Сглобяваме гръцки църкви за българите навън

https://www.24chasa.bg/Article/330336 www.24chasa.bg
Част от държавната субсидия за вероизповеданията тази година ще отиде за голямата базилика в Плиска. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Правителството обмисля да купи сглобяеми гръцки църкви за българските общности по света, които нямат храм.

Това съобщи министър Божидар Димитров. Подвижните параклиси стрували между 8 и 20 хил. лв., които били по силите дори на намалената с 25% държавна субсидия за вероизповеданията. През 2010 г. тя е около 1 млн. лв.

В някои страни като Италия, Канада и САЩ пък се водели преговори за получаване на изоставени католически или протестантски храмове, които да бъдат ремонтирани и използвани за служби от наши свещеници.

БОЖИДАР ДИМИТРОВ
БОЖИДАР ДИМИТРОВ

Димитров увери, че държавата ще продължава да подкрепя и останалите български църкви зад граница. Както и досега, 33-мата наши свещеници в чужбина ще получават по 500 евро заплата и където има възможност, ще живеят безплатно в посолските комплекси.

У нас държавната субсидия за вероизповеданията ще бъде насочена приоритетно към няколко знакови храма, които се нуждаят от реставрация, съобщи Божидар Димитров. Сред тях са голямата базилика в Плиска, Църногорският манастир в Трънско, църквата в Тервел, “Св. Николай Чудотворец” в Бургас и първият български храм в родния град на министъра Созопол. Подпомогнати ще бъдат и две наши църкви в Македония и Сърбия.

Димитров разчита на дипломатическите усилия на външното министерство за разрешаване на спора със собствеността на Българския културен център в Одеса. “Сградата струва 3,5 млн. лв. и за реставрацията й бяха дадени пари от няколко наши правителства”, подчерта министърът. Досега тя се ползва под наем, като предишното правителство започна да проучва възможности за нейното купуване или замяна с друг имот у нас. В началото на декември обаче областният съвет на Одеса реши да я отнеме от Асоциацията на българите в Украйна.

Министър Димитров се надява още напрежението в Западноевропейската епархия да стихне. Държавата не можела да се меси в спора, избухнал след решението на Светия синод за освобождаването на митрополит Симеон. Мотивът бе, че здравето му не позволява да се грижи в достатъчна степен за епархията. За временно управляващ бе изпратен Старозагорският владика Галактион, но синодът бе залят от протестни писма. Симеон пък се закани да съди БПЦ в Европейския съд по правата на човека, ако не бъде възстановен на поста.