Над 60 хиляди са на щат в МВР, съобщи правителството

https://www.24chasa.bg/Article/333308 www.24chasa.bg
Служителите на МВР работят при такива условия. Снимка Силвия Гурмева, 24 часа, Архив

Служителите в МВР са общо 61 170 на щат, записа правителството в Правилника за прилагане на Закона за МВР. По този начин за първи път публично се регламентира колко души работят в системата, съобщиха от правителствената информационна служба.

17 520 от щатовете са за държавни служители с висше образование. 35 740 - за държавни служители със средно образование. 7910 - за лица, работещи по трудово правоотношение.

Одобрените днес от кабинета промени в правилника отразяват измененията в закона, гласувани от Народното събрание в края на м. г.

Регламентирани са структурата, основните задачи и правомощията на главните дирекции на МВР - „Криминална полиция", „Охранителна полиция", „Гранична полиция", „Досъдебно производство", „Пожарна безопасност и спасяване", „Борба с организираната престъпност" и „Гражданска защита", както и на самостоятелните дирекции „Миграция", „Български документи за самоличност", „Международни проекти" и „Национална система 112".

Вместо досегашните 15 специализирани административни дирекции в МВР се формират 13. Нова дирекция е „Координация и информационно-аналитична дейност". Тя обединява задачите и дейностите на досегашните „Стратегическо планиране, информация и анализ" и „Административно обслужване" и на звеното „Сигурност на информацията".

Създадени са дирекции „Вътрешен одит" и „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности (АФКОС)".

Определят се функциите на Специалната куриерска служба, която е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи и на звеното „Ведомствена служба по трудова медицина".