Следим оня дядо по интернет

https://www.24chasa.bg/Article/319567 www.24chasa.bg
В интернет на адрес www.noradsanta.org може да се проследи пътя на шейната.

 

Hяма лъжа, няма измама. Дядо Коледа съществува. И не само това, но огромните радари за противоракетна отбрана го следят. Него, сякаш е ядрен терорист, а не най-добрият старец на земята.

Спокойно, траекторията на дядо Коледа се прихваща, за да не му се случи нещо. Иначе милиарди ще останат без подаръци и с натежали от болка сърца. Дядо Коледа не е следен с имплантиран микрочип, нито се засича джиесемът му. Неговият елен Рудолф е примамката. Носът му е толкова червен, че привлича сателитите като магнит.

Мисията на дядо Коледа е толкова важна за света, че работата по следенето е поверена на NORAD - обединеното командване за противоракетна отбрана на Северна Америка. То следи всяка година пътя на дядо Коледа точка по точка.

Пет официални пощенски служби обработват писмата до добрия старец.

През Google Maps и Google Earth всеки може да разбере дали старецът е наблизо.

Гренландското селце Уманак, в което е къщата на Дядо Коледа.

Традицията не е от вчера. Още през 1955 г. централният щаб за въздушен контрол на американските военновъздушни сили (днес North American Aerospace Defense Command) решава в реално време да праща сведения на децата за появата на добрия дядо Коледа, теглен в шейната от елените. Няма нищо сложно, защото централата има инсталирани радарни чинии по цял свят.

ИЛЮСТРАЦИЯ: “24 ЧАСА”

Информацията се актуализира всяка година и е достъпна през интернет. НОРАД съобщава тържествено за старта на обиколката: "Дядо Коледа се отправи на дълъг път."

Кой няма да се зарадва на подарък, даден му от един далеч не митичен, а напълно истински благ старец.

На всяка от спирките се правят снимки, които прикачат автоматично, а видео може да се гледа през YouTube.

Как и защо NORAD е осенено от тази идея? Както повечето добри неща, всичко започва от едно объркване.

Голяма търговска верига в Колорадо спрингс посочва по невнимание в своя реклама погрешен телефон за гореща линия. И когато клиентите започват да го набират, отсреща им се обажда не Дядо Коледа, а тогавашният шеф на командването. Той пък съвсем прозорливо нарежда на подчинените си да потърсят чрез радарите следи от шейната с елените във въздушното пространство.

И всяко дете, което се обади от този момент нататък, да получава точните координати на добрия старец с подаръците.

Впрочем NORAD става почти толкова известен чрез контролния си център Шейен Маунтин, колкото филмите за Джеймс Бонд.

Вече 50 години служителите следят преди Коледа пътя на Дядо Коледа заедно с интерконтиненталните ракети и отпадъците от Космоса.

И понеже старецът е хитър и своенравен, той никога не информира предварително за
полетите с шейната нито канадското, нито пък американското въздушно наблюдение. Затова всяка година през декември в NORAD е наредено да се оглеждат и идентифицират непознати летящи обекти, засечени от мегарадарите. Това се прави по два независими един от друг начина.

На височина 36 000 км сателити упражняват контрол чрез специално инфрачервено лъчение, което е типично за моторните дюзи при ракетите и военните самолети. В услуга на тези сателити на земята пък са разположени сензори. И цялата тази техника може да хване и най-малкия знак за евентуално нападение върху американския континент. С помощта на дуалната система се проследява и пътят на Дядо Коледа. По сведения на експерти от отдела Tracking Santa носът на елена Рудолф е толкова червен, че го улавят
детекторите на инфрачервената сателитна система го улавят без проблем.

За визуално потвърждение на най-северната точка в Канада са монтирани два джета, тип CF-18, които са оборудвани със сензори и дигитални камери. Те трябва да потвърдят, че уловеният на екраните обект е именно Дядо Коледа заедно със своите елени Дашър, Дансър, Прансър, Фиксън, Комет, Кюпид, Донър, Блиц и особено Рудолф.
От NORAD твърдят, че служителите и пилотите всеки път са изненадани, когато съзират един дебел и усмихнат човек в червени одежди, яхнал открита шейна, изникващ като изневиделица от снежната буря.

Него винаги ще го има, както я има надеждата. Дядо Коледа си остава неин символ. Картички от XIX век свидетелстват, че той е мил, обикновено възпълничък старец с дълга бяла брада, червена мантия с бяла кожена яка, нарамил пълен чувал на гърба си. Спорна е заслугата на "Кока-кола" за налагането на този стереотип, но на фирмата особено й допада.

А иначе още през 1821 г. поетът Клемент Мур възпява Санта Клаус, а художникът Томас Наст го рисува през 80-те години на XIX век почти в такъв вид, какъвто го знаем днес, но в черно-бяло. Червено-белият дрескод се налага в началото на XX век. През 1927 г. "Ню Йорк таймс" пуска сякаш първата дописка за срещата на Дядо Коледа с децата в града. А компанията "Кока-кола" използва стилизиран образ на графика Хедън Съндблум едва през 1931 г.

По света го наричат различно. Най-често е Санта Клаус или фадър Кристмас в Америка, в Германия е Рупрехт, Крампус, по Рейн - Ханс Муф, в Швейцария - Шмутцли, в Холандия - Синтер Клаас, в Русия - Дядо Мраз, а у нас Дядо Коледа. Някои смятат, че това идва от латинското име Календи, с което се означават първите дни на всеки месец.
В стихотворението "Нощта преди Коледа" (с неизвестен автор) от 1823 г. за първи път става ясно, че Дядо Коледа влиза през комина и оставя тайно подаръците. Там именно са посочени имената на елените. Легендата разказва, че Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи и джуджета, които в специална работилница изработват подаръците за децата. При съвременното развитие на техниката със сигурност производството на всички дарове и опаковането става за няколко часа.

До старите машини в работилницата се пъчат гордо супермодерни компютри с последната професионална версия на Windows.

Когато всичко е готово, добрият старец литва с вълшебната си шейна, карана от 9 елена, за да разнесе подаръците за децата по света. Докато те спят, той се промъква тихо през комина, а където няма комин - през терасата или прозореца, и оставя подаръците под коледната елха. Да, обаче климатичните промени с това глобално затопляне създават напоследък проблеми и на Дядо Коледа. Снегът все повече се топи и през последната година старецът беше закъсал за кратко с шейната в калта. Местните са убедени, че северното сияние идва от огромната машина за играчки, която се намира във вилаета на Дядо Коледа.

Все пак, ако индустрията прави какво ли не в името на добрия старец, не забравяйте, че всъщност истинският празник за християните на 25 декември е не Коледа, а Рождество Христово.

5 пощенски служби сортират писмата до добрия старец

На адрес www.noradsanta.org може да се проследи пътя на дядо Коледа около света. Но поради големия интерес често блокира.

А ето и официалните пощенски служби на дядо Коледа. Много хора изпращат там собственоръчно нарисувани картички или разказват как се подготвят за Коледа и какво пожелават на себе си и близките. Въпреки огромния й обем цялата поща се обработва и съхранява отговорно и грижливо.

Северен полюс (Гренландия) - Santa Claus Nordpolen, Julemandes Postkontor,
3900 Nuuk, Dаnemark

Финландия - Santas Main Post Office, 96930 Napapiin, Finnland

Норвегия - Julenissen, 1440 Drаbak, Norwegen

Швеция - Tomten/Santa Claus, Tomteboda 173 00, Schweden

САЩ - Santa Claus, Indiana 47579, USA

Канада - Santa Claus,  HOH OHO, Kanada

Най-голямата пощенска кутия в света се намира в столицата на Западна Гренландия Нуук. На старото колониално пристанище се вижда червена кутия с невъзможни на пръв поглед размери и надпис Postbrevkasse (снимката горе).
Местните са убедени, че северното сияние идва от огромната машина за играчки, която се намира във вилаета на дядо Коледа. (24часа)

Спорът къде живее е жесток на Север

Дядо Коледа живее в Гренландия. Това е тайната, останала неразгадана толкова дълго време. Сега вече е ясно, че той живее в една малка зелена колиба в селце с прекрасното име Уманак. Да, Дядо Коледа има свой дом. И това не е нито Северният полюс, нито степите на Лапландия, съобщи ДПА преди 3 години.

Желаещите да посетят къщата на Дядо Коледа могат да вземат самолет от Копенхаген до Кангерлусуак, а оттам кораб до Уманак. В градчето живеят ескимоси. То е с колоритни дървени къщи. Зад една от тях започва пътека, която води през тундрата точно до дома на Дядо Коледа. И наоколо колоритно плават айсберги.

Пътеката е камениста и минава през няколко поточета. След два часа се стига до хълм с изглед към голямо плато. Къщата на Дядо Коледа е на върха на скала близо до морето. Тя е малка, дървена, боядисана в зелено. Обзавеждането й е скромно, но има голямо легло, покрито с еленска завивка. На видно място е бюрото с голям кош, в който са писмата и бележчиците с желания от целия свят. Стените са украсени с всевъзможни неща и великански календар.

Има и огромен обор за елените.

Къщата изглежда така, сякаш е била там открай време, но всъщност е едва на десетина години. Построена е от датската телевизия във връзка със специална серия от предавания за Коледа. Но дали е така, или приказката е истина, никой не може да каже с точност.

Туристическият бум допада на местните.

Гренландия е остров, покрит през по-голямата част от годината със сняг. Зелено е само през лятото. Затова Дядо Коледа живее там през юли и август. А през зимата пътешества и раздава подаръци.

Да, обаче финландците твърдят, че Дядо Коледа живее в лапландското селце Корватунтури или пък в Рованиеми. Шведите пък са убедени, че имението му е в тяхната Даларна. Датчаните също имат претенции. Швейцарците са го виждали в Шварцвалд. Холандците знаят от деца, че Дядо Коледа идва с парен кораб от Испания.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приятелят на олимпийската медалистка от ансамбъла по художествена гимнастика Цветелина Найденова - Марсел Величков шокира с нецензурни видеа, пише HotArena. Marso, както е псевдонимът на рапъра е най-скандалният изпълнител в момента и видеата му предизвикаха редица коментари на отдавна свикналата на скандални клипове публика.

Смърт заради прекомерна употреба на алкохол застигна актьора лилипут Върн Тройър. Известният като Мини Ми от "Остин Пауърс" малък човек е висок едва 81 см. Той напуска този свят на 49 години. Приживе Тройър признава, че има сериозни проблеми с

Много се спекулира по темата дали тийнсензациите Дара и Гери-Никол са приятелки или враждуват. Многократно двете се правиха на дружки на светски събития, но хората в обкръженията им твърдят обратното, пише HotArena. Истината била, че пред камерите и прожекторите дамите просто се отдавали на лицемерие.