Наглите копирали схемата с откупи за коли

https://www.24chasa.bg/Article/321670 www.24chasa.bg
Ангел Бончев и Михаил Краус вече разпознаха стаята, в която са държани в плен от групата на Йожи. СНИМКИ: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН И МВР

Схемата за искане и прибиране на откуп, която използвали при отвличанията "Наглите", била копирана от тази, по която срещу пари се връщали откраднати коли, разказаха разследващи.

Един от петимата обвинени в отвличанията е създал цялата организация за комуникация с близките на жертвите. Същият известен в подземния свят мъж е привлякъл като помощници в групата най-добрите автокрадци в София. "Този човек беше подчинил 90 процента от апашите, които задигат коли. Те му се отчитаха и е било много лесно да ги накара да доставят коли и да помагат за похищения", разказват полицаи, които от години го разследват.

Софийската градска прокуратура повдигна обвинения за организирана престъпна група и 2 отвличания на петима от бандата на "Наглите".

Барети арестуваха по едно и също време 25-има похитители и техни помощници.
Барети арестуваха по едно и също време 25-има похитители и техни помощници.

В ареста за постоянно в събота бяха оставени Ивайло Ефтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста, Антон Петров-Хамстера, Любомир Симеонов-Гребеца и Даниел Димитров-Релето.

Ваня Траянова
Ваня Траянова

При първоначалния арест на 25-има криминално проявени, за които има данни, че са помагали на "Наглите", разследващите са искали да ги притиснат, за да съберат максимално много показания срещу основните организатори.

СНИМКА:
СНИМКА: "24 ЧАСА"

Арестуваните автокрадци и грабители свидетелствали за доста от контактите между тримата основни организатори, които бяха арестувани миналия четвъртък.

Наглите копирали схемата с откупи за коли

Антимафиоти продължават да издирват четвърти похитител, който е участвал в първото най-високо ниво на бандата.

Все още не са готови резултати от изследването на всички биологични следи, намерени в трите "Къщи на ужасите", където са държани похитените.

До момента обаче има данни, че в тези помещения е открита ДНК от двама от пленниците, извлечена от кичур коса и капки кръв.

"Наглите" до момента имат обвинения за похищенията на Михаил Краус и Велислав Величков. По данни на МВР обаче разследващите са събрали достатъчно доказателства за общо 13 похищения, извършени през последните 2 години.

Сред тях са случаите със студента Илиян Цанев, Ангел и Камелия Бончеви, Георги Георгиев-Пурата, Киро Киров и Румен Гунински. Антимафиоти смятат, че същата група е опитала да отвлече собственика на луксозните къщи "Капитолия" Салех Асил. Групата на Йожи вероятно е отвлякла и убила и Иван-Сапата, който изчезна малко след като е подсигурил каден джип БМВ Х5 за отвличането на Киро Киров.

Вече 4-и ден продължават следствените експерименти с жертвите на похищения, като полицаи ги водят в къщите, където се смята, че са държани. Все още се правят разпознавания и се разпитват хора, живеещи в селата край София, които са виждали хора от групата на Йожи.

До момента са събрани повече от 10 тома материали по делото. Част от доказателствата са от подслушвани разговори и други специални разузнавателни средства. След като голяма част от арестуваните 25-има при акция "Наглите" бяха освободени, експерти очакват сериозно напрежение в подземния свят на София. Има голяма вероятност и близки на отвлечени, които не са се оплаквали в полицията, сега да поискат да си отмъстят, смятат полицаи.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Ваня Траянова, защитник на Антон Петров: Загрижена съм и за другите 5999-има с банкноти на Гунински

- Г-жо Траянова, има ли стабилни доказателства прокуратурата срещу Антон Петров?

- Не знам дали са стабилни или не, знам, че доказателството срещу него е намерената и незнайно как попаднала банкнота от 100 лв. в портмонето на съпругата му - твърди се, от описания и предаден откуп за Румен Гунински. Портмонето е било в дамската й чанта в хола на дома им.

- Тя ли е единственото доказателство?

- Това доказателство беше цитирано от градския съд, когато определи задържането под стража на Петров. Друго не се каза.

- Освен мотивите на градския съд вие сигурно сте чели делото, в него няма ли други доказателства?

- 11 тома за 20 минути на 4-ма адвокати - малко трудно е да се запознаем с всички материали. Свидетелските показания не съм ги проучвала задълбочено, защото Антон Петров не познава останалите обвиняеми и те не го познават.

Съдът прие, че има достатъчно доказателства за познанство между обвиняемите от изтърпяване на присъди в затвора, конвоиране и прочее, но подзащитният ми не е търпял присъди и не е конвоиран.

Всъщност единствения път, когато е бил конвориан с другите обвиняеми, бе на заседанието в събота.

- Как си обяснявате банкнотата у съпругата на Петров?

- Никой не я е питал жената откъде е банкнотата.

- А Петров има ли обяснение, сигурно се пита как 100-левката е попаднала у съпругата му?

- Е, пита се, но какво от това. Няма обяснение.

- С какво са занимава Антон Петров?

- Основен акционер е в "Спартак Секюрити" АД. Охранителна фирма с над 1000 души персонал, голяма част от тях бивши служители на МВР на отговорни длъжности.

Охранява имущество, застраховано в 6 застрахователни компании, 4 банки, 3 курорта и други места, където хората искат да им е спокойно и да не ги крадат. В този смисъл е враг номер 1 на крадците на коли и на друго имущество.

- Какви са му отношенията с бившия служител на ДАНС Алексей Петров?

- Познават се. Не ми е известно да имат общ бизнес. Алексей заявил за другия Петров пред една телевизия, че са близки, защото му е бил първият треньор по карате преди 20 г.

- Как си обяснявате попадането на Антон Петров в тази компания от обвиняеми?

- Странно е. Обаче съм много загрижена за онези 12 хил. души, които имат такива банкноти от откупа, ако се приеме, че 1,2 млн. е горната му граница. Ако тя е 600 хил. лв. - тогава 6 хил. банкноти по 100 лв.

Искам да видя този смел високопоставен служител на МВР, който каза, че е открит откупът на Гунински - останалите 5999 банкноти дали са съотносими към откупа за Гунински?

- Вие, адвокатите, би трябвало да се радвате, когато задържат похитители, защото сте сред потенциалните им жертви?

- Вие, адвокатите, ми звучи като евреите, комунистите и негрите.

- Имам предвид, че сте заможни и ходите без охрана.

- Адвокатите не сме лошият вълк, а държавната администрация не е Червената шапчица. Адвокатите в България са колкото таксиметровите шофьори в София - 12 хил. От тях 3-4 хил. осъществяват процесуално представителство.

Нашата държава е стабилна, правителството държи всичко в ръцете си, МВР упражнява властта правилно и законосъобразно, те са много на брой и цялата администрация не може да бъде разклатена от 3-4 хил. адвокати. И който разпространява тези слухове, е злонамерен към властта.

- Сигурно много адвокати биха се замислили дали да се ангажират с това дело, тъй като общественият натиск за осъдителни присъди ще е доста голям, дори и при по-малко доказателства.

- Вие казвате, че има обществен натиск. Аз казвам, че вътрешният министър Цветан Цветанов не знае, че българският съд е независим и е жертва на съветниците си, които не са му обяснили, че не е редно да казва какво трябва да реши съдът и какви са неговите очаквания за присъдите.

НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ

Прокурорът Николай Кокинов: Решавали са кого да отвлекат на една маса

- Г-н Кокинов, може ли да се твърди, че разкритата при акция "Наглите" банда е действала като "фабрика за отвличания"?

- Бандата е придобивала апетити с годините заради печалбите и факта, че престъпленията й не се разкриват дълго време. Членовете й са се насочили към конвейерни отвличания. В алчността си и наглостта си са стигнали дотам да извършват едновременно по няколко похищения. Усладило им се е за месец-два да вземат крупни суми и са решили да съкратят производствения процес, за да може за кратко да увеличат приходите си.

- Алчността ли ги доведе до ареста?

- Изиграла им е лоша шега. Не са се спрели, не са се задоволили, решили са да продължат. Но идеално престъпление няма, винаги оставят следи. Всеки престъпник прави грешки и когато има натрупване, количествените промени преминават в качествени. Тогава е шансът на разследващите да съберат повече доказателства.

- Знаят ли се всички действащи лица в бандата?

- Обвиняемите са петима. Има данни за един починал. Ако се съберат доказателства за други, ще привлечем и тях. Петимата ще отговарят за участие в престъпна група и за отвличания с цел откуп.

- Твърди се, че поръчителите са останали скрити? Вече има подобни коментари и от политици?

- Не знам защо се правят изводи от хора, които не са запознати с разследването. Това е несериозно, непрофесионално и неетично.

Всеки може да се упражнява в размисъл, но фактът е, че това са извършителите, това са и организаторите. Наблюдавахме групата в условията на конспиративност. Не е, като да се разследва явно. Затова бе нормално в началото да се разшири периметърът и да има повече арестувани. Не се знае от кой храст ще изскочи заек.

- За да се запази конспиративността на разследването, дистанцирани ли са софийски МВР шефове от случая. Говори се, че са викани на помощ полицейски шефове от провинцията?

- Много малко хора знаеха за операцията. От градската прокуратура, смея да твърдя, че аз знаех само за фрагменти от нея. Не съм се и стремил да науча повече. Цялата информация е била ясна само на министъра на вътрешните работи и на главния прокурор.

- Преброихте ли жертвите на бандата?

- Има доказателства, че групата е отвлякла 12 лица, но не сколасахме да повдигнем обвинения на всички. Обвинението ще се прецизира. То е работно и бе повдигнато така заради мерките за неотклонение. Налагаше се да го има, преди да са приключили следствените експерименти. Не можем да съберем 12 пострадали и да направим всичко за по-малко от 72 ч. Затова обвиненията още са само за 2 отвличания.

- Как са насочихте към 12, по общия почерк ли?

- По свидетелски показания. Намерени са косми и други биологични следи.

- Как точно са действали похитителите?

- Набелязвали са жертвите по неизяснени все още критерии. Гледали са те и близките им да са богати. Четирима са нападали и вземали заложника, двама са го охранявали и хранили, като са се сменяли. Другите са вземали откупа.

- Само че са били маскирани, как ще се разбере кой какво е правил?

- Били са маскирани, когато е имало контакт с жертвите при подаване на храна и предмети. Разбира се, това ще затрудни доказването на обвиненията. Но фактът, че жертвата е пребивала на откритите от нас места - в една от трите къщи за отвличания, които са в рамките на 100-ина километра от София, и е оставила следи, е достатъчен да приемем, че е била там. Да не забравяме, че все пак са се чували и гласове.

- Има ли вече гласови експертизи?

- Не бих коментирал.

- Знае ли се кой от бандата е набелязвал жертвите?

- Кой е бил господар ли? Знаем, че лидерите на групата са се споразумвали, решавали са заедно кого да нападнат. Били са общо 6-има души. Това не е широк кръг, нормално е решенията да се вземат, както се казва, на една маса.

- Известно ли е дали похитителите са имали вътрешна информация от фирми и банки или агенти в други институции?

- Няма такива доказателства засега. Достатъчно е да наблюдаваш начина на живот на 1 човек, за да видиш богатството му. Най-малкото това се преценява по жилищата и колите. Отвлечените малко или много са демонстрирали благосъстояние.

- Колко пари са прибрали похитителите?

- По мои груби сметки няколко милиона.

- Какво са правили с тях?

- Вкарвали са ги в гражданския оборот, но не мога да конкретизирам как точно, тъй като вече сме се насочили към разследване на пране на пари. От делото за отвличанията ще бъдат отделени материали в тази посока. Ще се проверяват и имотите наобвинените. Пращаме материалите на комисията "Кушлев".

- Значи, да очакваме нови дела за пране на пари?

- Точно така, парите не са дадени за "Българската Коледа".

- И нови обвиняеми...

- Възможно е, започваме да разплитаме чорапа. Не забравяйте, че ползвахме СРС доста време, знаехме за намеренията на бандата.

- Какво ви направи впечатление в психологията на похитителите?

- Безскрупулни и много жестоки, не се съобразяват с никакви човешки норми и морал. Иначе са обикновени престъпници, лежали за грабежи по затворите. Не виждам защо трябва да ги изкарваме с интелектуален капацитет и потенциал. Пристъпвали са към жестокости при колебание от страна на семейството да плати откупа. Вероятно това е мотивът на престъпниците, когато са рязали пръсти и уши. Искали са да се затвърди убеждението, че те са силни и непоколебими в желанието си да изпълнят заканите си.

- Преди да бъдат разкрити, се създаде впечатление, че бандата е от образовани и интелигентни хора, които разполагат с техника и информация?

- Така смятахме. И това е нормално, при положение че 2 г. не можехме да стигнем до тях. Чудехме се, мислехме варианти. Нормално бе да не подценяваме противника, докато не го локализираме. Накрая се убедихме, че не са били аматьори в престъпния бизнес, но не са били и изтънчени интелектуалци. Занимавали са се с престъпления и преди.

- Защо не са в затвора?

- Изтърпели са си наказанията. Очевидно те не са повлияли на психиката и морала им.

- Вярно ли е, че тайният ви свидетел е проговорил преди месец-два от страх да не бъде убит като друг?

- Без коментар.

- Има ли жертви на бандата, за които не знаем?

- Може би има някои, които не са придобили такава публичност. Но сред тях няма хора, които не са се върнали.

- Отвличането на Вене Сотиров не е дело на тази банда, така ли?

- Докато не бъде намерен труп, смятайте го така. А и не вярвам да признаят такова тежко престъпление, наказва се с до живот.

- Вярно ли е, че е имало жена, нещо като таен агент в обсега на бандата?

- Нито ще потвърдя, нито ще отрека. По няколко други случая обаче вече използвахме агенти под прикритие. Благодарение на тях по няколко дела за наркотици вече има присъди.

- Как реагираха спасените жертви на отвличания след ареста? Търсят ли ви?

- Четох изявленията им в медиите. Предпазливи са още, нормално е да искат първо да чуят присъди. Съдействат. Да преживееш отново онези спомени, никак не е приятно. Стресът около събирането на парите е огромен, как всеки си изтръсква портфейла.

- Стоите ли зад предложението да се блокират сметките на похитени и на техни близки, за да не се плащат откупи?

- Логиката е, че ако това бъде забранено, ще се пресече желанието за отвличане. От друга страна, става въпрос за частна собственост, съгласно конституцията тя е свещена. Намеса на държавата в това изглежда нелогична и противозаконна. Трябва да се прецени на високо ниво, в Народното събрание кое е по-важно за държавата - да се засегне собствеността на човека или предварително да бъде оповестено, че в случай на престъпление тя ще бъде засегната.

- Има ли вече някаква рецепта за предпазване на хората, които се чувстват потенциални жертви на подобен тип престъпления?

- Не бива да се афишира излишно благосъстояние. Това поражда завист, нездрави апетити и един лош престъпен ум лесно може да направи заговор за престъпление. Внушителната охрана обикновено пази от нападения и опит за покушения, но човек има близки, семейство, трудно е да се охраняват всички. Много е скъпо.

- Всички се надяваме повече да няма отвлечени. Ако все пак нещо се случи, трябва ли да има публичност, или вие сте за мълчание от началото до края?

- Публичността има своя ефект дотам, докъдето се огласява фактът на престъплението. Всяко семейство преценява отношенията си с медиите. Смятам, че хората трябва да се обръщат винаги към полицията. Това са стражите на закона. Залавянето на подобна група, ще изиграе превантивна роля - ще се създаде доверие у хората към полицията и страх у кандидат-престъпниците за лесна плячка. Още повече че наказанията за отвличания бяха завишени (от 3 до 10 г.,- б.р.). За мен това е ударът на годината на МВР, а може би и делото на годината за този тип престъпност.

- Поддържахте обвинението по делото "Луканов", то е знаково за последните 15 г. Но приключи с оправдателни присъди. Какво да чакаме сега?

- Като юрист не вярвам при наличието на тези доказателства да се стигне до оправдателна присъда. Сигурен съм, че ще съберем и нови доказателства.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

  • Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

    Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

    На фаталния 13 януари получихме поредно потвърждение защо България продължава да е символ на медийна несвобода. Очевидно причината не е само във властта, но и в самите медии. “24 часа” успя да научи пръв новината на деня, а именно, че председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров има намерение да се оттегли от поста от 1 март
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо