Политбюро спасява от съд българин, избягал със самолет в Италия

https://www.24chasa.bg/Article/3265754 www.24chasa.bg
Милуш Солаков (с очилата) при пристигането си в Рим на 4 януари 1963 г.

Беглец №10246

10246 е номерът, под който българинът Милуш Солаков, който през 1962 г. бяга със самолет в Италия, попада в Служебния бюлетин №232 за издирване на лица - обекти на ДС. Това става на 25 юни 1971 г. - няколко месеца след третия му успешен опит за бягство.

Според справката той е роден на 13 февруари 1939 г. в Пловдив и е живял на ул. “Борис Стайков” 15. “Българин, български гражданин, неженен, образование висше, произхожда от бедно работническо семейство, родители - починали. Завършил Висшето военновъздушно училище в Горна Митрополия”, пише още в справката.
В нея се припомня, че през 1962 г. е избягал със самолет в Бари, а след 1 г. е бил върнат и започнал да следва испанска филология.

Виж документ тук

 Припомнен е и вторият му опит за бягство през 1968 г., при който е заловен и осъден на 3 г. затвор. “След излизането от затвора започва работа като общ работник в София”, пише в справката. Разказва се още, че през август 1970 г. заявил на близките си, че заминава за Слънчев бряг при брат си Георги да търси работа, а през септември им се обадил, че се намира в Италия и няма да се върне в страната.

Подробно са описани близките, които има - сестрите Тодорка и Славка, племенниците Елена и Мария, зетят Веселин.

Под №10225 в същия бюлетин е вписан брат му Георги, роден на 1 май 1941 г. За него се казва само, че е избягал в Италия през август 1970 г. и че е работил в “Балкантурист”.

Cамо 3 страници по случая “Солаков” се пазят във военния архив във Велико Търново. Най-ранната е от 7 септември 1961 г. Това е заповед №521 на министъра на отбраната, с която сержант Солаков, роден на 13 февруари 1939 г. в Пловдив, е повишен в звание младши лейтенант послучай успешното завършване на 3-годишния курс на ВНВВУ “Георги Бенковски”. На същата дата той е зачислен в Българската народна армия и е пратен в поделението в Габровница.

 Виж документ тук 

Само 5 месеца по-късно обаче - точно на рождения си ден през 1962 г., Солаков е уволнен “за противонародна дейност” и “извършено предателство спрямо Родината”. Това става със заповед №36 на министъра на отбраната ген. Иван Михайлов и началника на Генералния щаб ген. Врачев. Според нея “изпъква ярко подлото предателство към родината и социалистическия лагер, извършено от мл. лейтенант Милуш Киров Солаков от 11-и изтребителен авиополк, който при изпълнение на учебен полет с боен самолет МиГ-17 на 20 януари 1962 г. в 12,55 ч напусна пределите на родината и дезертира в Италия”. Предлага се прокурорът на въоръжените сили да го привлече под съдебна отговорност задочно.

“Такова дело в нашия архив няма”, казаха за “24 часа” от военния архив във Велико Търново. Такова дело няма и в архивите на софийския съд и прокуратурата. След дълго търсене “24 часа” откри, че всъщност

Солаков не е съден за бягството

Макар че лично разказва подробно за инцидента на около 100 стр., писани на ръка, до процес така и не се стига. От съд го спасява докладна записка на началника на 3-о управление на ДС от 21 януари 1963 г., писана дни след завръщането на младия летец. В нея е предложено да не бъде подвеждан под отговорност, а ако прокуратурата реши да го даде на съд, да се вземат мерки за оправдателна присъда или условно осъждане.

Загадка остава какво мотивира тази идея. Но предложение в същия дух прави и тогавашният министър на вътрешните работи Дико Диков. Той припомня, че приземявайки самолета в Бари, Солаков твърдо е възнамерявал да получи политическо убежище и е отказал среща с легацията в Рим. Но след “редица мероприятия” “се разколебал и постепенно дошъл до убеждението, че трябва да се върне в страната”.

Министърът предлага Политбюро на ЦК на БКП да гласува “прекратяване на предварителното следствие”, а министърът на отбраната да измени заповедта за уволнение на Солаков.

Така и става. На 8 февруари 1963 г. Политбюро гласува, че смята за “целесъобразно да се прекрати предварителното следствие срещу бившия летец”. Министърът на народнатна отбрана е посъветван да измени заповедта за уволнението, а Главното политическо управление на БНА да изясни пред офицерския състав причините, поради които Солаков не е даден на съд.

На 27 април 1963 г. материалите по “завърналия се изменник” са снети в архив. Според заключението “в резултат на проведените агентурно-оперативни мероприятия” е предотвратен монтиран шпионски процес срещу нашата страна.

“Разложихме и укрепихме Солаков, който се върна на 7 януари 1963 г.", пише в документа. През 1963 г. Солаков се записва да следва испанска филология, но не е оставен без контрол. През октомври 1964 г. ДС открива дело за наблюдение “Летец”. В постановлението за образуване се припомня бягството със самолета и се казва, че Солаков е осъзнал вината си и се е върнал доброволно в родината след “преприети профилактични мерки”.

Делото за наблюдение се води 4,5 г. Закриват го, когато Солаков прави нов, неуспешен, опит за бягство през Калотина на 10 септември 1968 г..

 

Решение на Политбюро го спасява от съд в България

Солаков прави втори опит за бягство през Югославия при Калотина през септември 1968 г. Тогава той и двамата му съучастници са заловени и са подложени на подробни разпити от следовател на Държавна сигурност. В част от тях той отново разказва подробности за бягството си в Италия 6 г. по-рано.

Второто следствие събира десетки документи и свидетелски показания. Сред тях е и една характеристика на Солаков, според която той от малък имал авантюристични наклонности. Младият мъж не отрича това, но разкрива истинските причини за първия път, в който иска да се измъкне от родината - началниците отказали да го преместят в поделение в Пловдив, по-близо до семейството и роднините му.

След втория опит за бягство Солаков не успява да се спаси от лапите на правосъдието. Софийската окръжна прокуратура внася обвинителен акт, в който се припомня, че през 1962 г. не е съден. На 3 декември 1968 г. Софийският окръжен съд го осъжда на 3 г. затвор, но на 1 февруари 1969 г. Върховният съд намалява присъдата на 2 г.

Скоро след като излиза от затвора, през август 1970 г., Милуш и брат му Георги правят трети, този път успешен, опит да преминат нелегално границата. След няколко месеца името му попада в тайния списък на ДС, с който се издирват българи, избягали нелегално на Запад. (Виж карето горе).

Случайно или нарочно, през 1978 г. на дирите му попада агент на Държавна сигурност с псевдонима Камен. На 6 април агентът пише сведение, според което до средата на 1977 г. Солаков е имал пицария в Торонто, а после се преместил във Ванкувър. В делото на Солаков има и документ, от който се вижда, че през 1975 г. сестра му Славка получава отказ да пазарува в “Кореком" след като МВР отговаря отрицателно на запитване на валутното управление в Министерството на финансите.

 

 Четири пъти ходили български дипломати при Солаков

Пратеници със спецмисия упражнили натиск върху Солаков да се върне в България, твърдят и български, и американски документи по случая.

В свой доклад от 19 януари 1963 г. американският консул в Рим Уилям Фрейли споделя, че “Солаков наистина е имал намерение да избяга, но е променил решението си в резултат на натиск от българските власти”. Източник на информацията е някой си Бормео от италианското МВнР. Тъкмо той споделил, че 4 пъти хора от българската легация са ходили в затвора в Бари да говорят с пилота. “Въпреки че на тези срещи е присъствал представител на италианското правителство, той може би не е разбирал български много добре", пише консулът.

Сеньор Бормео потвърдил, че пилотът бил посетен и от сестра си, придружавана от “братовчедка", която според италианците била агентка.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Молех се да стигна до родината, прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин, казва екстрадираният от Сърбия Боцев Още една присъда записа в биографията си известният крими герой, сочен за наркодилър, Виктор Боцев-Джуката! Преди дни апелативният спецсъд потвърди на втора инстанция присъдата му от 9 г. като тартор на наркобанда.

Никак не го харесвам, фен съм на ЦСКА, казва актьорът Христо Пъдев "Не харесвам футболиста Козмин Моци!" Това заяви пред "България Днес" определяният за негов абсолютен двойник актьор Христо Пъдев. Той играе изключително успешно една от главните роли в хитовия сериал "Господин Х и морето" по Нова телевизия.

Кой е той Нападателят на "Левски" Станислав Костов прави най-силния сезон в кариерата си. Той е лидер сред голмайсторите в Първа лига с 24 попадения. Това е почти толкова, колкото имаше в цялата си кариера досега - 27. С добрите си игри той намери място в националния отбор и попадна в полезрението на редица чужди клубове.