Наглият Църо харчил откупа за Джорджо в Рио

https://www.24chasa.bg/Article/340656 www.24chasa.bg
Цветозар Славчев-Църо щастлив харчи парите от откупа на почивка в Бразилия през февруари 2009 г. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Похитителят от бандата на Наглите Цветозар Славчев-Църо е харчил парите от откупа за сина ми на екскурзия в Бразилия и други екзотични места.

Това възмутено разказа Катрин Маркова,чийто 14-годишен син бе отвлечен от Наглите през януари 2008 г. Джорджо Марков бил набелязан за похищение от Славчев още в края на 2007 г., защото охранителят Църо мислел, че Маркова е получила много пари от убития си съпруг (Виж интервюто с Катрин Маркова и историята за Гребеца).

Цветозар е бил един от основните играчи в бандата на Наглите и е набелязал поне 2 деца на богати, които да бъдат отвлечени.

Тук Църо лети с парапланер над планина в южноамериканската държава.
Тук Църо лети с парапланер над планина в южноамериканската държава.

"24 часа" откри снимки от пътуването на Славчев до Рио де Жанейро и други градове в Бразилия през февруари м.г. Благодарение на печалбите от откупите Църо не само обиколил цялата латиноамериканска държава, а и платил петцифрена сума, за да мине специален курс на обучение за летене с малък самолет и парапланер.

КАТРИН МАРКОВА
КАТРИН МАРКОВА

Разследващите смятат, че още в края на 2007 г. Църо е започнал да следи отблизо и да проучва навиците на Катрин Маркова и сина й. "24 часа" се разходи с майката на Джорджо до различни места в София, за да разкаже историята на отвличането му.

Къщата, в която Наглите държали 14-годишния Джорджо.
Къщата, в която Наглите държали 14-годишния Джорджо.

"Виждахме се постоянно в кварталното кафене . Той се интересуваше какво правя, с какво се занимавам, как живея", припомни си майката на пленения Джорджо.

Кварталното кафене, където наглият Църо разпитвал майката на отвлечения дали ще плати откуп.
СНИМКИ: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА
Кварталното кафене, където наглият Църо разпитвал майката на отвлечения дали ще плати откуп. СНИМКИ: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА

Когато 14-годишното момче било отвлечено пред дома си на 11 януари 2008 г., Църо започнал всеки ден да звъни и да разпитва как вървят преговорите, дали е събрала пари за откуп. Цветозар диктувал и какви текстове да се изпращат на майката, за да бъде сплашена и да търси по-усилено пари.

Катрин показва къде е оставила чантата с 200 хил. евро за свободата на сина си.
Катрин показва къде е оставила чантата с 200 хил. евро за свободата на сина си.

На 11-ия ден жената успява да събере 200 хил. евро от приятели и праща есемес на похитителите. Те й казват да тръгне по столичния бул. "България". Катрин потегля със свой приятел, който шофира колата, защото тя цялата трепери и не е в състояние дори да държи волана.

На тази метална ограда Наглите изхвърлили от колата си 14- годишния Джорджо.
На тази метална ограда Наглите изхвърлили от колата си 14- годишния Джорджо.

Щом подминава кръстовището с бул. "Акад. Иван Гешов", бандитите й казват да спре встрани близо до автосервиз и да остави парите на капака на бяла кола, която е паркирана там.

РОМАН ВАСИЛЕВ
РОМАН ВАСИЛЕВ

Точно 24 часа по-късно около 23 ч на 22 януари Катрин получава нов есемес, в който похитителите й пишат да тръгне отново по бул "България" и след околовръстното ще види сина си. Жената потегля в посока кв. Бояна и след около 10 мин съзира силуета на момчето си от другата страна на булеварда, подпряно на желязна мантинела (виж снимка №4 на 3-а стр.) с лепенка на устата.

Наглият Църо харчил откупа за Джорджо в Рио

И вчера Катрин потреперваше заради преживения ужас: "Щом го видях, изскочих от колата и хукнах, без дори да се оглеждам през булеварда. Прескочих преградата между двете посоки и успях да стигна до Джорджо. Първата ми мисъл беше да проверя дали е с всичките си пръсти.

Не бях на себе си, а той бе притеснен заради мене."

Преди дни на семейство Маркови му се наложило отново да преживее кошмара от похищението, когато Джорджо трябвало да разпознае къщата, където е бил държан.

Тя била наета от Вальо Ихтиманския - основен член на бандата. Валентин Михайлов пръв изпя тайните на Наглите и се сдоби със статута на защитен свидетел.

"Като стигнахме на мястото край местността Камбаните до София, синът ми разпозна не само постройката и стаята, където е бил вързан с белезници за леглото, а си спомни дори, че стените са били в зелено.

Тогава полицаите остъргаха белия латекс, с който беше пребоядисано помещението, и отдолу наистина се показа зеленият цвят", разказва Катрин, докато ни показва къщата на ужасите (4-ата база за пленници на Наглите се показва за първи път в медиите - бел. ред. ), където е държан синът й. В Камбаните тя обаче отново се сеща за зловещата роля на Църо.

От днес в поредица от материали "24 часа" ще разкаже всичко за Наглите - с какво се занимаваха, преди да превърнат отвличанията в доходен бизнес, как похищаваха, за какво похарчиха парите от откупите

"За него преди арестите дори и не съм предполагала, че може да е толкова долен и да е замесен в моето нещастие. Той ме разпитваше колко съм платила, казваше, че било много ужасно, какви боклуци са похитителите, а в същото време е харчел парите от откупа за сина ми", беснее Маркова.

Допреди да бъде арестуван, официалната работа на Цветозар Славчев била високоплатен бодигард. Последно той бил взет на работа от шефа на "Фронтиер" Красимир Георгиев, за да охранява дъщеря му, която е студентка. Точно детето на Георгиев било набелязано за отвличане по Коледа, смятат разследващите.

Докато си почивал от работата на охранител и похитител, Църо обичал да пътува из Европа, в последните 2 години посетил Париж и други големи европейски столици, а на море ходел в петзвездни хотели в Турция, разказаха хора от квартала му.

Макар да не подозирала за Църо, Катрин още преди повече от година съобщила на МВР, че подозира за отвличането на Джорджо други двама от Наглите - Ивайло Ефтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев-Културиста (за тях четете в следващи броеве).

Все още не е ясно дали МВР е проверило сигнала й и какво е разследвало.

Прокурор: Чакайте 3-а серия от филма

Прокурорите обещават скоро още разкрития скоро от сериала за Наглите. "Имайте търпение ден-два и ще разберете", помолиха двама висши магистрати, но отказаха да съобщят дали става въпрос за нови арести, или за разкриване на пореден гроб на жертва на бандата.

Наглите засега са обвинени за 13 престъпления - участие в организирана престъпна група и отвличания.

"Надяваме се до 2 месеца да имаме внесен обвинителен акт срещу Наглите", каза зам. градският прокурор на София Роман Василев.

Води се разследване за убийството на Юлиан Лефтеров-Кунгфуто, известен още като Кокошката, и на още един мъж, за когото се предполага, че е Иван Петров-Сапата. "Имаме насоки за извършителите", каза прокурор Василев.

Кунгфуто не е работил за Наглите и не е участвал в отвличанията, но е знаел за мръсните им дела, станало ясно при разследването. Според една от версиите той заплашил, че може да издаде похитителите, ако не му платят. Наглите го качили в кола и го отвлекли. После един от бандата го гръмнал с 2 куршума в присъствието на още двама съучастници. След убийството Наглите решили да не са капо и продължили да изнудват близките на жертвата за откуп. Детайли от покушението били "осветени" от Данчо Релото, който вече е разпитан пред съдия. (24часа)