Разложка капама

https://www.24chasa.bg/Article/321200 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРКАТА

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

Кой готви: Бойка Асиова е журналистка и писателка, родом от Разлог, която твърди, че капамата не е просто ястие, а възглед.

ПРОДУКТИ

1 кг свинско месо

1/2 кг телешко месо

1 пиле или две големи бутчета

кървавица

суджук

малко сланина

1-2 глави кисело цвекло

кисело зеле

3 чаши ориз

1 чаша бяло вино

СЪВЕТИ

Капамата е задължителното ястие за Коледа, или Божик, както викат на християнския празник в цяло Разложко. Затова е нормално капамевото гърне е за 10-15 човека. Яде се гореща. Вари тихо и дълго, зелето дава своя сок, месата също и оризът не остава жаден. В Разложко киселото зеле се налага с венци от сух копър и сминдух, затова не се слагат други подправки. Върви с черен пипер.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сланината се нарязва на много тънки резенчета и с една част от тях се покрива дъното на гърнето. Следва настилането на капамата - ред зеле, ред месо, ред ориз, ред кисело цвекло. Тази последователност се повтаря. Последният ред е от зеле. Накрая се покрива с цял зелев лист и върху него се нареждат останалите тънки парченца сланина, чиято мазнина ще се просмуква по време на варенето. Залива се с чашата бяло вино. Прибавя се олио - капамата е хубава, когато е тлъста.

С изрязания и намокрен кръг хартия с по-голям диаметър от гърлото на гърнето се запушва и се слага капакът.

Гърнето се пъха във фурната. Настройва се на по-висока температура, докато капамата "зашепне", след което се оставя да ври много слабо 4-5 часа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),