"Томпсън" - любимецът на американските гангстери

https://www.24chasa.bg/novini/article/3296473 www.24chasa.bg
Уинстън Чърчил изпробва картечния пистолет.

Доц. д-р ГЕОРГИ МАРИНОВ

През 1921 г. 61-годишният генерал Джон Томпсън (John Taliaferro Thompson) създал уникален по конструкция картечен пистолет с калибър .45 АСР.

Американското законодателство, което по традиция е доста либерално към притежаването на оръжие, позволило на новия картечен пистолет бързо да се превърне в незаменим атрибут на гангстерските банди.

Те харесали оръжието заради високата му скорострелност от 900 изстрела в минута и заради огромната вместимост на дисковия пълнител от 50 или 100 патрона.

В периода на първоначално натрупване на капитали “Томпсън” се превърнал в отлично средство за решаване на остри спорове при рекет, проституция, нелегална търговия с алкохол, банкови обири. Неслучайно американските гангстери нежно наричали оръжието “Томи гън”.

Първите 15 000 картечни пистолета с обозначение Thompson М 1921 били произведени в световноизвестната оръжейна фирма Colt. Те работели на принципа на отката на полусвободния затвор. Движението на затвора се забавяло по оригинален начин - с помощта на Н-образен бронзов детайл, който се мести по специални наклонени канали в цевната кутия. Забавянето на затвора било задължително, за да се ограничи темпът на стрелбата.

Оръжието се отличава с открита цев, като част от задната и? повърхност е оребрена за по-бързо охлаждане и намаляване на вибрациите. Към нея се прикрепва допълнителна ръкохватка пистолетен тип.

Затворната ръкохватка, за разлика от другите модели картечни пистолети от това време, е разположена над цевната кутия. Това позволява еднакво удобно зареждане и с двете ръце.

Прикладът се закрепва към задната долна страна на цевната кутия. Някои от по-късните модели имат карабинен тип приклади.

Спусковият механизъм на “Томпсън” позволява воденето на комбиниран огън - единичен и автоматичен. Превключвателят е разположен от лявата страна на корпуса, над спусковата скоба.

Оръжието разполага с пълнители с различна вместимост. Кутиеобразните събирали 20 или 30 патрона, докато вместимостта на дисковите е 50 или 100.

През 1923 г. фирмата Auto-Ordnanace Corporation пуска нов модел с по-дълга и по-тежка цев, под която монтирали къса дървена ложа вместо допълнителна пистолетна ръкохватка. От него произвели два варианта - за пистолетните патрони .45 АСР (11,43 мм) и за новите мощни пистолетни патрони .45 Remington Thompson. Куршумите на новите патрони били заострени в предния край и притежавали висока пробивна способност. С такива боеприпаси бандити правели на решето автомобили и поразявали цели, скрити зад солидни прегради.

В началото на 20-те години генерал Джон Томпсън предприел продължително пътуване в Европа, за да организира производството на картечния пистолет в страни с развита оръжейна индустрия.

Френски и белгийски военни специалисти обаче се отнесли към офертата на американеца доста резервирано. Те изразили учудване от нетрадиционния калибър .45 АСР, тъй като по това време в Европа масово използвали 9-мм патрон Рагаbellum. За това препоръчали на американеца да разработи версия на картечния пистолет в този калибър.

През 1926 г. военният аташе на САЩ в Париж предложил на френската държава лицензно производство на нов 9-мм “Томпсън”. Изпитателната комисия констатирала, че образецът позволявал водене на точна стрелба на разстояние 600 м, но високата скорострелност давала значително разсейване.

Освен това установили и слаба устойчивост на оръжието при автоматична стрелба. Независимо от строгите оценки Франция купила няколко хиляди бройки “Томпсън”, модел 1927 г.

Англичаните обаче харесали новото оръжие. То било представено на Уинстън Чърчил, който направил всичко възможно за производството му на британска земя.

През 20-те години Чърчил бил последователно министър на отбраната, на боеприпасите и на военновъздушните сили. С негови протекции и под непосредственото ръководство на оръжейника Джордж Норман английската фирма Birmingam Small Arms Limited произвела широка гама “Томпсън” за популярните в Европа патрони 9-мм Parabellum, 9-мм Bergmann-Bayard, 9-мм Mauser, 7,63-мм Mauser, 7,65-мм Parabellum.

Британските модели се отличавали от американските по липсата на пистолетните ръкохватки. Вместо тях монтирали приклади карабинен тип с полупистолетна дръжка.

През 1928 г. пускат нов модел “Томпсън” с обозначение Model 1928 А-1. Той притежавал дулен компенсатор за стабилизиране на оръжието при водене на автоматичен огън.

В по-късните модели американците изоставят прекалено сложния начин за забавяне движението на полусвободния затвор.

Преминават към по-прост за масовото производство начин, основан на използването на отката на свободния затвор. Скъпоструващите материали и специалната технология за изработване на отделните части също били заменени с по-подходящи.

Така през 1942 г. се появил моделът М-1, а през 1943 г. моделът М-1 А-1. Външно те се различавали от своите предшественици по ръкохватката на затвора, която била разположена от дясната страна на цевната кутия, по късия прав кутиеобразен пълнител, по гладката външна повърхност на цевта и по късата дървена ложа, заменила допълнителната ръкохватка.

Непосредствено след Втората световна война Египет купува лиценза за производство на Thompson. Оръжието било необходимо главно за нуждите на полицейските сили.

Египетският вариант се различавал по дизайна на приклада, по формата на затворната кутия, по цевта и късата ложа, по мерните прибори по ръкохватката на затвора.

Дървеният приклад бил с намалена извивка и се прикрепвал към затворната кутия на по-голяма площ.

След Втората световна война произвеждали “Томпсън” и във Виетнам. Този модел се отличавал с изключителната си простота и олекотеност на конструкцията.

По външен вид виетнамската версия наподобявала самоделно оръжие.

Цевта му била гладка и скъсена, а под нея монтирали грубовата дървена ложа.

Липсвал традиционният за картечните пистолети приклад. Мерните прибори били постоянни и вероятно не изпълнявали пълноценно своите функции, тъй като не подлежали на регулиране.

Независимо от различните мнения “Томпсън” е истинска класика в оръжейната история. Уникални и неповторими са принципът на работа и техническите решения, избрани от конструктора генерал Томпсън.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на