Eксперт: По-високите пенсии ще дойдат само от по-високи заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/3303939 www.24chasa.bg
Снимка: bTV

За да не се увеличават осигурителните вноски, нещо трябва да се промени в политиката по доходите – ако ставката остане малка, заплатите трябва да се повишат. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” финансовият експерт на КТ „Подкрепа” Мика Зайкова.

„В продължение на доста години ( от 2001 г. до 2010 г.) ние намалявахме осигурителните вноски, за да облекчим бизнеса, само че междувременно населението намаляваше, а заплатите не се повишаваха”, коментира тя и посочи, че това е довело до дефицит.

Зайкова се позова и на данни, според които през 2001 г. при излизащи 100 души от пазара на труда са влизали 124 нови, докато сега са едва 64. По думите й заплащането у нас е на 17% от средните нива в ЕС, докато производителността на труда е на цели 40%.

Според финансиста, системата трябва да се изчисти от фалшивите инвалидни пенсии и възнагражденията под масата да се извадят на светло. Експертът по пенсионно осигуряване Цветанка Гинева посочи, че в периода, когато Националният осигурителен институт е събирал осигуровките е имало висока събираемост заради непрекъснатите ревизии.

Според нея никое правителство няма да посмее рязко да вдигне осигурителните вноски, защото това би сринало бизнеса. Гинева каза още, че така или иначе всяка година осигурителните прагове се вдигат, но това трябва да е обвързано с ясни механизми и „трябва да се помисли много добре на каква възраст хората излизат в пенсия”. В същото време, тя посочи, че е видно, че солидарният модел на пенсионно осигуряване у нас не работи качествено.

Зайкова я репликира, като заяви, че вторият стълб на допълнителното задължително пенсионно осигуряване (в който практически в момента няма пари за допълнителни пенсии) е показал и недъзите на капиталовия принцип, когато се прилага у нас.

И двете бяха категорични, че трябва да се намерят начини младите хора да бъдат задържани у нас. Гинева даде пример с Турция, която отпуска нисколихвени заеми за обучение в чужбина срещу ангажимент младежите да се върнат и да работят за родината си.

Експертът допълни, че е време и у нас хората да започнат да мислят за свое финансово портфолио - да инвестират в акции и облигации както на Запад, тъй като не може да се разчита напълно на държавата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,

Половинката на защитника на Испания Жерар Пике - Шакира, се забърка в грандиозен скандал. Певицата бе обвинена, че продава колиета със символ, свързан с нацистка Германия. Знойната колумбийка е във вихъра на световното си турне "Ел Дорадо". Част от кампанията й са различни бижута, посветени на концертите й. Сред стоките й има древен цветен модел.

Спектакълът "Улицата" не е това, което е без кола. Когато бричката не пали, на звездите от шоуто Мая Новоселска и Теди Москов не им е до скечове, видяха топпапараците на "България Днес". Режисьорът и комедийната прима от близкото минало бяха изловени да се веселят в столично кафене, но сакатлък с возилото им бързо накара Теди и Мая да посърнат и