Чушкопекът е българското събитие на 20-и век

https://www.24chasa.bg/Article/329279 www.24chasa.bg
Чушкопек Снимка Гергана Вутова

Чушкопекът е най-съществената придобивка, променила живота на българина през ХХ век, решиха зрителите на БНТ по време на кампанията "Българските събития на ХХ век".

Те определиха това нашенско изобретение за битовата революция за XX век с 25.51% от всички гласове.

На второ място зрителите поставиха електричеството с 16.17%, а на трето място с 13.44% са класирани телевизията и радиото.

Десетте номинации коментираха в студиото Милена Фучеджиева-писател и пътешественик, старши научен сътрудник Джони Пенков, Къци Вапцаров, режисьорът Джеки Стоев и Анджела Родео-музикант.

Анджела Родео сподели, че за първи път е видяла чушкопек през 1996 година в София и е била изумена от „толкова много труд и гениалност", събрани в един уред.

Сузане, приятелка на Джони Пенков, която живее във Франкфурт сподели в телефонно включване, че „Печенето на чушки в чушкопек е философска дейност.

Това е един уред без аналог, който оставя мисълта ти свободна, докато чушката се пече - храни душата, разума и тялото."

Тя призна, че когато за първи път е видяла чушкопек в България го е купила и го е занесла у дома във Франкфурт. Според Джони Пенков именно чушкопекът дава приятната миризма на месец октомври в България и сподели, че е купил и за дъщеря си, която живее във Виена.