Прокопи Културиста: Какво да отрежа - ухо или пръст?

https://www.24chasa.bg/Article/320509 www.24chasa.bg
ПРОКОПИ ПРОКОПИЕВ

Прокопи Прокопиев-Културиста е човекът от бандата "Наглите", който е рязал пръстите и ушите на жертвите си, пазел ги е и винаги е участвал в самото отвличане.

Общо трима души пострадаха по време на плен в последните 3 години - Михаил Краус (отрязан пръст), Ангел Бончев (два отрязани пръста) и синът на строителен предприемач от София (отрязано ухо).

И в трите случая Прокопи Културиста е свършил касапската работа, за да изпрати бандата на близките на жертвите ужасяващото послание. Похитителят е действал с лозарска ножица, която МВР вече намери, като е давал на отвлечения болкоуспокояващи медикаменти, а на някои дори е слагал инжекции.

В тази къща в пернишкото с. Гоз държали в плен Ангел Бончев и Михаил Краус.
СНИМКА: СВЕТЛАНА СТОИМЕНОВА
В тази къща в пернишкото с. Гоз държали в плен Ангел Бончев и Михаил Краус. СНИМКА: СВЕТЛАНА СТОИМЕНОВА

Прокопи питал жертвите какво предпочитат да им бъде отрязано - пръст или ухо, после се захващал за работа. Според запознати Културиста бил брутален, но не и садистичен.

Софийският градски съд остави в ареста в събота петимата основни организатори на бандата
Софийският градски съд остави в ареста в събота петимата основни организатори на бандата "Наглите". СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Той не се чувствал добре, след като оставял лозарската ножица.

Прокопи Културиста: Какво да отрежа - ухо или пръст?

Разследващите са събрали сериозни доказателства срещу него, включително и от свидетели.

Той е охранявал отвлечените по време на пленничеството. Макар и трите къщи, които "Наглите" са ползвали, да са на забутани места, бандитите са се стремили винаги да бъдат максимално дискретни.

През деня Прокопи сам е охранявал отвлечения, а нощем е идвал още един от групата. Когато е трябвало да се реже пръст, са се събирали повече.

Културиста е говорел с жертвите - първоначално ясно, без да се притеснява, а впоследствие шепнел, за да не запомнят гласа му.

Засега екипът в МВР, който работи по случая, е събрал информация за вече 13 нападения, в които са участвали "Наглите". (Виж списъка долу.)Някои от случаите са запазени в тайна.

Бандата "Наглите" е опитала да отвлече собственика на луксозните автокъщи "Капитолия" Салех Асил и в момента се събират доказателства, за да им бъде повдигнато обвинение и за това престъпление, научи "24 часа".

47-годишният бизнесмен Салех Асил бе нападнат пред комплекс "Макси" на столичния бул. "Симеоновско шосе" и се спаси сам от отвличане в началото на февруари тази година.

Секунди преди опита за покушение във вторник Асил излизал от комплекса, а дъщеря му още пазарувала в съседен магазин. Точно когато отивал към колата си, върху бизнесмена се нахвърлили четирима бандити, облечени с полицейски униформи и с маски на главите.

Те били въоръжени с палки, пистолети и автомати. Похитителите слезли от джип БМВ, хванали Асил за ръцете и краката и започнали да го бият и влачат към колата си.

Шефът на "Капитолия" започнал да се дърпа с всички сили и да крещи. Бандитите се стъписали, че има свидетели, пуснали Асил на земята и го ударили няколко пъти в главата.

Веднага след това се измъкнали с джипа си. Антимафиоти са сигурни, че в това нападение са участвали Ивайло Ефтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев-Културиста с още двама.

"Все още не са ме викали от полицията, но ако ми се обадят, съм готов да съдействам с каквото мога", каза вчера за "24 часа" Асил.

Същия месец "Наглите" са направили и още един опит за отвличане, който е бил неуспешен. Нападението станало близо до "Пирогов", където отново маскирани мъже засекли с кола бизнесмен, движещ се с черен джип, извадили го от колата от возилото и го натъпкали в своя всъдеход. След по-малко от час обаче потърпевшият се свързал с близките си. После неясно защо е бил пуснат или пък се е измъкнал.

Свидетелски показания уличават бандата на Йожи и за похищението на скандалния бивш митничар Георги Георгиев-Пурата. Той бе похитен пред дома си в столичния кв. Изток на 17 октомври 2008 г., а полицай от Дирекцията за оперативно-техническо осигуряване станал свидетел на нападението.

Служителят имал за задача да следи Пурата във връзка с друго разследване, но нямал право да се намесва при похищението му. Затова спецполицаят само подал сигнал във вътрешното ведомство за инцидента.

След като е получен вътрешният сигнал за похищението на бившия митничар, полицаи веднага отишли до дома му, откъдето е иззет запис на видеокамери, монтирани на апартамента му. Устройствата са записали как няколко мъже качват Пурата в тъмен автомобил, потвърдиха разследващи.

10 дни след отвличането му Пурата се появи в автокъщата си и заяви, че е бил на излет в Стара планина и не е бил похитен. Въпреки твърденията му обаче за свободата му е платен откуп от 700 хил. евро.

"В момента събираме данни и за още един случай", съобщи в събота вътрешният министър Цветан Цветанов. Сред пленниците на "Наглите" са също Киро Киров, Ангел Бончев, съпругата му Камелия, Румен Гунински.

Според неофициални данни от отвличанията, за които ще бъдат обвинени, "Наглите" са събрали откупи за повече от 8 млн. лева. В момента данъчни порверяват всички декларирани доходи и покупки на движими и неджими имоти на бандатата.

Блокирани били и няколко банкови сметки. Полицията продължава да прави обиски в домовете на столични автокрадци, за които се смята, че са помагали на "Наглите".

Голяма част от парите обаче все още не са открити. От полицията предполагат, че те са заровени на някое безлюдно място. Според източници от МВР бандитите умело се стараели да не правят впечатление, като харчат големи суми.

Последната жертва на отвличане - студентът Румен Гунински, до вчера следобед все още не беше воден до мястото, където се смята, че е бил държан в плен. Михаил Краус, Ангел Бончев и Киро Киров обаче вече са разпознали стаите, в които са били държани от Йожи и Културиста.

"Превенцията на държавата към престъпността 20 г. я нямаше - коментира вчера и премиерът Бойко Борисов. - Ето например Дебелото (един от крадците на коли за бандата "Наглите") има 15-16 висящи дела и беше на свобода. И малките в квартала гледат такива хора. Те са безнаказани.

Единствената технология, модерна, точна технология, съществува в Банкя, всяка вечер работихме и в един момент се присъедини към нас и главният прокурор. Навсякъде работехме и има ДНК проби. Намерихме кичурите коса на човека, който си е скубал косите от болка.

Това са нагли арогантни копелета, които са рязали пръсти на хората. По времето на Михаил Миков не е имало работа по отвличанията."

СЛАВИ АНГЕЛОВ, БЛАГА ГЕОРГИЕВА

“Наглите” заподозрени за:

- Михаил Краус - платени 300 хил. евро

- Велислав Величков - платени 500 хил. евро

- Илиян Цанев - платени 100 хил. евро

- Ангел Бончев - платени 380 хил. евро

- Камелия Бончева - дарени на фондация 157 хил. евро

- Салех Асил - спасил се от похитителите

-Георги Георгиев-Пурата - платени 700 хил. евро

- Киро Киров - платени 620 хил. евро

- Борислав Атанасов - Боби Мекото - платени 600 хил. евро

- Иван Петров-Сапата - отвлечен и после вероятно убит

- Румен Гунински - платени 600 хил. лв.

  • Как може да загубим 10 млрд. евро от Брюксел

    Как може да загубим 10 млрд. евро от Брюксел

    Парламентът в момента е зает с раздаване на квалификации - този бил лош, даже направо опасно лош, други били целите в бяло. Раздаването на присъди и квалификации обаче е работа за съда, не за парламентарните дебати и кулоари. Изглежда, еуфорията от първите работни дни на 45-ото народно събрание е в значителни дози
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си