Венецуела на Чавес пъди туриста

https://www.24chasa.bg/Article/336026 www.24chasa.bg
Рибари на един от островите в Лос Рокес гордо показват огромен омар. СНИМКИ: АВТОРКАТА

Когато испанският конкистадор Алонсо де Охеда зърва за първи път залива Маракайбо през 1499 г., остава така запленен от гледката, че кръщава видяното Венецуела. Сиреч Малката Венеция.

Днес, 510 години по-късно, трябва да си наистина смел като конкистадор, за да дръзнеш да изследваш красотите на Боливарската република. Още повече че първото, което все по-малкото туристи виждат на венецуелска земя, далеч не са красиви плажове, а огърлица от тухлени гета, които обрамчват пътя от летището към Каракас. Вечер хълмовете над магистралата изглеждат като украсени с коледни лампички, но денем озъбените решетки по прозорците на схлупените колиби с ламаринени покриви стряскат с откровената си мизерия. Артериите на града са запушени от адски трафик. Кметската управа се е опитала да се пребори със задръстванията, като е въвела специален закон. Коли, чиито номера завършват на определена цифра, нямат право да се движат из града в даден ден от седмицата. Обитателите на Каракас са се изхитрили да си купят по две, три и повече очукани евтини таратайки, които редуват в различните дни и така избягват забраната. Резултатът е 7 милиона димящи автомобила в град с население от около 8 милиона и още незнайно колко приходящи всеки ден.

Мнозина продължават да си мислят, че Богота е най-опасният град в Латинска Америка. Но Каракас отдавна е задминал колумбийската столица в тази не особено престижна класация.

Гледка към Каракас от хотел
Гледка към Каракас от хотел "Таманако"

50 трупа за уикенд. Такава е черната статистика. Бензинът е по-евтин от водата. За едно евро можеш да си напълниш резервоара. Да си купиш оръжие, не е никакъв проблем. Много от обитателите на гетата бутат живота ден за ден и единственото им удоволствие е да изпуснат парата през уикенда. Най-често с насилие. В същото време в града живеят доста богати хора, които са потенциални мишени за грабежи и отвличания.

Старица си похапва в хамака на един от островите в национален парк
Старица си похапва в хамака на един от островите в национален парк "Мочима".

"Вече не смея да изляза от вкъщи без охрана. Не мога да ползвам частния си самолет, защото е с американска регистрация. Венецуела не е това, което беше. Напрежението е огромно", признава ми Сесар, представителен венецуелски бизнесмен, докато танцуваме салса в едно от култовите заведения на Каракас - "Бастилията".

Mомиченце чака полет на летището в Гран Роке.
Mомиченце чака полет на летището в Гран Роке.

Въпреки пълния хаос и нечовешките усилия, необходими да намериш място за паркиране, в петък вечер няма сила, която да спре жадните за нощен живот каракаски граждани. Маршрутът на заможните господа започва от ресторант "Пунта грил". Тъй като местните златотърсачки го обсаждат през уикенда, наточени за лов на богаташи, заведението се е сдобило с артистичния псевдоним "Пута грил". Пред ресторанта, прочут със сочните си стекове и още по-сочни гостенки, е строена редица от чудовищни хамъри, които задръстват и бездруго истеричното движене. Клаксони и псувни, като най-тежката е "мръсен чавист", се смесват със салсата и регетона от съседните локали.

Безкрайните самотни плажове на архипелага Лос Рокес мамят с тюркоазени води и искрящо бял пясък.
Безкрайните самотни плажове на архипелага Лос Рокес мамят с тюркоазени води и искрящо бял пясък.

"Мръсен чавист", разбирам по-късно от моите венецуелски домакини, е нарицателно на оял се с държавни пари простак, който задължително си купува гигантски джип и не сяда в заведение на по-малко от бутилка 25-годишно уиски и ескорт от доста по-млади от алкохола му красавици. Гледката е сходна на тази в центъра на София в разцвета на мутрите.

Залез над яхтеното пристание в Гран Роке.
Залез над яхтеното пристание в Гран Роке.

На закуска в най-стария петзвезден хотел в Каракас "Таманако" се запознавам с млада венецуелска двойка. Мъжът и жената се чувстват неудобно от факта, че за пети път моля келнера да ми донесе вилица. Извинително ми обяснявят, че обслужването е ужасно навсякъде, дори и в скъпите хотели и ресторанти. Така завързваме разговор. Той работи за местното представителство на световна компания, а тя гледа децата. Съпрузите са били на сватба предния ден в хотела, но не са посмели да се приберат до родния си град на час и половина от столицата от страх, че ще бъдат нападнати на магистралата след залез-слънце.

Kарибското синьо на морската вода в Лос Рокес не е резултат от фотошоп.
Kарибското синьо на морската вода в Лос Рокес не е резултат от фотошоп.

“Отвличанията са най-доходният бизнес в момента. По-рано ставаха само през нощта. Сега вече и денем. Две коли те заграждат, отбиват те от пътя и никой не смее да спре да ти помогне", обяснява ми мъжът.

Игуана опитва банан край плажен ресторант в парка
Игуана опитва банан край плажен ресторант в парка "Мочима". Тук влечугите се разхождат почти като уличните котки у нас.

Малко след този разговор, не без известен страх, потеглям с моите домакини към плажната им къща в Пуерто Ла Крус. В колата слушаме салса по радиото. Изведнъж музиката секва и започва реч на президента Чавес пред конференцията за климата в Копенхаген. Сменяме станцията - пак Уго. Втора, трета, десетина станции... Трескаво търся латино. Няма! Отвсякъде гърми речта на Чавес. Разстоянието Каракас-Пуерто Ла Крус се взема за около 4 часа. Малко преди да пристигнем, пускам отново радиото. "Братя и сестри, тук, в Копенхаген е тъмно. Вече е нощ, но аз мисля за вас, моя народ", продължава неуморно президентът.

Първото, което чужденците виждат във Венецуела са гетата по пътя от летището към Каракас.
Първото, което чужденците виждат във Венецуела са гетата по пътя от летището към Каракас.

Започвам да се чудя кой в Копенхаген слуша Чавес 4 часа да говори за опасността от световната капиталистическа империя и спомените му за срещите с Фидел Кастро. На следващия ден опозиционните вестници дават отговор на моя въпрос. Уго е наел конферентна зала в датската столица, за да се изприкаже, но след като пресрочил времето, му дръпнали шалтера и го оставили на тъмно.

По радиостанциите във Венецуела обаче речта му завършва с бурни аплодисменти и драгият слушател остава с впечатлението, че президентът е приет радушно от международната общност.

В Пуерто Ла Крус, известен като най-популярното яхтено пристанище в държавата, за първи път домакините ми се осмеляват да ме пуснат да се разхождам сама. Градът има едва милион обитатели, доста по-малко престъпност и минава за нещо като вилна зона на Каракас. Всеки уважаващ себе си каракаски милионер има къща тук. Местният мол е голямата атракция на града. Разположен е до най-елитния квартал, който със своите канали, отвоювани от морето, прилича на същинска Венеция.

Яхтите са закотвени директно пред богаташките домове. Когато им скимне, баровците могат директно да се натоварят от вкъщи на яхтата и да потеглят по канала към открито море.

Градските плажове не са особено привлекателни и са посещавани предимно от по-бедното население. Притежателите на яхти предпочитат да се поразходят до близкия национален парк "Мочима", който всъщност е група от острови. Плажовете са спокойни, достъпни само по море, но винаги обзаведени с чадъри, ресторант, бар и полудиви игуани, които се разхождат наоколо, както у нас уличните котки.

Скритият коз на венецуелските плажове обаче е в обратната посока. Нарича се Лос Рокес и се намира на половин час път със самолет от Каракас. Архипелагът от 54 малки острова, пръснати в Карибско море, не е така популярен, както остров Маргарита с неговите огромни хотели. Но затова пък Лос Рокес (в превод от испански - скалите) може да предложи морска вода с цвят, без преувеличение тюркоазен, ослепително бял пясък и безкрайни самотни плажове, на които спокойно можете да се печете и плувате като Адам и Ева в рая. Температурата на въздуха никога не пада под 26 градуса, а водата най-много да се охлади до 25. Дните, в които вали през годината, се броят на едната ръка.

Архипелагът със статут на национален парк е и една от най-привлекателните дестинации за гмуркачите от цял свят. Единственият обитаем остров е най-големият - Гран Роке, на който се намират едноетажните бутикови хотелчета. До останалите 53 острова, които се използват само за плаж, се стига единствено с яхта. Най-много на островчето да има малък ресторант или капанче. Което гарантира километри девствена красота, чистота и спокойствие. Водата край всеки остров има различен цвят. По някога имаш чувството, че плуваш в течен тюркоаз, друг път вълните стават розово-виолетови. Всичко зависи от фазата на луната и настроението на коралите.

Лос Рокес е една от малкото туристически дестинации в държавата, които се крепят изцяло на частната собственост и президентът Чавес все още нищо не е понечил да национализира. Както направи с хотел "Хилтън" в Каракас, в момента управляван от кубински мениджъри и прекръстен на ALBA (Боливарска алтернатива за Америките).

Повечето собственици на така наречените посади, или мини хотели, са италианци и испанци и са дали своя европейски отпечатък върху архитектурата, интериорния дизайн и обслужването. Улиците на Гран Роке са всъщност откраднати от плажа и са покрити с пясък. Затова и целогодишно по тях се ходи само с джапанки или на бос крак. Малкото летище, на което кацат само авионети (така местните наричат малките самолетчета), е единственото асфалтирано място на целия архипелаг.

Всичко на острова е миниатюрно - летището, църквата, площадът "Симон Боливар" с бюст на освободителя, магазините и кръчмите. Необятни са само морето, плажовете и небето с огромните звезди.

Нощният живот е също така бутиков. Концентриран е на площада с размери на баскетболно игрище. Тук туристите могат да се набъркат с местната младеж, ангажирана в сферата на обслужването, да пийнат ром, да потанцуват салса или меренге на открито. Най-дръзките се впускат в ритъма на регетон, който обаче за местните е жива покана за секс и горе-долу така изглежда на дансинга.

КАК СЕ СТИГА ТАМ

Българите нямат нужда от визи за Венецуела. До Каракас има достатъчно полети от Европа, но пък летището на венецуелската столица е със славата на едно от най-опасните в света. Повечето туристи вече избягват да нощуват в Каракас и предпочитат директно да отпътуват за Маргарита или Лос Рокес - основните плажни дестинации в страната, или за националния парк "Канайма", където се намира най-високият водопад в света - Анхел. (Наскоро прекръстен от президента Чавес на Керепакупай Меру.) Така си спестяват нощувка в Каракас, където задръстванията са денонощни, да излезеш без кола, е невъзможно, а безопасни пешеходни зони просто няма. Ако все пак ви се наложи да отседнете в столицата, погрижете се придвижването от аерогарата до центъра на града да не става след залез-слънце. Опасността от отвличания и въоръжени грабежи в някой от многобройните тунели е огромна. Жертви на измами и джебчии стават дори опитни в пътуванията космополити. Преди време ексминистърът Николай Василев и съпругата му решиха да отпразнуват Нова година във Венецуела, което им струва крупна сума пари, отмъкнати от обиграни мошеници.