Искаме от Турция $20 млрд за имотите на бежанци

https://www.24chasa.bg/Article/329831 www.24chasa.bg
БОЖИДАР ДИМИТРОВ

България ще предяви претенции за 20 млрд. долара към Турция, съобщи министър Божидар Димитров. Парите са обезщетение за имотите на българите - бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия, и натрупани лихви и пропуснати ползи от 1913 г. до сега.

Според Ангорския договор от 1925 г. Турция признава имуществените права на българските изселници при положение, че те няма да се връщат по земите си.

“Решаването на проблема с имотите на тракийските бежанци е едно от трите условия за приемането на Турция в ЕС”, напомни Димитров. Той е имал среща с български евродепутати и е поискал справка за издирените документи. От Държавна агенция “Архиви” са издадени 2306 заверени копия от документи, свидетелстващи собственост. За 921 искания не са намерени данни, а по 220 гражданите не са си потърсили удостоверенията.

На база на тези документи правителството изчислява обезщетението. В документ на нашето МВнР от 1983 г. се посочва, че става въпрос за 10 млрд. долара.

Последните изчисления обаче са за двойно по-голяма сума. “20 млрд. долара са напълно по силите на Турция. Тя е 16-ата икономика в света. А влизането в ЕС ще й спести от мита и акцизи много повече”, смята Димитров.