Покрекло от Лесидрен

https://www.24chasa.bg/Article/328312 www.24chasa.bg

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край. Задават се Йордановден и Ивановден. С какво да изненадаме гостите?

ПРОДУКТИ

1-2 кг крехко шарено месо от врата на прасето

зрял лук

черен и червен пипер, сол на вкус

СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

кисело зеле - на половината на месото

червени чушки от туршия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

От врата на прасето се изрязва около един, може и два килограма, крехко месо - шарено, с малко тлъстичко по него. Нарязва се на малки парчета и се загрява в плитък съд. Прибавя се нарязаният зрял лук, посолява се и се бърка.

Нарязва се около една чинийка кисело зеле и се прибавя към месото. Месото при всички положения трябва да е повече от зелето. Поръсва се с черен и червен пипер. Пече се върху огъня до пълната готовност на месото. Сервира се задължително топло.

Има и втори вариант. Вместо зеле се нарязват червени чушки от туршия, бъркат се и се пекат заедно с месото.

Забележка: Много е забавно самото име на ястието. Най-вероятно произлиза от "крехко месо", но тъй като в този край звукът "х" е строго забранен, то може би се е получило "по-кре'ко".

КОЙ ГОТВИ

"Предлагам едно странно, но много вкусно празнично ястие. Научил съм го от бай Сава от Лесидрен, Тетевенско. Когато се съберат колачите и прочетат смъртната присъда на прасето, бай Сава вече е приготвил типичната тукашна греяна ракия. В джезвето е препечена захар и върху нея се излива сливовата ракия. От нея пият всички "палачи" и разфасоват прасето.

Аз самият съм доктор на обущарските науки, лекувам болните обувки на българина и се забавлявам понякога в кухнята", ни пише Николай Радлов от София.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Димитър Пенев за пореден път се прояви като страхотен кадемлия за ЦСКА-София по време на жребий. Той изтегли лек съперник от Втора лига за "червените" на осминафиналите в турнира за Купата на България. На стадион "Българска армия" водачът в Първа лига ще мери сили с "Ботев" (Враца), като сблъсъкът се решава само в една среща.

Първо специализирано изложение на български производители на храни и напитки ще се проведе във Велико Търново от 12 до 14 октомври 2017 година. “Трапезица Фест“ е вдъхновено от инициативата на БНТ „Вкусът на България“ – част от кампанията „Купувам българско“. Организира се от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“,

Заместник- министърът на туризма Ирена Георгиева и председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов откриха 4- тия конгрес на съюза в Кюстендил. Неговата тема е “Иновации и развитие на българските СПА дестинации. Проблеми пред общините и бизнеса”. Сред гост - лекторите са председателят на Изпълнителният комитет на