Покрекло от Лесидрен

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край. Задават се Йордановден и Ивановден. С какво да изненадаме гостите?

ПРОДУКТИ

1-2 кг крехко шарено месо от врата на прасето

зрял лук

черен и червен пипер, сол на вкус

кисело зеле - на половината на месото

червени чушки от туршия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

От врата на прасето се изрязва около един, може и два килограма, крехко месо - шарено, с малко тлъстичко по него. Нарязва се на малки парчета и се загрява в плитък съд. Прибавя се нарязаният зрял лук, посолява се и се бърка.

Нарязва се около една чинийка кисело зеле и се прибавя към месото. Месото при всички положения трябва да е повече от зелето. Поръсва се с черен и червен пипер. Пече се върху огъня до пълната готовност на месото. Сервира се задължително топло.

Има и втори вариант. Вместо зеле се нарязват червени чушки от туршия, бъркат се и се пекат заедно с месото.

Забележка: Много е забавно самото име на ястието. Най-вероятно произлиза от "крехко месо", но тъй като в този край звукът "х" е строго забранен, то може би се е получило "по-кре'ко".

КОЙ ГОТВИ

"Предлагам едно странно, но много вкусно празнично ястие. Научил съм го от бай Сава от Лесидрен, Тетевенско. Когато се съберат колачите и прочетат смъртната присъда на прасето, бай Сава вече е приготвил типичната тукашна греяна ракия. В джезвето е препечена захар и върху нея се излива сливовата ракия. От нея пият всички "палачи" и разфасоват прасето.

Аз самият съм доктор на обущарските науки, лекувам болните обувки на българина и се забавлявам понякога в кухнята", ни пише Николай Радлов от София.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Числата за бебето ви

Честито, мили родители! Готови ли сте за среща с неповторимите си създания, които ще “живеят” върху красивата дъга и рядко ще стъпват на земята? Наградете родените през периода 13-19 февруари с

Пролетните и летни цветя се сеят от края на януари до април-май

Да отгледаш цвете от семе е майсторлък. Има видове, които бързо губят кълняемост, но в повечето случаи трайността на семената се колебае между 2-4 години.

На 13 февруари рожден ден имат

Гала (Гала Пенева), тв водеща Йоан, Варненски и Великопреславски митрополит Александър Йорданов, председател на 36-ото НС, дипломат Марко Ганчев, писател, преводач, дипломат Проф.

Религиозен календар за 13 февруари

Преп. Мартиниан. Св. Евлогий, архиеп. Александрийски. Преп. Зоя (Живка)и Фотина (Светла) Мартиниан прекарал 25 г. в молитви и борба с изкушенията. Избягал на самотна скала сред морето и заживял в

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Телешко задушено с мащерка

Необходими продукти: 2 суп. лъжици олио, килограм телешко, нарязано на кубчета, 2 чаени лъжички сушен риган или мащерка, 3-4 средно големи моркова, нарязани на кръгчета, 4 стръка целина,

Домашна работилница: нужните инструменти

Домашната работилница е най-важното място за всеки, който обича да „майстори“ и се придържа към концепцията „направи си сам“. И без да е свещено място, повечето от нас имат някакво малко помещение,

На 12 февруари рожден ден имат

Меглена Плугчиева, посланик на България в Швейцария Борислав Михайлов, президент на БФС и член на Изпълнителното бюро на УЕФА Иван Абаджиев, легендарен треньор по вдигане на тежести Кирякос

Религиозен календар

Св. Мелетий, архиеп. Антиохийски. Св. Антоний, патр. Константинополски Св. Мелетий живял във време, когато се разпространявали ересите на Арий и Македоний.

Обичам те с Лотария България!

Скъпи любители на късмета, Искате да зарадвате вашите любими хора с един по-различен подарък, но не знаете какъв да бъде той? Лотария България е помислила вместо Вас!