56-и набор в пенсия на 65 години

Мъжете, родени през 1956 г., са първият набор, който ще се пенсионира на 65 г. Социалният министър Тотю Младенов вчера потвърди, че през 2011 г. ще бъде въведен 10-годишен график за плавно повишение на пенсионната възраст. Крайната цел е мъжете да достигнат 65 г., уточни той. Изчисленията покават, че първите, които ще се трудят по-дълго, са мъжете, родени през 1956 г., защото през 2021 г. те ще станат на 65.

Сега според кодекса за социално осигуряване задължителната възраст за излизане в заслужен отдих за мъжете е 63 г. По изключение те вземат пенсия на 65, ако не им стига стаж. Все още няма яснота дали жените ще гонят същата летва. Сигурно е обаче, че те спират работа поне на 63 г.

Вариантите за промени в пенсионната система ще се представят след 20 януари догодина, когато стартира широк обществен дебат по темата, каза Младенов.

През 2011 г. се очаква да падне и таванът на пенсиите, за да се стимулират хората да се осигуряват върху реалните си възнаграждения. Възрастните, които вземат до 200 лв. пенсия, ще получат коледна добавка 25 лв. Днес правителството гласува решението. По думите му те щели да се дадат от държавния бюджет за 2010 г.

Според Димитър Манолов, вицепрезидент на "Подкрепа" и член на надзора на НОИ обаче парите, празничното плащане ще се вземат от резерва на НОИ за 2010 г. Това било рисково, особено в период на криза. Плащанията били 40% от резерва на института.

"Парите са от бюджета за 2010-а, но от резервните средства, които са отделени за гарантиране на пенсиите в случай,че нещо стане", обясни той. А в година като 2010-а това не било от най-невъзможните неща. Целият героизъм, че няма да се дава 13-а заплата на чиновниците бил безпочвен, защото трябвали пари за пенсионерите.

Тотю Младенов потвърди, че в средата на годината синдикати, работодатели и държава ще договорят по-високи размери на минималната заплата, както и на най-ниската и на социалната пенсия. Мерките, взети от правителството, щели да осигурят по-високи приходи в бюджета и след юли ресурсът щял да се преразпредели.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Най-обичаният директор стана заместник-министър (обзор)

- Диян Стаматов, който направи от кабинета си стая за първолаци, стана част от екипа на Кунева - В неговото 119-о училище звучи химнът на България - Взема решения след референдум - един от тях бе

Кога свидетелите за побоя над Тодор казват истината - пред медиите или в полицията?

- Противоречия в изявленията на Грета Георгиева и Мариян Иванов  Покрай огласяването на медицинската експертиза за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца наяве излязоха и протоколите от

Светлин Русев пребори инфаркта само за 5 дни

Маестрото от месец имал бодежи в ръката, но не обърнал внимание на симптомите Акад. Светлин Русев е бил на косъм от масивен инфаркт, но симптомите са били разчетени навреме и веднага са взети

Вариант: 15 минути безплатно паркиране в цялата столица

Преговаря се с мобилните оператори, напролет записват в наредба спирането за кратко пред детски градини и ясли “Задължително ще въведем 15 минути безплатно паркиране в синя и зелена зона край

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Петкова: Очаквам до края на април да има яснота по проекта за газов хъб в България

Надявам се до края на април да има яснота по проекта за газов хъб в България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. Тя обясни,

Кола блъсна момченце в София

Лек автомобил е блъснал момченце на бул. „Тодор Каблешков” в столицата, то е без сериозни наранявания, но е откарано за преглед в "Пирогов", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Софиянски: България отдавна трябваше да влезе в еврозоната

България отдавна трябваше да влезе в еврозоната. Това заяви пред БНТ служебният премиер от 1997 година Стефан Софиянски. "Времето, в което можеше да влезем в еврозоната,

Британец кацна на едно дърво край пистите в Банско и стоя цяла нощ, изплашил се от вълци

30-годишен британец от индийски произход е със сериозно измръзване на долните крайници, след като прекара цяла нощ на бор край пистите над Банско, съобщава БГНЕС.

Жертвите съсипват брака

Кои са другите капани за съжителството Неизбежно е в брака да има проблеми, да се яви досада, да зачестят търканията - съжителството не е проста задача.