Стоян запазва бъбрека, от днес е на работа в пощите

https://www.24chasa.bg/Article/338005 www.24chasa.bg

Чакам ви в 8,30 ч утре сутринта (днес - бел. ред.)в централното управление. Заповедта ви за назначаване ще бъде готова. С тези думи и за по-малко от половин час шефът на "Български пощи" и бивш зам. външен министър Милен Керемедчиев спря инвалида Стоян Стоянов да продаде бъбрека си. Обясни му дори с кои автобуси се стига дотам.

50-годишният мъж се обърна миналата седмица към “24 часа” за съдействие да намери купувач. До идеята стигнал в отчаянието, че не може да намери работа вече 10 месеца, въпреки че е подал над 900 молби. Стоянов прекарал инсулт преди 10 години, оттогава има лека пареза на лявата ръка и левия крак.

Разтърсен от историята му, в събота в редакцията се обади Керемедчиев с предложение да осигури работа на Стоян. На първо четене той би могъл да стане охранител, каза тогава шефът на пощите.

Стоян запазва бъбрека, от днес е на работа в пощите

"24 часа" вчера срещна Стоян с бъдещия му работодател.

Бизнесмен от Русе също подаде ръка
ПЕТЪР ГЕЦОВ -
Бизнесмен от Русе също подаде ръка ПЕТЪР ГЕЦОВ - "Предлагаме работа на Стоян Стоянов в някоя от нашите каси", заяви вчера Свилен Максимов, шеф на "Нетуоркс България". Фирмата е най-големият доставчик на интернет в Русенско и Гюргево, като предлага също така кабелна телевизия и телефония. "Не би трябвало един инвалид да излиза в националния ефир, за да получи предложение за работа, това не е нормално. Може едната му ръка да не е съвсем добре, но човекът е напълно работоспособен...

Разстроих се от това, което прочетох. И аз съм си търсил работа, но да подадеш 900 молби, звучи невероятно, призна му Керемедчиев.

"Какво ли не опитах. Трогнат съм, че дойдохте и от това, което направи вестникът. ЕГН-ото ми е голямо. Търсят все млади хора. Енергичен съм, но не съм млад", отвърна му Стоян.

Той разказа какво е работил досега и че е завършил информационни технологии. “Значи има повече варианти, не само охрана. Виждам, че копнеете за по-сериозна работа. През нас минават много пратки, следят се входящите и изходящите, има поддръжка”, обясни Керемедчиев.

Позицията, на която Стоян ще бъде назначен, ще бъде уточнена днес. Шефът на пощите ще го срещне с директорите на човешки ресурси, информационни технологии и логистика в дружеството. Тогава ще се вземе решение и за размера на заплатата на Стоян. По време на разговора той не попита колко ще получава.

14 200 души работят при нас. Ние сме социално ориентирани, имаме не един и двама души с различна степен на инвалидност. Никога не сме закъснявали със заплати или други социални плащания, разказа Керемедчиев. Те парите през вас се въртят, вметна Стоян. Да, и вашите 9 лв. за инвалидност и минават през нас, потвърди шефът на пощите.

“Съжалявам наистина за това, което сте преживели. Ако бяхте пратили молба при мен, щях да реагирам”, допълни Керемедчиев. Всеки ден той отделял поне по 1,5 часа, за да разгледа купчината с жалби, молби, предложения и какво ли още не на бюрото си. Никога не оставял непрочетено писмо.

Инвалидът разказа, че е впечатлен от бързата реакция след публикацията в "24 часа". Медиите не са четвъртата власт, те са първата, каза той.

Факсимиле от броя на в. "24 часа" миналия четвъртък

Вчера вестникът съобщи, че шефът на пощите предлага работа на Стоян.

ВЯРА ИВАНОВА, ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

  • Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Руснаците го прекалиха - такава беше общата реакция по повод онази изложба в Руския културен център в София, според която Кирил и Методий са “рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”. Пак по повод на азбуката президентът Путин съобщи по 24 май 2017 г