Езеро като Ф във Военния парк

https://www.24chasa.bg/Article/329687 www.24chasa.bg
Вдясно от входа на академията е езерото "Фердинанд". Някога е било пълно с вода, а между лилиите плували патици. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Oт тази пролет паркът на Военната академия "Г.С.Раковски" престава да бъде тера инкогнита за софиянци.

Датата на отварянето му ще бъде определена по-късно, но разсекретяването е факт - потвърди го министърът на отбраната Николай Младенов.

Така освен Южен, Северен, Западен столичани ще си имат и Военен парк.

Централната сграда на академията пък е изградена във формата на буквата Е.
Централната сграда на академията пък е изградена във формата на буквата Е.

За първи път те видяха прелестите му през пролетта на 2001 г. Удоволствието обаче бе кратко. Няколко години по-късно вратите на градината отново бяха затворени.

Алеите и пейките са обрасли с трева.
Алеите и пейките са обрасли с трева.

Екип на вестника разгледа парка буквално ден преди Нова година. Ако в езерото "Фердинанд" имаше вода, човек може да каже, че времето там е спряло. Благодарение на добрата охрана всичко е опазено - здрави са всички пейки и лампи, по алеите не липсва нито една плочка. А уникалната беседка и летният театър просто чакат една боя, за да върнат предишния си блясък.

Вдясно - стопаните на академията са започнали прочистване на болните дървета в парка.
Вдясно - стопаните на академията са започнали прочистване на болните дървета в парка.

Грижовна ръка току-що бе завършила прочистването на градината от храсталаци. И о, чудо, прочистена е и северната част на парка, която никога досега не е отваряна за простосмъртни. Десетилетия наред тя бе обрасла с непроходими гъсталаци, покрили всички пътеки и алеи. Облагородена бе само малка част от терена в дъното, до щаба. Там бяха изградени няколко спортни игрища.

Това е летният театър. В празнични дни на сцената му са играели именити артисти. Всичко е много добре запазено, нужно е само леко освежаване.
Това е летният театър. В празнични дни на сцената му са играели именити артисти. Всичко е много добре запазено, нужно е само леко освежаване.

До вътрешната ограда е играл моторен трион. Изрязани са няколко болни дървета. Мнозинството уникални видове обаче са живи и здрави. Част от тях са засадени от офицери, завършили чужди военни академии.

Това е някогашната Алея на военачалниците. На колоните е имало бюстове на именити випускници на академията. Къде са те сега - никой не знае.
Това е някогашната Алея на военачалниците. На колоните е имало бюстове на именити випускници на академията. Къде са те сега - никой не знае.

От Русия донесли бреза, дъб и ясен. От Австрия - липа и явор, а от Италия - редки видове бряст. Сегашното ръководство на МО възнамерява да възроди традицията. И без това броят на обучаващите се в чужбина офицери става все по-малък и по-малък.

Тази красива алея вероятно ще остане затворена за софиянци. Тя се намира в най-горната част на парка, вдясно от централната сграда.
Тази красива алея вероятно ще остане затворена за софиянци. Тя се намира в най-горната част на парка, вдясно от централната сграда.

Столичани няма как да не са забелязали, че от есента оградата на академията откъм ул. "Евлоги Георгиев" е обновена. Години наред оригиналният парапет от стотици цеви и щикове на пушки-ветерани се рушеше и крадеше. На места дори изчезна. Липсващи елементи бяха неуместно заменяни с водопроводни тръби, колкото да се запълнят дупките. От колоните, които поддържаха оградата, пък падаше мазилка и дори цели тухли.

Зад паметника на Г. С. Раковски се издига наскоро възстановената църква-пантеон. В годините на тоталитаризма тя бе превърната в закусвалня.
Зад паметника на Г. С. Раковски се издига наскоро възстановената църква-пантеон. В годините на тоталитаризма тя бе превърната в закусвалня.

Сега оградата и колоните са стегнати, измазани и боядисани. Майстори са свалили ръждата от всички цеви и щикове. Пременена е и караулката до входа.

Езеро като Ф във Военния парк

Който не помни как е изглеждала външната ограда, нека погледне колоните на централната алея, която води към сградите на академията. Сега те не се виждат добре от улицата. Според проекта за есенния ремонт трябваше и те да бъдат обновени, но парите не стигнаха, обяснява майор Вълева от отделениетоза връзки с обществеността на академията.

През декември 1998 г. всичките 94 колони бяха измазани и боядисани, а върху всяка една бяха закрепени метални плочки с най-големите битки на Българската армия. Така възстановиха Алеята наславата, която бе съществувала на това място до петдесетте години на миналия век. Замисълът бе добър, но изпълнението слабо. Само след няколко години мазилката по колоните почна да се напуква, на места паднаха и табелки. Чувство на срам и безсилие те обхваща, като гледаш как колоните на бележити битки като Одрин, Чаталджа, Шипка са се превърнали в руини. Защото с това се измерват паметта и признателността - с паметниците и грижата за тях.

Сега сигурно ще се намерят малко пари, ще им ударят нова замазка. И само след 3-4 години картинката пак ще се повтори. Гръмкото название Алея на славата изисква отговорен подход. Нима не може колоните да се облицоват с камък?! Така ще излезе малко по-скъпо, но погледнато в перспектива, всъщност ще се спестят средства. Защото следващият ремонт няма да е след 10, а най-малко след 30-40 години.

По същата схема е редно да се възстанови и Алеята на военначалниците. Тя се е намирала в тази част на парка, която предстои да бъде отворена. Тръгвала е по широки стълби от езерото "Фердинанд" и е стигала почти до входа на централната сграда. От двете страни на алеята са се издигали бюстовете на видни пълководци, възпитаници на Военната академия. След Девети септември ги махат по идеологически съображения. Днес никой не знае къде са. Сто на сто обаче са известни поне имената на увековечените.

Границите на бъдещия парк все още се уточняват. Най-вероятно гражданите ще стигат само до величествената сграда на академията, която досега можеше да се види единствено от самолет и по филми.

Така беше и през 2001 г. Има и идея паркът да продължи и към двора на Военноисторическия музей. За тази цел обаче връзката между тях - бивше футболно игрище, ще трябва основно да се преработи.

Засега военните са по-сдържани в намеренията и подготвят за отваряне познатата вече южна част на парка. Тя е почти готова и е по-удобна за охрана.

И още една подробност - вечер паркът ще затваря вратите си. Все пак академията е военен обект с определен режим на секретност.

Ценни дърворезби замазани с боя

Паркът на Военната академия е уникален природен и архитектурен резерват. Засаждането на първите фиданки започва още през 1900 г., но катосамостоятелен ансамбъл се оформя през 1907-1908 г. Проектът е дело на архитект Фридрих Грюнагер.

Езерцето досами оградата откъм ул. "Евлоги Георгиев" е изградено във формата на буквата Ф - Фердинанд. Това обаче може да се види само от високо. От птичи поглед се разкрива чудна картина към централната сграда на академията, която пък е проектирана във формата на буквата Е - от княгиня Елеонора, съпругата на княз Фердинанд.

Сградата е триетажна в неоромански стил. Фасадата наподобява старинна крепост с десетки бойници и стражеви кули по ъглите.

Решението да се строи военно училище било взето от Стефан Стамболов. Главният корпус е издигнат в периода 1888-1894 г. по проект на чеха Антонин Колар, главен архитект на София.

Историята оправдава политическата воля напук на сиромашията да се строи по най-новите маниери на европейската архитектура. Под лупа са избирани тухли, греди, камъни. От Виена са внесени камини за трите царски зали на втория етаж, които се съхраняват и до днес. В тях монарсите Фердинанд и Борис са връчвали пагоните на новопроизведените лейтенанти. Запазена е дълга дъбова маса, на която Фердинанд е подписвал офицерските дипломи. От казармата в Сливница са докарали уникална пирамида за оръжие с чудна дърворезба на братята Нестор и Лазар Алексови от Дебър. По нея личат подписи на десетки випускници, но тя поне е жива. Докато високите врати и чудната ламперия с дърворезби са ударени в сърцето. Покрива ги дебел слой грозна кафява боя. Според някои тъпото решение е дело на екипа, заснел в царските зали филма "Цар и генерал". Лакираните дърворезби блестели в камерата на оператора и той наредил да се замажат. Друга версия гласи, че така ги спасили от дървояд. Макар че уникалният разноцветен паркет изобщо не е пострадал от гадините.

По ирония на съдбата в годините на тоталитаризма царските зали бяха превърнати в партиен кабинет. Нищо чудно и тогава някой от шефовете му да е решил, че бляскавите дърворезби са излишен дребнобуржоазен лукс.

Между централния корпус и сградата на щаба,строена в началото на 40-те години, е църквата-пантеон на академията. По времето на тоталитаризма тя бе превърната в закусвалня. Сега са възстановени трите купола и ценни стенописи.(24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата