Чушкопекът е българското събитие на 20-и век

https://www.24chasa.bg/Article/329279 www.24chasa.bg
Чушкопек Снимка Гергана Вутова

Чушкопекът е най-съществената придобивка, променила живота на българина през ХХ век, решиха зрителите на БНТ по време на кампанията "Българските събития на ХХ век".

Те определиха това нашенско изобретение за битовата революция за XX век с 25.51% от всички гласове.

На второ място зрителите поставиха електричеството с 16.17%, а на трето място с 13.44% са класирани телевизията и радиото.

Десетте номинации коментираха в студиото Милена Фучеджиева-писател и пътешественик, старши научен сътрудник Джони Пенков, Къци Вапцаров, режисьорът Джеки Стоев и Анджела Родео-музикант.

Анджела Родео сподели, че за първи път е видяла чушкопек през 1996 година в София и е била изумена от „толкова много труд и гениалност", събрани в един уред.

Сузане, приятелка на Джони Пенков, която живее във Франкфурт сподели в телефонно включване, че „Печенето на чушки в чушкопек е философска дейност.

Това е един уред без аналог, който оставя мисълта ти свободна, докато чушката се пече - храни душата, разума и тялото."

Тя призна, че когато за първи път е видяла чушкопек в България го е купила и го е занесла у дома във Франкфурт. Според Джони Пенков именно чушкопекът дава приятната миризма на месец октомври в България и сподели, че е купил и за дъщеря си, която живее във Виена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона