МВР се пребори да ни следи по GSM и в нета

https://www.24chasa.bg/Article/322630 www.24chasa.bg
Вътрешният министър Цветан Цветанов убеждава депутатите защо трябва да приемат промените в Закона за електронните съобщения. Довериха му се обаче само от “Атака”. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

От четвърти опит МВР се пребори за повсеместно следене на мобилните разговори и комуникацията на гражданите в интернет.

Това стана с приети на първо четене поправки в Закона за електронните съобщения. С тях парламентът дава на полицията изключителни правомощия да следи трафичните данни. Предвижда се и създаване на постоянен интерфейс между министерството и базата с данни на мобилните оператори. Максималното улесняване на достъпа е съчетано с разширяване обхвата на престъпленията, за чието разкриване или предотвратяване може да се следи даден човек.

Досега тези данни бяха достъпни само за тежки престъпления, които се наказват със затвор над 5 г. Сега границата пада на 2.

МВР ще може да проверява разпечатките от телефонните разговори - кога са проведени, колко време са продължили, до коя клетка са се намирали разговарящите. Ще засичат и адресите на всеки съмнителен сайт, мейл, чат. Поправките минаха само с гласовете на ГЕРБ и “Атака”. Срещу тях се обединиха сини и червени, ДПС и РЗС. Те се заканиха да атакуват закона пред Конституционния съд, защото според основния закон личната кореспонденция е неприкосновена. Изключение се прави само за тежки престъпления с над 5 г. затвор.

“Когато се лишиш от свобода за сметка на сигурност, в крайна сметка губиш и двете”, каза на ГЕРБ лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него няма никакъв контролен механизъм, който да предпазва от злоупотреби с огромната база данни. Макар да инициираха сходни поправки в миналото НС, социалистите се присъединиха към критиките.

“Не нарушаваме права. В разпечатките няма съдържание на разговорите. Всеки работодател може да изисква тези справки от работниците си, но според вас не и МВР. Аз как да обясня на близките на някой отвлечен, че не можем да му помогнем, защото чакаме мобилен оператор да ни изпрати поисканата информация”, защити закона вътрешният министър Цветан Цветанов. (24часа)