Победихме! Махнаха Враждебна от името на летището

https://www.24chasa.bg/Article/342987 www.24chasa.bg
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Победихме. София вече не е "Враждебна". Преди дни и последната голяма резервационна система е заличила от масивите си негостоприемната дума от името на столичния аеропорт и той остава с името "Летище София".

Как се започна

Журналистът Петър Пунчев се вгледа в самолетния си билет и видя, че столичният аеропорт е записан с тази добавка. Той написа писмо до "24 часа" "Не искам да чета на билета си "Враждебна София".(Виж повече в карето долу - бел. ред.)

Туристи правят снежен човек пред Айфеловата кула
в Париж.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Туристи правят снежен човек пред Айфеловата кула в Париж. СНИМКА: РОЙТЕРС

Така вестникът, БНТ и БНР започнаха допитване за ново име на аеропорта. Това стана на 16 ноември. Подкрепи ни министърът на транспорта Александър Цветков, който в интервю бе категоричен, че не иска столицата ни да е "Враждебна".

Победихме! Махнаха Враждебна от името на летището

Министерството на транспорта качи на сайта си анкета дали от името на аеропорта да отпадне враждебната добавка. Резултатите от допитването също са безапелационни (Виж карето на трета страница.)

Победихме! Махнаха Враждебна от името на летището

Как се сменя име на летище

ПЕТЪР ПУНЧЕВ
ПЕТЪР ПУНЧЕВ

Веднага след началото на инициативата ни летище София изпрати писмо до ИАТА - асоциацията на международните авиокомпании, с молба да бъде променено името на най-големият ни аеропорт.

Александър Цветков
Александър Цветков

Промяната се нанася в международен справочник на гражданските летищата, който е на ИАТА. Това е официалният документ, източник на информация на резервационните системи, обясни шефът на асоциацията на международните авиокомпании за България Йордан Карамалаков. Той каза, чесъщо е взел присърце идеята да отпадне тази дума от името на софийския аеропорт.

На 1 декември до всички резервационни системи, летища и авиокомпании и въздухоплавателни власти по света се разпраща бюлетин за промените, които са настъпили през ноември.

В тях е вписана и промяната в името на централното българско летище. Следва месец, в който реагират резервационни системи и авиокомпании.

Карамалаков казва, че всички авиокомпании, които летят от и до България, са приели със задоволство промяната на името и се ангажирали да направят промените и в собствените си системи.

Последната промяна, нанасяна в този международен справочник е от 1997 г. Тя обаче е свързана с данни за координатите на летището, а не с промяна на името му.

Не е случайно, че има добавката "Враждебна", казва Карамалаков. Тя идва от най-близкото населено място, до което е летището. Още при започване на кампанията за смяна на името "24 часа" направи проучване.

То показа, че първоначално летищата възникват по равни места, едва ли не върху поляна, и затова повечето носят имената или на местности, или на близки селища. Така е с "Фиумичино", централното летище на Рим, но то вече е "Леонардо да Винчи". В Париж има "Орли", но и "Роаси - Шарл дьо Гол", в Москва са "Шереметиево", "Внуково", "Домодедово", "Биково", "Тушино". Така че наред с имената на местностите и селищата, около които са възникнали летищата, всепо-често към тях се добавят имена на знакови за нацията личности.

При нас все още всичките аеропортове са наречени на местностите, например Крумово, Щъркелово, Сарафово.

За произхода на името "Враждебна" има няколко версии. Едната, която споделиха авиатори, е, че в тази местност се е организирала отбраната на древния град срещу нашественици. Другият вариант е, че там е имало селище с предполагаем еретически характер. Тя е на автора Георги Тахов.

Летището при Враждебна се строи от немците и в началото е тяхно. В заседателната зала на стария терминал над вратите са запазени резбовани орлите, от които е махнат пречупеният кръст.

Хиляди читатели се включиха в инициативата за премахване на Враждебна от името на летището. Някои предлагаха то да се казва "Света София", туристически организации поискаха да е "Св. св. Кирил и Методий". Едни се мотивираха, че то непременно трябва да се нарича "Христо Ботев", "Васил Левски", "Г. С. Раковски", трети виждаха препратка към далечната ни история и предлагаха името му да е "Хан Аспарух". (Виж илюстрацията вдясно - бел. ред.) Естрадната прима Лили Иванова предлагаше да остане името "Летище София" или "Слава".

Криза е, а около 1 млн. евро би струвала на аерогарата смяната на всички лога, формуляри, табели и т. н., където да се напише изцяло новото име, обясниха авиационни специалисти.

Наш читател ще спечели два билета за Париж!

Два самолетни билета до Париж ще получи един от вас, който е участвал в инициативата на "24 часа" и е предложил име на столичното летище.

Той ще може да заведе любим човек в столицата на Франция в избрано от него време. Победителят ще бъде избран чрез жребий, а наградата му ще бъде връчена в София на официална церемония от министъра на транспорта и съобщенията Александър Цветков и главния редактор на "24 часа" Венелина Гочева. Самолетните билети ще са голямата награда за читателите. Осигурява ги именно столичното летище.

"24 часа" ще даде и два поощрителни приза.

Тегленето на имената на спечелилите ще стане в присъствието на нотариус. Очаква се церемонията да се състои в средата на февруари. (24часа)

Писмото на Петър Пунчев до "24 часа"

“Погледнете бордната си карта от последното пътуване, направете справка в интернет бюрата за билети, попитайте децата си, които се прибират от учение, задайте въпроса и на чужденците на кое летище кацат и те ще кажат, сричайки: "СОФИЯ-ВРАЖДЕБНА”. Така започваше писмото на журналиста Петър Пунчев до "24 часа". Публикувахме го на 16 ноември.

"Не искам повече "Враждебна-София", изкрещя на листа авторът. И предложи имената на трима легендарни български авиатори. Първият бе АСЕН ЙОРДАНОВ- за него Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната, казва, че се е учил на летене именно от българина, роден на 2 септември 1860 г. в София. Второто предложение бе за проф. ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ - именно на неговото име е издадено съкращението LZ, с което днес се обозначават българските самолети. Третият бе СИМЕОН ПЕТРОВ - става герой на Франция през 1912 г., когато при полет над Париж двигателят на самолета му изгасва. С легендарна смелост и умения поручик Петров спасява самолета и града.

"24 часа" разказа в много страници историята на тримата авиатори, а и на други, достойни да дадат името си на летището. (24часа)

Министърът на транспорта Александър Цветков: Така променяме социмиджа ни

- Г-н Цветков, трябва да се поздравим взаимно, че премахнахме "Враждебна" от името на аеропорта.

- Успяхме, да. Това е една хубава инициатива на вашия вестник. Ние я подкрепихме от самото начало безапелационно. Още повече че тя отговаря на политиката на министерството да правим промени след допитване до най-широк кръг от хора.

- Подкрепихте ни и с ваша анкета, която пуснахте на сайта на министерството. Какво показа тя?

- Участието беше сериозно и еднозначно. Основната част поискаха "Враждебна" да отпадне. Радвам се, че имаше такава активност и че така променяме социалистическия имидж на България. Крайно време е било да се направи промяната.

- Имаме идея да наградим хора, които се включиха в инициативата и предложиха нови имена на аеропорта. Вие ще помогнете, нали?

- Летище София осигурява за награда два самолетни билета на участник, който изберете вие. - При нас дойдоха много предложения за съвсем ново име. От хан Аспарух до Асен Йорданов. Смятате ли, че е възможна цялостна промяна? - Има много и различни предложения, това е нормално. Но не е добре име на летище да се сменя често. Считам, че на този етап анкетата си е изиграла ролята, имаме нагласите на хората. Името "летище София" е добило най-голяма гражданственост, хората са свикнали с него.Това е името на нашата столица, което е много хубаво. И от финансова гледна точка е по-лесно.

От анкетата: 76% искат местността да отпадне

2667 души участваха в анкетата на транспортното министерство за промяна на името на летище София. На 6 декември ведомството на министър Александър Цветков се присъедини към инициативата към инициативата за промяна на името на летище "София - Враждебна" и пусна на сайта си анкета.

Към посетителите на интернетстраницата се отправяше въпрос: "Да отпадне ли "Враждебна" от името на летище София?

Тя бе отворена за участие до 12 януари.

2029 българи, или 76,1% от попълнилите анкетата не искат "Враждебна" в името на аеропорта.

22,9 на сто, или 610 души искат негостоприемната добавка да остане.

26 души нямат мнение, но са се регистрирали за участие. (24часа)

ПОДГОТВИХА МАРИЯНА БОЙКОВА, РАЛИЦА ДАСКАЛОВА