Вържете Айдън, ще ни изколи

https://www.24chasa.bg/Article/340254 www.24chasa.bg
Кметът Николай Бояджиев (крайният вдясно) често навестява квартала да усмирява хората, настръхнали срещу агресивния съсед. СНИМКИ: АВТОРЪТ

“На бегом минаваме покрай къщата на Айдън. Страх ни е, че може да ни посегне с брадвата, както на баща си”, казват седмокласничките Симона и Веди от Рудозем. “Възрастните говорят, че може да ни направи нещо, и затова след училище се събираме на групи за кураж”, обяснява Симона. Пътят за домовете им минава покрай този на Айдън, децата няма откъде другаде да се приберат.

В Рудозем хората започнаха да протестират веднага след като психично болният Айдън Оллу бе пуснат от съда в Раднево. Лекуващият лекар дал становище, че не е опасен за обществото, и е разпоредено да бъде освободен.

40-годишният мъж живее с майка си Рафие във фамилна къща в рудоземския кв. Възраждане. Жителите му обаче настояват агресивният им съсед отново да бъде върнат в психиатрия.

АЙДЪН ОЛЛУ
АЙДЪН ОЛЛУ

“Процедурата за освобождаването му е спазена. Лекарите казват, че заболяването му позволява да се върне в нормалното русло на живот. Не може постоянно да лежи в психиатрия. Съдът е действал според закона”, каза по телефона районният прокурор на Раднево Тодор Станчев.

Майка му Рафие
Майка му Рафие

“Искаме да бъде излекуван. Щом обаче казват, че е здрав, да бъде съден за убийството на баща си като нормален човек и да лежи в затвора”, категорични са в родопското градче.

Страдащият от шизофрения мъж уби по жесток начин баща си Ниази Ферад през ноември 2006 г. Тогава обаче бе освободен от наказателна отговорност заради психиатричната диагноза. Полицията откри локви кръв и парчета плът от 62-годишния Ниази.

След убийството Айдън скрил окървавените дрехи в тръба на близката помпена станция. На чешма до козметичната фабрика “Рубелла” си измил кървавите ръце и тръгнал към полицията да каже какво е направил. После бил задържан. Брадвата захвърлил и бе търсена дни наред. Айдън съсякъл баща си, докато майка му ходила до общината с градския автобус.

Преди години той е съден за блудствени действия с деца, напомниха от града. Гаврил се с 2 братовчедки от Мадан, докато му били на гости. Проявите му предизвикаха серия от подписки и жалби от квартала. Убитият баща е родом от Летница, Ловешко, а съпругата му Рафие е от Рудозем.

Преди 10 г. в кв. Възраждане бяха събрани 247 подписа с искане да бъде изселена фамилията и подписката бе внесена в Народното събрание.  “Ако тогава политиците бяха реагирали адекватно, сега нямаше да има убит човек, блудства с деца и запалени имоти”, говорят в квартала.

“Това е жесток убиец. Подлагани сме на тормоз - сякъл ми е дръвчета, чупил ми е по колата, рязал ми е гуми. Отмъщаваше на всеки, 16 палежа на селскостопански сгради е направил в района”, казва съседът Севдалин Манев. Къщата му е точно срещу тази на Айдън и оборите им са един до друг.

Манев твърди, че Айдън винаги ходел с 3 ножа и често го заплашвал. Не смеел да иде до обора, без да има до него или вила, или брадва, за да се предпази при нападение от психично болния си съсед. Айдън му убил и 3 кучета. Едното от тях било набучено с прът в гърлото.

“Имам 2 внучета близнаци по на 4 г., не ги пускам в двора от страх”, казва Севдалин. Той е пенсиониран начални-смяна в рудника, а съпругата му Катя е била учителка на Айдън преди време.

“Идваше да играем заедно футбол, но все носеше ножове на кръста, страх ни беше”, спомнят си съученици.

“Три години, докато го нямаше, нямаше и палежи”, категоричен е Росен Емилов. Бившият пожарникар твърди, че лично е хващал преди време Айдън да сече дръвчета и гасил предизвикани от него пожари.

“Протестирам срещу него, защото пречи на хората”, казва и лелята на Айдън Фатме.

“Аз съм си много доволна от детето. Хората се страхуват, защото не го познават. Айдънчо вече е добре и няма да направи нищо лошо”, защитава го майка му Рафие. Тя не допуска никого при сина си. Залостила е входната врата с щанги, за да не й отнемат сина. Всеки непознат възприема като представител на съдебните органи.

“Рафие упорства и иска синът й да бъде при нея заради пенсията му. Тя в момента взема пари за сина си, за убития си съпруг като вдовица и собствена пенсия. И Рафие, и Айдън са били десетилетия на гърба на държавата, без да работят”, изчисляват съседите й.

През юни м.г. полицията задържа Айдън при опит да избяга от психиатричната клиника при пристигането му с автобус в Рудозем. Тогава с него била и майка му, която съдействала. Оллу бе настанен временно в психиатричния диспансер в Смолян, а след това бе върнат обратно в Раднево.

“Има паника в квартала. На този човек не му е мястото тук. Възмутен съм от решението на съда в Раднево, защото така се налага страх на невинни хора, каквито са съседите му. Като община ще направим съответните действия, за да може на Айдън отново да му се осигури адекватно лечение. Не може 10 000 човека да треперят, че той е тук”, казва рудоземският кмет Николай Бояджиев. Градоначалникът помолил местната полиция да патрулира нощем из квартала.

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо