73% не са усетили ползите от ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3236445 www.24chasa.bg

Само за 32% от българите страната ни е спечелила от членството в ЕС. 51% не виждат съществена промяна, а 15% отчитат лични ползи. Огромното мнозинство - 73%, заявяват, че до момента не са усетили съществена промяна за себе си от членството в съюза. Това сочат данни от проучване на “Алфа рисърч”, проведено през януари.

В три направления българите виждат най-големия и реален ефект от членството в ЕС - възможностите за пътуване (90%), работа (81%) в чужбина и инфраструктурата - 73%.
За мнозинството от хората обаче членството в ЕС не е успяло да повлияе съществено върху развитието на селското стопанство, опазването на околната среда, подобряване конкурентоспособността на българските фирми, защита на потребителите, култура и наука, социални политики.

Въпреки това 46% от българите имат положително отношение към членството в ЕС срещу 16% негативно настроени, а очаквания за развитие в положителна посока на съюза имат 37%  срещу повече от два пъти по-малко песимисти (17%).

  • От криза в криза, но няма ли най-после да се отлепим от дъното

    От криза в криза, но няма ли най-после да се отлепим от дъното

    Водещата партия в управляващата коалиция предлага пакет от 14 мерки за близо 2 млрд. лева. Идеята е да се омекоти сериозно ударът от връхлитащите ни една след друга кризи, включително растящата инфлация и всички негативи заради войната в Украйна. Подобни мерки са крайно наложителни, защото качеството на живот на българите удря дъното в Европа и
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо