Видели Гребеца край сина ми, МВР не обърна внимание

https://www.24chasa.bg/Article/341543 www.24chasa.bg
Любо Гребеца (на преден план) с прикрито лице в съда, който отказа да го пусне на свобода. За акциите на Наглите преди него са разказвали двама свидетели. Данчо Релето, който също съдействал, не е пуснат под домашен арест, съобщиха вчера адвокатите му.

В първата част от поредицата вчера ви разказахме за един от групата на Наглите - Цветозар Славчев-Църо. Смята се, че той е набелязал поне 2 деца на богати хора за отвличане. Изхарчил част от откупа за сина на Катрин Маркова - Джорджо, за екскурзии до Рио де Жанейро. Днес ви разказваме за друг от Наглите - Гребеца.

Похарчих парите от откупите за ядене и за пиене, лесни пари бързо се харчат. Нищо не остана, разправял Любомир Димитров-Гребеца от бандата на Наглите.

Спечелил над 230 хил. евро за близо 20 месеца. Средно от "удар" прибирал по 35-40 хил. евро - суми, десетки пъти по-големи от заплатата, която вземал като помощник-управител в столична фирма за ремонт и поддръжка на коли.

Видели Гребеца край сина ми, МВР не обърна внимание

В началото на "кариерата" си бил безработен, карал зелена “Шкода Фабия”. Оплаквал се, че му спрели мобилния телефон заради неплатена сметка. Покрай бандата подкарал чужди коли, най-често осигурявани от Иван Сапата, чийто труп бе изровен преди дни в Плана планина.

Любо Гребеца уверявал, че не е ходил в къщите на ужасите и не е охранявал пленниците. На снимката - една от петте къщи, ползвани от групата. Тя се намира във Вакарел.
СНИМКИ: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН И АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ
Любо Гребеца уверявал, че не е ходил в къщите на ужасите и не е охранявал пленниците. На снимката - една от петте къщи, ползвани от групата. Тя се намира във Вакарел. СНИМКИ: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН И АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Любо Гребеца пръв от 10-те задържани признал за отвличания и за своя пай от откупите.

Красимир Цанев е баща на Илиян, който като студент беше отвлечен през март 2007 г. и държан почти 50 дни в плен. Бандата освободи младия мъж, след като бащата остави торба с парите за откупа в района на пещера в Северозападна България. 
СНИМКА: БНТ
Красимир Цанев е баща на Илиян, който като студент беше отвлечен през март 2007 г. и държан почти 50 дни в плен. Бандата освободи младия мъж, след като бащата остави торба с парите за откупа в района на пещера в Северозападна България. СНИМКА: БНТ

Смятал, че всички вземат по равно, но вече не бил сигурен. Близо седмица след двете полицейски акции срещу Наглите нервите му не издържат и проговаря.

"Разбирам обвинението, признавам се за виновен", казва Гребеца. Пропява за 6 отвличания и един неуспешен опит да бъде похитен крадец от София. Отказва да обясни какво го е подтикнало да се разкае.

Гребеца лежи в следствения арест на "Г.М. Димитров". На 28 години е, в сравнение с повечето членове на бандата не е много набит и едър, висок е към 170 см. Роден е в София, зодия Телец. Не е женен, но близки на семейството му твърдят, че имал приятелка. Двамата живеели в апартамент срещу стадион "Славия".

Родителите му се развеждат отдавна. Любо остава сам с майка си още на 4-5 годинки. Майката държи гарсониера в блок на уличка до Правителствена болница. Сред ареста на сина си жената е в шок.

Бащата на Любо живее в друга кооперация, на 5 минути път с кола. Не иска да говори за сина си, настоява да не се пише кой е и какъв е, защото отдавна има нов живот - друго семейство и свой бизнес.

“Сложил съм чертата преди много години. От 1985 г. съм разведен, а от 3 г. Любо не съм го виждал. Намерих го за погребението на баба му през 2006 г. и оттогава не знам нищо. Живее с майка си, говорете с нея", казва с раздразнение бащата.

Признава, че чете новините за Наглите във вестниците и в интернет.

"Не съм съгласен с това, което правят. Но Любо вече не е дете, гони 30-те и трябва да носи отговорност за постъпките си", казва бащата. Затваря вратата на дома си, в който според съседи Любо наминавал рядко.

Комшиите говорят само хубави неща за майка му. Не знаят почти нищо за Любо, тъй като жената не споделяла. Не живеела богато и не се големеела. Преди време сменила входната врата и дограмата на прозорците на дома си. Вероятно не е подозирала за заниманията на сина си.

"Не сме виждали Любо, от доста време не се е вясвал. Викат му Гребеца, защото май е тренирал гребане, ама вярно ли е, не е ли, не знам. Чух, че живеел в къща някъде зад парка до Правителствената болница. Миналата година тук няколко пъти идваха да питат полицаи за него", разказа съседка.

Друга жена от входа похвалила комшиите, а полицайка й казала: Не знаете с кого си имате работа.

Връзката на Любо Гребеца с Наглите е от 2007 г. Един ден той се засича със стария си познат Павел и приятеля му Църо.

С Павел, на когото викат Павката, се знаят от арестите по провинцията.

"С него лежахме по едно дело в Ловеч за кражба на автомобил. Мен ме пуснаха под домашен арест", обяснява Гребеца.

Новатата им среща е в кафенето на кино "Арена". Павката го запознава с двама авери. Те казват, че са наясно с отвличанията и имат набелязан човек - Юлиян Цанев.

Любо се сеща, че познава това момче, защото са комшии. Две седмици след срещата двама от Наглите пристъпват към изпълнение на плана.

Причакват Юлиян във фолксваген сив металик, пред дома му. Любо разбира, че Юлиян е отвлечен, но не и къде е закаран - поне така твърди пред разследващите.

Навремето в полицията имат подозрения срещу него, привикват го в СДВР. Разпитът не дава резултат, пускат го. Известно време Гребеца не се вижда с другите, за да не буди подозрение. От бандата се свързват с бащата на Юлиян и искат откуп. След освобождаването на момчето Гребеца не взема нищо. Казват му, че групата не е успяла да прибере откупа.

След месеци му се обажда Сапата. Казва, че има богати познати като сина на Вилхелм Краус, и му предлага да участва.

В заверата се включват и други. Любо Гребеца разговаря и с Поли, сочен от МВР за един от тарторите на бандата.

Един ден четирима от Наглите застават в засада около къщата на Краус, но Михаил не се прибра. Причакват го пак и го отвличат. Край Бистрица го прехвърлят в червен голф-3. Двама от Наглите остават при пленника, останалите тръгват напред с друга кола.

Гребеца твърди, че лично не е отвличал хора, нито е охранявал пленници.Полицията не му вярва, защото е имал маска. Според досегашните данни в бандата Гребеца приема роля на съгледвач, който подсигурява ударната бригада.

Дебне за патрули и за колите, с които се появяват близки на жертвите, за да вземат телефон за връзка например или да дадат откуп.

Така става и след нападението срещу Краус-младши. Наглите оставят ключ от аудито му на посочено от тях място на 4-и километър като доказателство, че младият мъж е техен заложник.

Поставят таен пост на бул."Вапцаров" близо до румънското посолство. Изчакват да дойде едър, гологлав мъж и да вземе пакета. Изнудват роднините с есемесии.

Определят среща на бензиностанция в един от западните квартали на София. Там е донесена гумена ръкавица, в която вероятно е бил отрязаният пръст на Краус.

Този път Гребеца взема своя дял от плячката - 50 хил. евро. А после и за другите две жертви - Джорджо Марков и за сина на строителен предприемач от Симеоново.

Гребеца отрича да е участвал пряко в отвличането на Ангел Бончев, тогава президент на "Литекс". Хвърля вината на други от бандата на Наглите - на Поли, Йожко и Вальо. Но не пропуска да прибере пари и от неговия плен. Твърди се, че печалбата му е около 40 000 евро.

Според собствените му признания най-много взема за бизнесмена Киро Киров - 70 000 евро.

За последното отвличане на Румен Гунински-младши се задоволява с доста по-малко.

В това отвличане работата му е да стои на пост до "Макдоналдс" на НДК и да следи за тъмен джип "Паджеро". Проследяването става и с такси по маршрута от НДК до хотел "Плиска", Окръжна болница и "Цариградско шосе" и обратно.

Любо Гребеца твърди, че е скрил част от парите от откупите в гората в Драгалевци. Бяха към 40-50 хил. лв. Не ги намерих, може някое куче да ги е изровило, разсъждавал Гребеца, докато разпитващи го гледали с недоверие. Проверява се версията, че и други пари от откупи са крити в тайници в гората.

Като захлебил в бандата, Гребеца започва да сменя телефони, купува си маркови дрехи и ходи по ресторанти. Въпреки това се случва да има неплатени сметки. Като свършва ваучерите, чупи апаратите и ги хвърля в кофи за боклук.

Пътувал и в чужбина, както се твърди и за Църо. Проверява се кога точно е минавал границата, купувал ли е самолетни билети и закъде.

Смята се, че от аверите в бандата Гребеца е най-близък с Павел Прасето, познавал се още с Данчо Релето и Сапата.

Няма доказателства да е имал контакти с Тони Хамстера.

С Павката попадат в полицията в Ловеч за отнемане на кола. Според информация в пресата Гребеца отнася условна присъда. От МВР и прокуратурата обаче нито отричат, нито потвърждават.

На разпитите на Гребеца са присъствали психолози. Ако се наложи, те ще дадат експертно заключение за това дали обвиненият е склонен да лъже.

Показанията му първо ще бъдат проверени с разпити на други свидетели, очни ставки и следствени експерименти. Знае се, че Гребеца казва само част от истината - законът му дава право да отговаря само на въпроси, на които желае.

"Ясно е, че най-страшните тайни е запазил за себе си. Но когато за тях знаят повече от двама души, рано или късно всичко лъсва", коментира криминалист.

Според него след намирането на два гроба в Плана планина миналата седмица Наглите ще почнат по-настървено да се топят, за да се отърват с по-леки присъди.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Красимир Цанев: От МВР твърдяха вулгарно, че аз съм отвлякъл сина си

- Г-н Цанев, Катрин Маркова, майка на дете, отвлечено от Наглите, разказа пред "24 часа", че още преди година е посочила на МВР имена и телефони на част от бандата, но не е последвало нищо. Вие давали ли сте на полицията подобна информация след похищението на сина ви?

- Не съм чел интервюто с Катрин Маркова, но това, което тя е разказала, не ме учудва, защото подобни събития са се случвали и с мен.

- И вие ли сте посочили пред МВР някого от групата?

- Да. В самото начало. Ние разбрахме още в първите 5 минути след отвличането на Илиян, че едно криминално проявено лице е било там, на мястото на нападението. Този човек е бил на метри от местопрестъплението.

- Може би това е бил Любо Гребеца?

- Да, това е същото лице. Той е разпознат дори от свидетели на отвличането. Така че минути след инцидента тези свидетели разказаха това на служителите от МВР.

Ние веднага направихме проверка и установихме, че този човек е с дълго криминално досие, и започнахме да го издирваме. Но минути след отвличането той изключи всичките си телефони.

- Някой го е предупредил...

- Той веднага е разбрал, че е бил видян на мястото и отвличането не върви по плана, който са направили. 5-6 дни след инцидента се е явил в полицията и е бил разпитан. Естествено, проявих интерес какво е разказал.

- Признал ли е, че е бил там?

- От полицията ми казаха, че случаят е изяснен, че Любо Гребеца е бил случайно там. И няма нищо общо с престъплението. Да не се занимавам с него.

- Знаете ли, че този човек е дал показания, в които признава, че е участвал в отвличането на Илиян?

- Не знам нищо за показанията му, но нямам съмнения, че той е участвал по някакъв начин.

- Как си обяснявате това поведение на служителите на МВР? Те са могли да предотвратят нападенията на още 10-ина души...

- Това е нещото, за което ме боли много. Оказва се, че ние още от самото начало сме били на вярната следа, но за съжаление МВР нищо не направи. Още по-идиотско е, че докато Илиян беше в плен, този човек идваше в квартала. Даже аз няколко пъти съм разговарял с него.

- Какво си говорихте и при какви обстоятелства?

- Баща му, който живееше в нашата кооперация, ме е разпитвал как вървят нещата по освобождаването на Илиян. Аз мисля, че бащата едва ли е знаел какво прави сина му. Но Любо Гребеца най-вероятно се е опитвал чрез него да събере някаква информация.

- Любо Гребеца как се държеше на тези срещи?

- Той беше много странен. Беше видимо притеснен. Хем искаше нещо да попита, хем мълчеше настрана. Имаше много странно поведение. Аз го наблюдавах много внимателно, докато баща му ме разпитваше.

- За какво точно си говорехте?

- Най-вече за сумата, която събирахме за откупа. Любо Гребеца слушаше внимателно и леко се подсмихваше на някои неща. Сега вече разбирам, че неговата цел е била да събира информация за бандата как върви събирането на парите.

- Дали той е бил и човекът, който е посочил на бандата Илиян за отвличане?

- Много е вероятно.

- Илиян познавал ли го е?

- Илиян никога не е говорил с него. Просто е знаел, че той е синът на един наш съсед. Истината е, че Любо Гребеца идваше рядко в нашия квартал, като изключим периода преди и след отвличането, когато идваше нетипично много. Но не ми е идвало на ума, че нещо се подготвя. След като освободиха Илиян и всичко свърши, той въобще не се е появявал.

- Свършил си е работата.

- Да. Свършил си е работата.

- След като разследването за отвличането на Илиян се възлага на ГДБОП на по-късен етап, Любо Гребеца проверяван ли е?

- През лятото на 2009 г. бяхме извикани в ГДБОП. Разследването беше преместено от столичната полиция там. Тогава първият човек, за когото ни разпитваха, беше Любо Гребеца. Доколкото знам, са били викани и разпитвани и свидетелите на самото отвличане.

- Знаете ли Гребеца какво алиби си е изградил на тези разпити?

- Месеци по-късно разбрах, че той е дал крайно наивно и смехотворно обяснение. Той е казал, че е бил в квартала и излизайки от жилището на баща си, е решил да изпуши една цигари навън и да огледа района, за да си хареса някоя кола, която да открадне. И докато си е търсил кола, за кражба, случайно се е натъкнал на суматохата при отвличането на Илиян. Уплашил се е, защото бил решил, че крадат пред него кола и тъй като имал условна присъда за автокражба, избягал, за да няма неприятности, и си изключил телефоните.

- От разказа ви излиза, че полицаите не са го притискали много-много...

- Въобще не са го притискали, а в същото време нямате и представа на какъв натиск са били подложени при разпитите някои от състудентите на Илиян.

- Защо според вас толкова дълги години МВР не постигна нищо срещу тази банда?

- Ако МВР си беше свършило работата още след отвличането на Илиян, щяха да се спестят много неприятности на много хора.

Можем да търсим обяснението за неуспеха на МВР в много насоки. Най-лесната версия, която може да се окаже и най-правдоподобна, е безхаберие и липса на мотивация у служителите на МВР - класически мързел.

В разговорите ми с разследващите полицаи навремето разбрах нещо съществено, което е много неприятно. Разбрах, че е скъсано доверието между редовия полицай и ръководството. Полицаите не вярваха на своите началници.

- Страхували са се, че могат да бъдат предадени?

- Най-вече да. Така че аз много бързо разбрах, че нямаше истински екип, който да разследва случая с Илиян, и усетих, че нищо няма да се случи. Но това е най-елементарната версия. Това безхаберие, което те ми демонстрираха, може и да е функция на други вмешателства. Може и бездействието им да е било съвсем целенасочено.

- Кое най-много ви шокира в поведението на полицаите?

- Най-шокиращо за мен бе, че служители на МВР ме обвиниха още в самото начало, че съм организирал отвличането на сина си.

- Обясниха ли ви каква е логиката да направите подобно нещо?

- Не. Нямаше никакви обяснения от тяхна страна. Това беше най-шокиращото и може би най-болезненото нещо в тази история. Представяте ли си - аз да отвлека сина си и да го държа 49 дни в плен, да плаща откуп...

Бих казал, че това са много вулгарни твърдения. Смятам, че с това твърдение те тогава оправдаха своето бездействие. Те просто са си вървели по най-лесния път.

- Вярвате ли, че бандата ще бъде осъдена?

- За мен беше много странно, когато разследването в нашия случай беше преместено от столичната полиция в ГДБОП. Дни наред се чудех тези хора искат ли наистина да направят нещо.

Смятам, че сега се демонстрира политическа воля за решаването на този тежък проблем. Започнах да гледам с оптимизъм и днес като че ли съм склонен да отговоря - да, вярвам, че тези хора ще бъдат осъдени.

Виждам политическата воля за това. Виждам конкретни действия от една полиция, за която до вчера не вярвахме, че нещо може да направи. Определено смятам, че доказателствата, които съществуват, ще издържат в съда.

Ключова роля в цялата ситуация играе политическата воля, която демонстрира последното правителство. Явно те са дали увереност на разследващите полицаи да вървят докрай. В противен случай те не биха направили нищо.[

СЛАВИ АНГЕЛОВ