Разложка капама

https://www.24chasa.bg/Article/321200 Разложка капама Разложка капама www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

Кой готви: Бойка Асиова е журналистка и писателка, родом от Разлог, която твърди, че капамата не е просто ястие, а възглед.

ПРОДУКТИ

1 кг свинско месо

1/2 кг телешко месо

1 пиле или две големи бутчета

кървавица

суджук

малко сланина

1-2 глави кисело цвекло

кисело зеле

3 чаши ориз

1 чаша бяло вино

СЪВЕТИ

Капамата е задължителното ястие за Коледа, или Божик, както викат на християнския празник в цяло Разложко. Затова е нормално капамевото гърне е за 10-15 човека. Яде се гореща. Вари тихо и дълго, зелето дава своя сок, месата също и оризът не остава жаден. В Разложко киселото зеле се налага с венци от сух копър и сминдух, затова не се слагат други подправки. Върви с черен пипер.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сланината се нарязва на много тънки резенчета и с една част от тях се покрива дъното на гърнето. Следва настилането на капамата - ред зеле, ред месо, ред ориз, ред кисело цвекло. Тази последователност се повтаря. Последният ред е от зеле. Накрая се покрива с цял зелев лист и върху него се нареждат останалите тънки парченца сланина, чиято мазнина ще се просмуква по време на варенето. Залива се с чашата бяло вино. Прибавя се олио - капамата е хубава, когато е тлъста.

С изрязания и намокрен кръг хартия с по-голям диаметър от гърлото на гърнето се запушва и се слага капакът.

Гърнето се пъха във фурната. Настройва се на по-висока температура, докато капамата "зашепне", след което се оставя да ври много слабо 4-5 часа.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Днес е Никулден, празнуват рибари, моряци, банкери, търговци и 200 000 именици

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден. Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

На 6 ноември рожден ден имат

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Богдан Томов, певец Томислав Цолов, собственик и управител на пиар агенция АПРА Деница Гаджева, бивш депутат Доц.

Църквата чества Свети Сава, вижте на кого да честитите

На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени. Син на аристократичен род на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан.

На 5 декември рожден ден имат

Апостол Апостолов, финансист Борис Георгиев, европейски шампион по бокс Виктор Касъмов, управител на “Ара мюзик” Екстра Нина, фолкпевица Красимир Минев, спортен журналист Нели Петкова,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Почитаме Света Варвара, покровителка на починалите внезапно

На 4 декември католическата и православната църква почитат Света Великомъченица Варвара. Тя е покровителка на починалите от внезапна смърт, които са нямали време да се покаят и причестят.

На 4 декември рожден ден имат

Д-р Антоанета Тикова, началник детско отделение в МБАЛ “Проф. Д. Ранев”, гр.Пещера Благой Благоев, щангист, трикратен световен шампион Боряна Пенчева, член на УС на БНБ Васил Симов,

Числата за бебето ви (3-9 декември)

3 декември “Роден пътешественик, изследовател, учен, новатор, лидер, но и уникален творец (писател, музикант, композитор, художник, скулптор, певец) прегръщате днес, щастливци,

Днес рожден ден има Любомир Илков

Днес рожден ден празнува кореспондентът ни в Пазарджик Любомир Илков. За него няма тайни в региона, в който живее.                                                                                  

На 3 декември рожден ден имат

Божидар Димитров, историк, дирeктор на НИМ О.з. ген.-майор проф. Стоян Тонев, консултант на БЧК, бивш шеф на ВМА Албена Денкова, фигуристка, двукратна световна шампионка при танцови двойки Проф.