Райдовски: Кольо Добрев и Иван Костов се договориха за преврата на 10 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/3182613 www.24chasa.bg

10 януари 1997 г. се случи като резултат от договорка между покойния вътрешен министър Николай Добрев и тогавашния председател на СДС Иван Костов. Това заяви говорителят на правителството на Жан Виденов Красимир Райдовски пред bTV.

"10 януари беше планиран много отдавна от хора около "Раковски 134". Същите хора сега са борци срещу задкулисието", заяви Райдовски.

На въпрос как е било договорено свалянето на правителството на БСП, Райдовски отвърна: "Известни са срещите между Кольо Добрев и Иван Костов на Копитото, например. На някои от тях е посредничил Благовест Сендов. Бизнесменът Краси Стойчев е свидетел, Юлий Москов също. Кольо Добрев беше много близък приятел с Москов."

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Според Райдовски януарските бунтове от 1997 г. са резултат от добре планирани акции, които да подготвят революционната обстановка. Това му казал човек от централата на СДС. "10 януари се предхождаше от масови стълкновения срещу "Позитано". Говореше се, че Кольо Добрев ги е организирал срещу общия враг - Виденов. Организацията беше стройна и много добра - връщането на мандата беше договорка между Добрев и Костов, предшествано от писмото на 19-те от БСП. Това беше държавен преврат по същество", заяви Райдовски.

Красимир Райдовски отново заяви, че Жан Виденов е бил човек на честта, на морала. "Той имаше много добра социална програма, но впоследствие се наложи да прилага десни мерки, което много го притесняваше. Това беше причината да си подаде оставката. Много ми е смешно, че говорят как на 10 януари е свалено правителството на Виденов. На 10 януари нямаше правителство на Виденов. На 28 декември НС гласува оставката му", каза той.

Лъжа е, че Кольо Добрев е отказал да състави правителство. Той прие да е министър-председател и предложи Първанов за председател на партията. На 22 декември 1996 г. президентът Желев, тогава все още действащ, се обади на Първанов и го повика заедно с Добрев и Първанов, за да им връчи мандат за правителство. Първанов обаче каза, че му трябва месец за това и няма да се справи за седмица", припомни Райдовски.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика