Следим оня дядо по интернет

https://www.24chasa.bg/Article/319567 Следим оня дядо по интернет Следим оня дядо по интернет www.24chasa.bg
В интернет на адрес www.noradsanta.org може да се проследи пътя на шейната.

 

Hяма лъжа, няма измама. Дядо Коледа съществува. И не само това, но огромните радари за противоракетна отбрана го следят. Него, сякаш е ядрен терорист, а не най-добрият старец на земята.

Спокойно, траекторията на дядо Коледа се прихваща, за да не му се случи нещо. Иначе милиарди ще останат без подаръци и с натежали от болка сърца. Дядо Коледа не е следен с имплантиран микрочип, нито се засича джиесемът му. Неговият елен Рудолф е примамката. Носът му е толкова червен, че привлича сателитите като магнит.

Мисията на дядо Коледа е толкова важна за света, че работата по следенето е поверена на NORAD - обединеното командване за противоракетна отбрана на Северна Америка. То следи всяка година пътя на дядо Коледа точка по точка.

През Google Maps и Google Earth всеки може да разбере дали старецът е наблизо.

Традицията не е от вчера. Още през 1955 г. централният щаб за въздушен контрол на американските военновъздушни сили (днес North American Aerospace Defense Command) решава в реално време да праща сведения на децата за появата на добрия дядо Коледа, теглен в шейната от елените. Няма нищо сложно, защото централата има инсталирани радарни чинии по цял свят.

Информацията се актуализира всяка година и е достъпна през интернет. НОРАД съобщава тържествено за старта на обиколката: "Дядо Коледа се отправи на дълъг път."

Кой няма да се зарадва на подарък, даден му от един далеч не митичен, а напълно истински благ старец.

На всяка от спирките се правят снимки, които прикачат автоматично, а видео може да се гледа през YouTube.

Как и защо NORAD е осенено от тази идея? Както повечето добри неща, всичко започва от едно объркване.

Голяма търговска верига в Колорадо спрингс посочва по невнимание в своя реклама погрешен телефон за гореща линия. И когато клиентите започват да го набират, отсреща им се обажда не Дядо Коледа, а тогавашният шеф на командването. Той пък съвсем прозорливо нарежда на подчинените си да потърсят чрез радарите следи от шейната с елените във въздушното пространство.

И всяко дете, което се обади от този момент нататък, да получава точните координати на добрия старец с подаръците.

Впрочем NORAD става почти толкова известен чрез контролния си център Шейен Маунтин, колкото филмите за Джеймс Бонд.

Вече 50 години служителите следят преди Коледа пътя на Дядо Коледа заедно с интерконтиненталните ракети и отпадъците от Космоса.

И понеже старецът е хитър и своенравен, той никога не информира предварително за
полетите с шейната нито канадското, нито пък американското въздушно наблюдение. Затова всяка година през декември в NORAD е наредено да се оглеждат и идентифицират непознати летящи обекти, засечени от мегарадарите. Това се прави по два независими един от друг начина.

На височина 36 000 км сателити упражняват контрол чрез специално инфрачервено лъчение, което е типично за моторните дюзи при ракетите и военните самолети. В услуга на тези сателити на земята пък са разположени сензори. И цялата тази техника може да хване и най-малкия знак за евентуално нападение върху американския континент. С помощта на дуалната система се проследява и пътят на Дядо Коледа. По сведения на експерти от отдела Tracking Santa носът на елена Рудолф е толкова червен, че го улавят
детекторите на инфрачервената сателитна система го улавят без проблем.

За визуално потвърждение на най-северната точка в Канада са монтирани два джета, тип CF-18, които са оборудвани със сензори и дигитални камери. Те трябва да потвърдят, че уловеният на екраните обект е именно Дядо Коледа заедно със своите елени Дашър, Дансър, Прансър, Фиксън, Комет, Кюпид, Донър, Блиц и особено Рудолф.
От NORAD твърдят, че служителите и пилотите всеки път са изненадани, когато съзират един дебел и усмихнат човек в червени одежди, яхнал открита шейна, изникващ като изневиделица от снежната буря.

Него винаги ще го има, както я има надеждата. Дядо Коледа си остава неин символ. Картички от XIX век свидетелстват, че той е мил, обикновено възпълничък старец с дълга бяла брада, червена мантия с бяла кожена яка, нарамил пълен чувал на гърба си. Спорна е заслугата на "Кока-кола" за налагането на този стереотип, но на фирмата особено й допада.

А иначе още през 1821 г. поетът Клемент Мур възпява Санта Клаус, а художникът Томас Наст го рисува през 80-те години на XIX век почти в такъв вид, какъвто го знаем днес, но в черно-бяло. Червено-белият дрескод се налага в началото на XX век. През 1927 г. "Ню Йорк таймс" пуска сякаш първата дописка за срещата на Дядо Коледа с децата в града. А компанията "Кока-кола" използва стилизиран образ на графика Хедън Съндблум едва през 1931 г.

По света го наричат различно. Най-често е Санта Клаус или фадър Кристмас в Америка, в Германия е Рупрехт, Крампус, по Рейн - Ханс Муф, в Швейцария - Шмутцли, в Холандия - Синтер Клаас, в Русия - Дядо Мраз, а у нас Дядо Коледа. Някои смятат, че това идва от латинското име Календи, с което се означават първите дни на всеки месец.
В стихотворението "Нощта преди Коледа" (с неизвестен автор) от 1823 г. за първи път става ясно, че Дядо Коледа влиза през комина и оставя тайно подаръците. Там именно са посочени имената на елените. Легендата разказва, че Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи и джуджета, които в специална работилница изработват подаръците за децата. При съвременното развитие на техниката със сигурност производството на всички дарове и опаковането става за няколко часа.

До старите машини в работилницата се пъчат гордо супермодерни компютри с последната професионална версия на Windows.

Когато всичко е готово, добрият старец литва с вълшебната си шейна, карана от 9 елена, за да разнесе подаръците за децата по света. Докато те спят, той се промъква тихо през комина, а където няма комин - през терасата или прозореца, и оставя подаръците под коледната елха. Да, обаче климатичните промени с това глобално затопляне създават напоследък проблеми и на Дядо Коледа. Снегът все повече се топи и през последната година старецът беше закъсал за кратко с шейната в калта. Местните са убедени, че северното сияние идва от огромната машина за играчки, която се намира във вилаета на Дядо Коледа.

Все пак, ако индустрията прави какво ли не в името на добрия старец, не забравяйте, че всъщност истинският празник за християните на 25 декември е не Коледа, а Рождество Христово.

5 пощенски служби сортират писмата до добрия старец

На адрес www.noradsanta.org може да се проследи пътя на дядо Коледа около света. Но поради големия интерес често блокира.

А ето и официалните пощенски служби на дядо Коледа. Много хора изпращат там собственоръчно нарисувани картички или разказват как се подготвят за Коледа и какво пожелават на себе си и близките. Въпреки огромния й обем цялата поща се обработва и съхранява отговорно и грижливо.

Северен полюс (Гренландия) - Santa Claus Nordpolen, Julemandes Postkontor,
3900 Nuuk, Dаnemark

Финландия - Santas Main Post Office, 96930 Napapiin, Finnland

Норвегия - Julenissen, 1440 Drаbak, Norwegen

Швеция - Tomten/Santa Claus, Tomteboda 173 00, Schweden

САЩ - Santa Claus, Indiana 47579, USA

Канада - Santa Claus,  HOH OHO, Kanada

Най-голямата пощенска кутия в света се намира в столицата на Западна Гренландия Нуук. На старото колониално пристанище се вижда червена кутия с невъзможни на пръв поглед размери и надпис Postbrevkasse (снимката горе).
Местните са убедени, че северното сияние идва от огромната машина за играчки, която се намира във вилаета на дядо Коледа. (24часа)

Спорът къде живее е жесток на Север

Дядо Коледа живее в Гренландия. Това е тайната, останала неразгадана толкова дълго време. Сега вече е ясно, че той живее в една малка зелена колиба в селце с прекрасното име Уманак. Да, Дядо Коледа има свой дом. И това не е нито Северният полюс, нито степите на Лапландия, съобщи ДПА преди 3 години.

Желаещите да посетят къщата на Дядо Коледа могат да вземат самолет от Копенхаген до Кангерлусуак, а оттам кораб до Уманак. В градчето живеят ескимоси. То е с колоритни дървени къщи. Зад една от тях започва пътека, която води през тундрата точно до дома на Дядо Коледа. И наоколо колоритно плават айсберги.

Пътеката е камениста и минава през няколко поточета. След два часа се стига до хълм с изглед към голямо плато. Къщата на Дядо Коледа е на върха на скала близо до морето. Тя е малка, дървена, боядисана в зелено. Обзавеждането й е скромно, но има голямо легло, покрито с еленска завивка. На видно място е бюрото с голям кош, в който са писмата и бележчиците с желания от целия свят. Стените са украсени с всевъзможни неща и великански календар.

Има и огромен обор за елените.

Къщата изглежда така, сякаш е била там открай време, но всъщност е едва на десетина години. Построена е от датската телевизия във връзка със специална серия от предавания за Коледа. Но дали е така, или приказката е истина, никой не може да каже с точност.

Туристическият бум допада на местните.

p>Гренландия е остров, покрит през по-голямата част от годината със сняг. Зелено е само през лятото. Затова Дядо Коледа живее там през юли и август. А през зимата пътешества и раздава подаръци.

Да, обаче финландците твърдят, че Дядо Коледа живее в лапландското селце Корватунтури или пък в Рованиеми. Шведите пък са убедени, че имението му е в тяхната Даларна. Датчаните също имат претенции. Швейцарците са го виждали в Шварцвалд. Холандците знаят от деца, че Дядо Коледа идва с парен кораб от Испания.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Бразилското дупе пак на мода

Започва ерата на възхода на голямото обло и щръкнало дупе, наричано често бразилско. Представете си Салма Хайек, Ким Кардашиян, Дженифър Лопес - напоследък дупестите звезди с лопата да ги ринеш. Те

Турците изядоха за 5 години калкана ни

Само Симеон Дянков може да спре с квоти тоталния износ по канала през Александруполис Иди, батко, в Истанбул, да снимаш калкан! С тази реплика собственик на сергия на Рибния пазар във Варна

Спалнята на царица Йоанна в "Кричим" - любимо място на Вълко Червенков

Вълко Червенков не пропускал да нощува на спалнята, където съпругата на цар Борис Трети - Йоанна, е прекарвала летните си почивки в двореца "Кричим". Тя се намира на втория етаж.

Най-добрите плажове е Европа

Отиваш на море и се печеш по бански. Да, но има плажове, на които и това е забранено. Нудизмът е почти задължителен например на Форментера в Испания, който е в класацията на най-добрите плажове в

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Най-горещият ДиДжей* в рока

Той е едва на три годинки, когато започва да свири на пиано. На пет излиза за първи път пред публика с “Ода на радостта” на Бетховен. Сега е целият изрисуван с татуировки, с черен грим около очите и

Руските царици се завръщат

Пред хотел "Риц" в Париж, където папараците дебнат за знаменитости по време на модните ревюта, една красавица с порцелановобяла кожа и екзотични източни черти позира в движение пред обективите.

Кажи с татуировка "Обичам те"

Вече има и друг начин да скрепите любовта си освен със златна халка. Новият хит е да влезете в студио за татуировки с половинката си и да поискате еднакви или допълващи се татуировки.

Излагат сладоледа в музей

Дом на сладоледа, в който той ще бъде показан от раждането си досега, ще бъде открит на 27 септември в Анзола Емилия, до Болоня. Въпреки че дотогава има повече от два месеца, записванията

Паола на Лилия Маравиля била влюбена в Ерос Рамацоти

Като бебе дъщерята на Лилия Маравиля, нейната най-голяма радост, плачела много. Но само докато майка й разбрала, че като една типична италианка иска да яде много. “Когато храната й стана достатъчно,