Внимавам да съм в час, иначе трябва да си ходя

https://www.24chasa.bg/Article/328579 www.24chasa.bg
Актрисата Латинка Петрова стана популярна с рекламите, най-новата от които е с имитацията на Марлон Брандо от "Кръстникът". Дълги години е актриса на Сатирата. Сега събира зрители с представления на Държавния пътуващ театър.

Кой би повярвал, че една възрастна дама с коса като глухарче, която отгоре на всичко на кастинга си забравила очилата, ще стане хит на БГ рекламата?

Актрисата Латинка Петрова с неподражаемо чувство за хумор се превъплъщава в няколко роли в рекламни клипове, а известен мобилен оператор отчита, че нейните изяви многократно вдигат печалбите.

"Сега вече пишат сценариите специално за мен", похвали се Латинка, на която се наложило да импровизира при първия си кастинг. Така извървяла пътя от проклета чиновничка до... Дон Корлеоне. "Жалко че времето беше кратко. Такава импровизация на италиански бях подготвила", съжалява тя. Друго лице, което бързо бе запомнено от тв зрителите, е това на млада жена, приготвила цели купи със салати, сладко изядени от приятелите на гаджето й. Времето върви, а тя не спира да говори с него, демонстрирайки пищно деколте. Това е звездата на Театъра на армията Анастасия Ингилизова - ново откритие за тв пазара.

Поканихме двете любимки на майсторите на рекламата и на зрителите да разкажат за ролите си в клиповете, на сцената и в живота.

- Лоти, смяташ ли, че сегашната ти популярност е пръст на съдбата?

- Вярвам в равновесието на нещата в живота. А аз притежавам усещане за него. Смятам, че като правя добро, ще ми се връща добро. Ако правя лошо, получавам лошо. Аз останах в професията и никога не съм продавала зеле на пазара. Няма значение, че годините ми се трупат - поддържат ме аплодисментите и усмивките. Ако актьорът не е актуален на сцената, трябва да си отиде. Затова внимавам днес да съм в час!

- Не си честолюбива?

- Отстрани изглеждам, че се фукам и важнича, но съм притеснителна. В малък кръг приятели си позволявам да съм хулиганка, хашлак, да се разтоварвам.

- Много ли ти идва тази популярност?

- Навремето си спомням как Ламбо, когато се излъчваше "На всеки километър", написа, че изведнъж усетил славата. Казвам си, че съдбата ми прави този подарък, за да види колко ми е акълът. Мечтаех да ме познават от театъра, но в Сатирата 29 г. бях на пейката на резервите. Отидох там с национална награда, а 9 г. въобще не ми дадоха работа. Но не бях само аз - двайсетина артисти бяхме "и други". Парцалев казваше: "Вие остаряхте млади!"

- След 1990 г. имаше ли повече възможности?

- На 55 г. напуснах театъра. Станах общински съветник към СДС в "Младост". Всички се хванахме на хорото с надеждата за промяна още утре.

- Още ли си в СДС?

- Падам си малко анархист - негодувам, обаче се доверявам на силния лидер, който казва: "Аз лично отговарям за всичко, което правя!" Така сега говори Бойко Борисов. Малцина си позволяват да говорят по този начин. Не се размазва отговорността им.

Лошо беше, че СДС не се разви и остави хората с тъга и болка. Примерите на лидерите не бяха заразителни - окопаха се, дърпаха чергичката всеки към себе си. Голямата грешка на лидерите беше, че злоупотребиха с енергията на народа. Те бяха доморасли, не можеха дори да се защитават.

- От какво?

- Ходех да говоря на митинги. И веднъж една бабичка ми каза: "А Филип Димитров има краварник в моето село!" И аз се изцепих - какъв краварник, бе, само като го погледнеш, виждаш, че е книжовен човек. Глупости! Една го казала в трамвая! Ето, от една реплика стават страхотии. Ако видя Иван Костов, ще му кажа: "Абе, напиши веднъж, отговори на тези, които те обвиняват, че продаваш и крадеш! А той мълчалив, стиска зъби, отминава оскърбено. Козирог! Ами той като мълчи, как хората да разберат истината! Надето също, милата! Вадила съм я от неудобство във Велико Търново. Реве, тръшка се, навън хората зли, ядосани. Излизам аз и соча портретите на политбюро - какви са тези мъже, бе? Вижте им имената - Пеко, Мако, Пенчо, Даков, Тано! Дайте да чуем една истинска дама, една майка! Народът започна да свири от удоволствие! Усещах се част от революцията, че съм потребна. От никого не поисках - нито пари, нито пост, нито роля в театъра.

- Харесват ти силни мъже?

- Харесват ми мъжете, които поемат отговорност, които се съпротивляват в името на добрата кауза. Обичам революционния дух у хората. Всяка революция е към по-добро, независимо че се дават жертви. Е, добре, крехка ни е демокрацията. Но се просълзих, когато за първи път минах в Гърция само с лична карта.

- А мъжа си защо си го харесала?

- Ванга ми каза: "Сега ще срещнеш един, дето лев нема!" Викам й: "Мани го тоя, дай някой с пари!" Тя продължава: "Нема друг, те тоя е!" Той е завършил Художествената академия, резбар е. Странно е какви изисквания имаше моето поколение - да е готин, да е чистоплътен в буквалния и в преносния смисъл и да те примамва с изкуството. Тези три неща искахме. Аз ги намерих.

- Как се запознахте?

- В театъра. Имах малка роля в "Женитба". Вероятно съм привлякла любопитството на бъдещия ми съпруг Красимир Джонгалов. Той бе сред осемте мъже, които композиторът на театъра Димитър Вълчев беше поканил да пеят вокали. Красимир е тенор. Точно на 8 декември имах представление. Слизам след това в бара на театъра и виждам осемте мъже да пият конячета. Един от тях казва: "Ех, коя майка те е родила! На коя дата си?" Аз отговарям: "На първи януари." Бъдещият ми мъж казва: "И аз съм на първи януари." Аз го срязвам: "Олеее, такава евтина свалка!" Той си вади паспорта и го показва. Оказа се, че и той е роден на същата дата. И ето вече 35 години живеем без интриги. Убедена съм, че тази хармония я прави жената. Като са й дадени девет живота, когато нещо се случва, тя може да измисли хиляди неща, за да го оправи. Мъжът е толкова ясен и манипулируем в най-добрия аспект. Жените управляват!

- Как влезе в рекламата?

- С кастинг за рекламата: "Една молбичка, една таксичка! Ще почакате мъничко, ще пробием едно каналче, едно тунелче! И готово!" Стана смешно. Дадоха ми текста, но бях си забравила очилата. И започна едно кьорене, сричане. На тях им хареса и ми казаха да продължа. Започнах да импровизирам: "Ще прокопаем каналче, но вие трябва да си намерите трамбовка, да го трамбоваме!" Те започнаха да се смеят. Аз продължавам: "Но това сега няма да стане, защото е зима и копаем само за някои!" Казах си после - е, те се пошегуваха с мен, няма да се случи нищо! То пък се случи. След това не се явявах на кастинг и всички реклами пишеха за мен.

- Сега защо те харесват?

- Усещам, че харесват енергията ми. Наскоро направих коледно шоу само пред лекарки. Чудеха се: "Откъде тази енергия!" Казах им: "Дами, погледнете ме! На 65 години правя шпагат! Всеки ден си фантазирам, че годините са за статистиката, не ме засягат!" Това е вътрешно усещане, което ти позволява да натрупваш и възпроизвеждаш енергия. Слава богу, че при мен всичко е през криво огледало - не се взривявам, не се карам. След 20 години помен няма да има от проблемите ми и от мен самата. Затова живея в равновесие със себе си.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо