Блогърка, автор на “24 часа”, спечели световна награда

https://www.24chasa.bg/Article/331619 www.24chasa.bg
Люси Сетиян в Копенхаген, където участваше в престижното екологично състезание. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И "24 ЧАСА"

Bъзпитаничката на онлайн отдела на "24 часа" Люси Сетиян получи първото място за най-влиятелен екоблогър в конкурса на Европейския център по журналистика "Th!nk About It 2: Климатични промени", съобщиха от организацията.

Българската участничка пребори близо 90 топблогъри от 40 страни от целия свят.

През ноември 2008 г. Люси бе сред първите служители на новосъздадения отдел "Информационни и онлайн услуги" на Вестникарска група България. Той отговаря за услугата NEWSmobile, чрез която всеки може да чете електронното издание на "24 часа" на мобилния си телефон. Отделът отговаря и за съдържанието на обновения сайт на "24 часа", който стартира на 31 март 2009 г.

Зеленият блог на Люси, който спечели престижната награда.
Зеленият блог на Люси, който спечели престижната награда.

Люси Сетиян неведнъж бе и автор на печатното издание на "24 часа". Сред журналистическите й удари бе “залавянето” на педофил в интернет, когото примами, представяйки се за 13-годишно момиче. Освен това Люси първа намери в интернет мобилния телефон на Атила, психично болния мъж, който отвлече автобус, пълен с пътници. Благодарение на това журналист от онлайн изданието направи блиц интервю с Атила буквално минута преди той да се предаде на полицията. Сред последните й попадения бе разкритието, че някой пише в профилите в социални мрежи на безследно изчезнал младеж.

Люси в централата на
Люси в централата на "Дойче веле"

Люси участва за първи път във второто издание на европейската инициатива Th!nk About it.

С режисьора Вим Вендерс на фестивала в Армения.
С режисьора Вим Вендерс на фестивала в Армения.

Тя бе избрана за един от тримата представители на България редом с Вихър Георгиев и Мария Василева. Състезанието за блогъри продължи повече от три месеца и бе посветено на срещата за промените в климата в Копенхаген през декември 2009 г.

Люси с колегата й Петър Георгиев през ноември 2008 г. при старта на проекта NEWSmobile на Вестникарска
група България.
СНИМКА:
Люси с колегата й Петър Георгиев през ноември 2008 г. при старта на проекта NEWSmobile на Вестникарска група България. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Наградата на Люси Сетиян включва участие в третото издание на конкурса на Европейския център по журналистика този март,"Th!nk About It 3: Развиващ се свят". Състезанието ще е обвързано със срещата на ООН за целите на хилядолетието

Личният й блог.
Личният й блог.

за развитие през септември 2010 г. и ще даде възможност на някои от участниците да пътуват до Африка и Азия, откъдето ще правят репортажи.

Зеленият блог на Люси е номиниран и за шестите Годишни награди на "Дойче веле" The BOBs в специалната категория "Блогове за климатичните промени". Той е единственият в категорията си блог на английски език, който е от България.

Текст и звук, колажи, снимки и видео - всички тези използвани елементи изграждат профила на блогърката, като я извеждат на предните редици в класацията. "Постовете ми имат нетрадиционен поглед, провокативни са и по-оптимистични," така обяснява Люси причината за успеха си.

"Вярвам, че новите идеи се раждат от много четене, пътувания по света и приятели. Е, има и някакви проценти талант, но другото се акумулира от само себе си," шегува се тя. "Все пак владея 4 езика (английски, немски, руски, арменски) освен българския. Това улеснява не само комуникацията, а и създава възможност да се достигне до повече хора. Тогава и Google Translator не ти е необходим".

Публикациите на Люси за климатичните промени в нейния блог привлякоха интереса на екоорганизации и компании от цял свят, а участието й бе подкрепено от повечето български "зелени" медии.

"Предложих на Greenpeace сътрудничеството си за основаване на техен клон в България. Смятам, че имаме какво да научим от институция с такъв опит, и по-важното е как да го прилагаме. За съжаление Хайдрун Гроьблингер, представител на организацията в Австрия, ми обясни, че на този етап това е невъзможно. Първата причина била финансова, но той допълни, че "Greenpeace е активна в България по отношение на опозицията срещу Белене и енергийната политика на "официалната" България", коментира Люси.

Интересът на 22-годишната студентка към дейностите на световните организации се обяснява и със заглавието на първия й пост в платформата на конкурса "Блогъри стартират интернет Greenpeace". Той се подчертава и от постовете й за дейностите на WWF в България и по света, както и за социалната кампания на организацията Oceana, за зеления кинофестивал на European Environment Festival Foundation и от интервюто с председателката на българската организация Earth Forever. Интерес предизвиква предложението на Люси за създаване на обособена мрежа за екология на английски език у нас с предимно локална насоченост.

Критиката не липсва в постовете на блогърката, като се започне от столичния боклук ("Ако боклукът проговори с човешки глас, добре дошли в София") през използването на зелената кауза за пране на пари ("Пране на пари под зелен етикет") до изтребването на китовете и делфините ("Военно учение убива 5 кита", "Дания плаче в море от кръв, 950 кита и делфини убити") или бруталното изяждане на частично сготвена жива риба ("Китайци обядват с дълбоко опържена риба, която е все още жива").

Люси Сетиян е студентка последна година, специалност "Компютърни системи и технологии на немски език" в Техническия университет - София. Тъй като й предстои особено тежка и важна учебна година, се наложи да прекъсне работата си за онлайн изданията.

Интересът й е основно към новите технологии. Немалкият за възрастта й журналистически опит е натрупан във водещи електронни медии, сред които онлайн отделите на вестниците "Труд" и "24 часа". Веднага след откриването на блогърския конкурс в Копенхаген Люси публикува любопитни факти за логистиката на конференцията COP15 в репортаж за двете електронни издания.

Когато е 20-годишна Люси е поканена за редактор в ежедневника на престижния ежегоден международен кинофестивал Golden Apricot в Ереван, Армения. Близо месец Люси работи със звезди като Вим Вендерс, Атом Егоян, Харутюн Кхачатрян, Йос Стелинг и други известни имена от киното. В резултат се ражда нейният пътепис "Отвъд арменските очи". Той ще бъде публикуван като електронна книга на английски и български език в най-скоро време в сайта за книги и четене "Аз чета", както и в нейния блог.

Като бъдещ инженер в блога си Люси разучава различни методи за получаване на зелена енергия. Отразява събития, свързани с популяризирането им. Сред постовете й има информация за работата на български компании в областта на опазването на околната среда, както и представяне на Зеления иновационен форум, проведен в София.

"Близо шейсетте публикации на Люси генерираха много сериозни дискусии на нашата платформа," казва главната редакторка на конкурса в Копенхаген Рут Спенсър от Европейския център по журналистика при обявяването на официалните резултати. "Люси пише за всичко: от екосекс през български зелени инициативи до интерактивни двубои между растения. През цялото време тя беше закачлива и забавна и определено оригинална", добавя Спенсър.

В момента Люси е главен редактор на единствения у нас портал за арменския геноцид ArmenGenocide.org. Редом с това е редактор и бранд мениджър на сайта за книги и четене www.azcheta.com, номиниран от публиката за най-добър образователен сайт в "БГ Сайт 2009".

Тя е избрана за български делегат на международната младежка среща One Young World в Лондон през февруари т.г.

Люси членува в локалния клон на една от най-големите арменски благотворителни организации в света AGBU (Armenian General Benevolent Union). Блоговете й лесно могат да бъдат намерени в интернет след изписване на името й в някоя от търсачките.(24часа)

Люси Сетиян: Българите в мрежата са на високо ниво, често печелят награди

- Люси, прави ли се според теб достатъчно за екологията в България?

- Лесно може да се види, че не се прави достатъчно. Хората трябва да се замислят защо е такова състоянието на градовете ни и на цялата природа, трябва да се научат да питат защо някой не си върши работата. Хубаво е да се знае и кои зелени организации с какво точно се занимават, каква е гражданската позиция на всеки един от нас.

- Дали тези неща могат да станат популярни именно чрез блоговете?

- Много български блогове са активни на зелена тематика, но не са особено популярни. Интересът на българина към зелените теми е ограничен - той вижда проблемите си, но може би не ги разбира достатъчно добре.

- Къде се нареждат българските блогъри в действителност спрямо другите държави?

- Има много български блогъри, които пишат и на чужди езици и се четат по цял свят. Няколко месеца преди да спечеля наградата за "Най-влиятелен зелен блог", родни блогъри заеха призови позиции в друго подобно състезание за евроизборите. Така че явно сме на доста високо ниво.

- Как смяташ да развиваш блога си след това отличие?

- Със сигурност ще продължа и ще засягам и зелената тема, и други горещи теми. Ще има много какво да се прочете, вече и на български.

- Какво си пожелаваш да се случи през новата година?

- Надявам се да правим едни малко по-"зелени" новини. Ако можем, да поглеждаме и променяме в положителна насока нещата, които зависят от нас. Вярвам, че промяната към по-добро трябва да дойде от всички нас.(24часа)