Страстите футболни станаха занимание на хора от гетото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3285243 www.24chasa.bg

 ДИМИТЪР АВРАМОВ

ПОЛИТОЛОГ 

Протестът в Пловдив, който прерасна във вандалщина и погром над джамията, ще има далеч по-негативни последици за града, за политическия климат в страната и респективно за доверието към България, отколкото си представяме днес.

За съжаление, трябва да започнем с това, че е недопустимо в една цивилизована страна цивилизовани хора да превръщат един протест във вандалщина особено когато става дума за протест по материално-имуществен интерес. Заради материално-имуществен интерес е недопустимо едни хора да обиждат други заради тяхната религия, етнос, социален статус...

Второто важно нещо е, че неразбирането на правилата и неразбирането на света не е оправдание за автентичността на която и да била позиция. У нас безотговорността често се изразява в: "Не разбрах, не знам, не съм прочел, не съм видял, не съм научил". Или просто "Аз така мисля." Отговорността е последицата при публично изразена позиция. В демократична и плуралистична конкурентна икономическа и политическа среда всеки носи отговорност за поведението, публично изказаните тези и позицията си. И трябва да е наясно, че всяка позиция, която провокира конфронтация, омраза и агресия, разваля обществения климат и съответно провокира обратна реакция. С други думи - всеки трябва да е наясно, че ако хвърля камъни по някого, ответната реакция ще е, че могат да хвърлят камък и по него. А общата вреда за цялото общество е, че политическият и икономическият климат се развалят. Това е само първото, за което трябва да акцентираме по случая с погрома на джамията в Пловдив.

Второто е, че, за съжаление, у нас футболът и спортът са немислими без извращенията и хулиганщината. Понятието футболен фен е известно отдавна, но у нас футболен фен означава вече човек, който се държи безотговорно, хвърля димки, чупи седалки по стадионите, прави побоища извън стадионите и се държи вандалски. За съжаление, терминът футболен фен вече разширява негативното си развитие и по отношение на социално-обществени процеси, които нямат нищо общо с футбола и със спорта. Това е напълно немислимо. Няма логика, по която футболните фенове да се организират и да протестират срещу неща, които не са в обхвата и целите на тяхната организация. Няма логика феновете на "Ботев" и "Левски" да се обединяват с феновете на ЦСКА и "Локо" (Пловдив) по отношение на процеси, които нямат нищо общо с футбола и футболните клубове. Всеки може да изразява политическите си и идейни виждания през политическите партии и гражданските организации.

Не трябва да се опорочава футболната игра, спортът и спортните идеали, като се бъркат в политиката. И, за съжаление, това, което правят хората, които се наричат футболни фенове, лишава футболните отбори от подкрепата на нормалните хора, на хората със семейства, на тези, които искат да отидат на мач и да се радват на играта заедно с децата си. Такова поведение на футболните фенове превръща футболната игра, футболните отбори и цялата ни футболна "А" група в занимание на хора от гето. Което не е добре и не отговаря на истината.

Това проявление на футболния фен, излизането извън спорта и опитът да се влияе на различни публични събития, корумпира по дефиниция разбирането за хората, които обичат спорта, и го превръща в нещо друго.

Третото, още по-лошо нещо - срам и позор е за нацията едни от иконите за национално-освободителното движение като Васил Левски и Христо Ботев да бъдат размахвани като плашила в ежедневната политика.
Господ да им прости на тия, които го правят, но Левски и Ботев сигурно биха се обърнали в гроба, ако знаят, че идеите им са приватизирани и узурпирани от една яростна, агресивна и неграмотна тълпа.

Левски говори за чиста и свята република, в която всички са равни - българи, турци и други националности. Проблемът на Левски е тиранинът, султанът. В този смисъл републиканските възгледи на Левски би трябвало да кажат на всички у нас, включително и на футболните фенове, че всеки трябва да бъде съден според индивидуалните му постижения и никой не трябва да се поддава на провокации от конюнктурни, групови или политически интереси.

Не можем да обвиняваме пряко нито една от по-големите политически формации, че стои зад този тип скандално поведение и организация на футболните фенове, но от друга страна, са налице подозрения в публичното пространство.
А когато става въпрос за институциите, които носят отговорност за този конфликт, тук трябва да посочим община Пловдив и кмета на Пловдив.

Когато даваш разрешение за такава проява, трябва да го правиш отговорно, съзнавайки какво може да се случи в центъра на град като Пловдив. Да разрешиш такъв протест на това място е безотговорно и не подхожда на нито един кмет на голям български град.
Да припомня, че Пловдив е кандидат за европейска столица на културата. Наивно е да си мислим, че това, което се случи, няма отзвук извън България - в ЕС. Кой би избрал за европейска столица на културата град, в който неговите управници неглижират расистките, нетолерантни прояви, нападенията над религиозни институции и не могат да управляват адекватно публичната среда.

Това е тежък удар не само по Пловдив и шансовете му да стане културна столица на Европа, но и по имиджа на България. Става въпрос не просто за някакво културно събитие, а за инвестиции, за престиж, за отрязване на възможността хиляди млади българи да се развиват.

Да припомним как във Великобритания и в Западна Европа се справиха с футболното хулиганство и въобще с хулиганството. Изключително важно е тези, които нарушават обществения ред и погазват законите на страната, да бъдат възпирани и да им бъде забранявано за определен период от време да присъстват на значими спортни събития, включително и на футболни мачове.
Недопустимо е хора, които хвърлят камъни и бутилки на публично място, да бъдат допускани на стадиона. Футболът е важен спорт, социален феномен. А състоянието на футбола, поведението на публиката по стадионите е много точно мерило за успеха и неуспеха на страната ни. Ако на стадионите ходят хора, които искат да подкрепят отбора си, без да се упражняват в омраза срещу всичко останало, тогава футболът ни ще върви добре. Сходно ще бъде развитието и в другите сфери на социалния живот.

  • Слава богу, поне банките са здрави

    Слава богу, поне банките са здрави

    Въпреки сравненията, които мнозина са склонни да направят с последната световна финансова криза, сега ситуацията се различава по нещо коренно различно. Преди 10 години банковата система бе изпаднала в колапс, трезорите преустановиха отпускането на кредити, много бизнеси пострадаха от това и дълго не можеха да се възстановят
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета