛ МИЛЕВ-КРОКИ

Снимката му била публикувана в броя на “Хюриет” от 12 септември 2003 г. Въпреки това Иванов не бил уволнен, защото качеството на фотото не било добро, научи “24 часа”.

Граничарят на Гейзо сниман с рушвет

Граничният полицай бе задържан, защото “извел” Евгени Милев-Гейзо през Калотина на 13 декември.

След като МВР го обяви за издирване заради въоръжения грабеж край Вакарел на турчина Мустафа Гюмюш, Гейзо се обади в “24 часа” и заяви, че от седмица е в чужбина.

“Разбрах, че ме издирват, от интернет, намирате ме във Френските Алпи. Не се притеснявам да се върна в България, защото не съм извършил престъпление", заяви тогава Гейзо.

След изявлението му МВР разпореди проверка дали наистина Милев е излязъл от страната.

Бе поискана и информация от сръбските гранични власти. Насрещната проверка показа, че Евгени Милев и още двама фигурират в нашата гранична система като излезли през Калотина. В Сърбия обаче влезли само двама, а Гейзо липсвал.

Допълнителната проверка в масивите показала, че ги е регистрирал полицаят Димитър Иванов.

“Той не можа да даде смислени обяснения защо не съотвстват въведените от него в системата лица на отсрещната проверка. Обясняваше, че Гейзо може да е минал, а после да се е върнал през зелена граница, а може би се е скрил в ТИР. Но не си спомни дали в този час е минавал камион. Това показва градене на алиби”, категоричен бе министър Цветанов.

Той добави, че граничарят ще бъде проверяван по подозрение, че е давал информация на магистралните бандити за богати чужденци.

Димитър Иванов, известен на Калотина с прозвището Митко Корекомчето, е арестуван от агенти на "Вътрешна сигурност" на пункта. Лично е разпитван от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, довериха запознати.

Както “24 часа” писа, той е наказван за рекет. Има и други санкции. Корекомчето работел на Калотина от 1990 г.

Последното му наказание е от преди няколко месеца, когато бил на трасе “излизащи тирове. Тогава Корекомчето затворил гишето и заспал вътре, като предизвикал опашка от тежки камиони. Предполага се, че се е почерпил, преди да почне работа.

Неговият брат бил барета от спецотряда за борба с тероризма. МВР проверява дали той не е имал връзки с бандата на Крокодилите.

И вчера полиция и жандармерия издирваха под дърво и камък Евгени Милев-Гейзо и Емил Милев-Кроки заради престрелката с полицията край Вакарел, в която бе убит шофьорът им Димитър Митрев-Богровеца.

Според източници от МВР са били засечени техни телефонни разговори в България. Но мястото, откъдето са звънели, не било локализирано.

С деветте телефона, намерени у задържания Александър Недков-Грозния, той поддържал връзка с Крокодилите. Недков е собственик на опела, с който бе извършен грабежът край Вакарел.

СТЕФАН ТАШЕВ

Крокодил казва, че си кове алиби в Нюрнберг

Потъналият в нищото между България и Сърбия Гейзо настоява на своето, че се намира в Германия.

"Ще дойда в България и ще докажа, че съм бил в Германия", заяви в телефонен разговор в 21,45 ч в сряда Гейзо, който е издирваният от полицията Евгени Милев.

Това стана само няколко часа, след като МВР обяви, че български граничар е помогнал на Гейзо да мине фиктивно границата през Калотина.

Той вкарал името му в информационната система за граничен контрол като напуснал страната, но Милев физически не е пресичал границата. Граничарите в Сърбия заявили на нашата полиция, че нямат данни да е влизал в страната им.

На въпрос къде е в момента Гейзо отговори: "Аз съм в Нюрнберг. Отидох в местната полиция, за да ми ударят печат в паспорта. Повече какво друго да направя."

Гейзо твърди, че не познава граничаря Димитър Иванов, и отказа да разкаже как е стигнал до границата, в колко часа и с каква кола.

Ако Милев се е обърнал за алиби към немските власти, те би трябвало да поискат информация от българските си колеги, а това не е ставало.

Германската полиция не е отправяла запитвания към българските си колеги, научи вчера "24 часа".

Полицията в Германия не извършва регистрации. Това се прави в общината. Там всеки, който има постоянно местожителство в Германия, трябва да си направи адресна регистрация в срок до пет дни от нанасянето си. Общините обаче не записват влизанията в Германия и излизанията в чужбина.

Теоретично е възможно този гражданин да е бил в полицията в Нюрнберг, ако е имал повиквателна за разпит или за разговор. Тази среща трябва да е била точно по времето на обира, за да послужи като алиби, предполагат запознати с разследването на магистралния грабеж край Вакарел неделя.

В противен случай алиби Милев може да получи само ако заведе свидетели и покаже необорими доказателства за това, че наистина се е намирал в Нюрнберг точно по време на обира.

"Ако се е обадил в полицията по каквато и да е причина ден след това, това няма да докаже нищо. Въпросът е да има доказателства за пребиваването си в Нюрнберг точно по време на обира", обясни процедурата специалист от следствието.

По вестниците се твърди, че Гейзо е бил съдружник в ресторант "България" в турския квартал в Нюрберг, но от близо година ресторантът там е закрит.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

КАПКА ГЕОРГИЕВА, НАШ КОРЕСПОНДЕНТ В ГЕРМАНИЯ

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо