Георги Лозанов: Стана практика медиите да произвеждат партии

https://www.24chasa.bg/novini/article/3242704 www.24chasa.bg
Георги Лозанов СНИМКА: АРХИВ

За такъв случай като на Росен Петров не знам, но ние сме способни да произвеждаме екзотични примери. Така председателят на СЕМ Георги Лозанов коментира пред БНТ, преминаването на водещият на "Нека говорят" в политиката през ефира на национална медия.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Той обясни, че според закона, СЕМ няма основания да взима решение, но пък се отваря поле за дебат за преминаването от журналистиката в политиката.

"В този дебат ще включим и други колеги от медийните регулатори в ЕС. Важно е как се определят и регулират отношенията между политиката и журналистиката. Налага ми се да повтарям азбучни истини, че журналистиката трябва да е независима, не е пожелание и комплимент, а самата й същност е такава, за да функционира. В този смисъл най-рискованите зависимости са политическите. Тези две роли са конфликтни и не можеш да ги правиш едновременно", обясни Лозанов. За такова преминаване като на Петров той посочи и други примери - Сергей Станишев, Георги Кадиев, Венцислав Лаков, Калина Крумова и др. Те се влезли в политиката и са останали там.

"Ще предложа в закона да влезе политическа реклама заедно с регулацията след нея. В западните държави е въпрос на възпитание да не допускаш такова смесване на политика с журналистика. Личното мнение на журналиста не е лошо, но не е повод да използваш медията и журналистиката за лични цели", обясни председателят на СЕМ.

Политическите партии да имат телевизии е част от конфликта на интереси, което в България се приемало за нормално, твърди Лозанов.

"Стана практика медиите да произвеждат партии. Сигурен съм, че трябва да има нова регламентация. Както има търговска реклама така да има и политическа, драстични форми на политическа пропаганда да не се лансират", предвижда като промени в Закона за електронните медии Лозанов.