Отварят парка на Военна академия

https://www.24chasa.bg/Article/320386 www.24chasa.bg
Вдясно от входа на академията е паркът с езерото Фердинанд. Десетилетия наред обаче никой не е стъпвал в парка вляво от входа. Там няма алеи и осветление, а ценни дървесни видове и пущинаци. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Паркът на Военната академия “Г. С. Раковски” ще бъде отворен за софиянци. Това съобщи зам.-министърът на отбраната Аню Ангелов пред “24 часа”.

Решението е взето по принцип, най-вероятно бариерата ще бъде вдигната в началото на идната година.

Дотогава ще трябва да се доуточни по какъв начин ще се организира охраната откъм старата сграда на академията.

Един от най-красивите столични паркове обаче ще работи само денем. През нощта бариерата ще спира мераците на случайни посетители.

Именно зам.-министър Ангелов преди 9 г. показа за първи път парка на академията на столичани. Той направи това в битността си на началник на най-старото висше военно учебно заведение. Тогава МО ремонтира алеите, осветлението и езерцето във формата на буквата Ф (Фердинанд - бел. ред.).Ген. Евгени Манев, приемникът на ген. Ангелов, обаче пак спусна бариерата.

Първите дръвчета в парка са засадени през 1900 г., внася ги от Европа тогавашният шеф на училището ген. Вичо Диков. Като самостоятелен ансамбъл се оформя през 1907-1908 г. Проектът е дело на архитект Франц Грюнагер.

Висши военни обаче са песимисти относно датата на отварянето на парка. Според тях преди това градината се нуждае от спешен освежителен ремонт. Отпускането на средства обаче било под въпрос. Най-напред според тях трябвало да се потегнат рухналите колони от двете страни на централната алея. За тях не стигнали пари по време на скорошния ремонт на оградата. Тогава бяха лъснати всички колони и стотици цеви на пушки от Освободителната и Балканската война.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата