До 10 години затвор за терор срещу транспорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/3215882 www.24chasa.bg
Кражбите от релсите да се приравнят на тероризъм и да се наказват със затвор от 5 до 15 г. искат от транспортното министерство. СНИМКА:

Ако някой във влак, автобус, на пристанище, летище, автогара или в обект на жп инфраструктурата употреби сила или заплашва лице, което се намира в тях, и застраши безопасността, да се наказва със затвор от 2 до 10 г. При тежка или средна повреда затворът да е от 5 до 15 г., а при смърт от 15 до 20 г. или до живот.

Това предлага министерството на транспорта с промени в Наказателния кодекс в частта за тероризъм.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

В проекта за нов кодекс това наказание се предвижда, но само за самолет, кораб и неподвижна платформа върху континенталния шелф.

Различни години затвор в зависимост от последствията се предлагат и за завладяване на влак, автогара, обект на жп инфраструктура, пристанища, летища, освен самолети, кораби и платформи. Дори само заканата за завладяване да се наказва със затвор до 3 г., с пробация или с глоба.

Текстовете за заплаха да включват и сухопътния и водния транспорт, инфраструктурата и съоръженията им, летищата, сгради и съоръжения за въздушна навигация, предлагат още от министерството. В проекта на МС са предвидени от 3 до 12 г. затвор за това.
За посегателства и кражби по железопътната инфраструктура от министерството предлагат затвор от 5 до 15 г. От ведомството са категорични, че това трябва да се приравни на тероризъм.

И пиратството трябвало да влезе в НК

Пиратството също да влезе в новия Наказателен кодекс, предлагат от министерството на транспорта. В момента наказания за това липсвали в него.
Според конвенция на ООН за пиратството се счита всеки акт на насилие, задържане, грабеж, извършен от екипаж или пътници на частен кораб или самолет.

Пиратски са и действията, които са извършени от военен или държавен кораб или самолет, чиито екипажи са вдигнали метеж и са установили контрол върху тях.

Пиян с джет също да отива на съд

Управлението на джет след употреба на алкохол или наркотици също да подлежи на наказателна отговорност, както е записано за шофьорите с над 1,2 промила алкохол в кръвта, искат от транспортното министерство.

От ведомството предлагат да се криминализират още отнемането на яхта, лодка, джет и изобщо плавателни средства за спорт и туризъм. Наказание по НК да има и ако се иска откуп за тях, както и ако се пренабиват номера. От ведомството на министър Данаил Папазов пишат, че в последните 10 години тези явления зачестяват.