Да покажем малко зъби на Брюксел

https://www.24chasa.bg/Article/343176 www.24chasa.bg

Да. Румяна Желева не знае дали в Могадишу има законна власт.

Да. Тя не знае достатъчно добре английски, за да работи всеки ден на него.

Да. Желева не е направила усилие да излезе от неработещата си фирма навреме и така е влязла във формален конфликт на интереси. Идиотското е, че фирмата й наистина не е работила.

Да. Мисля, че Борисов можеше да намери по-удачна кандидатура за еврокомисар, защото за Желева бе малко прекалено за година да стане и евродепутат, и външен министър, и еврокомисар.

Да. Желева се държа, меко казано, странно на изпита за еврокомисар и влезе в изключително глупав конфликт с Антония Първанова. Дори и докторката да е разнасяла лично компромата за нея, този въпрос трябваше да бъде подминат с мълчание, а не да търси разпра. Така фокусира вниманието върху себе си, а имаше други кандидати, представили се по-лошо. Сега всички мислят, че тя е била най-зле, защото само нея са следили.

Да. Тя можеше да научи урока си по-добре и да попита съветника си по Близкия изток за това къде е ивицата Газа.

Да. В говора й се усеща диалект и тя не е партизанска дъщеря, нито снаха на Политбюро. Не е живяла в Лозенец и не се е снабдявала от кетъринга на хотел “Рила”.

Да. Завършила е педагогика, а не право или икономика.

Да. Мъжът й работи в банка на ТИМ и това винаги ще й бъде припомняно.

Да. В България е пълно с хора, включително и в управляващата партия, които могат да правят по-добро впечатление.

Да, но Бойко Борисов не бива да отстъпва, а да я наложи за еврокомисар, защото това е въпрос на национален суверенитет. Не бива България да позволява група фашизирани евродепутати и брюкселски хрантутници да подменя легитимния избор на българския народ. Защото Желева е изборът на законно избраното правителство на България. То управлява в София, а не евродепутатката Сарджентини. (Виж тук)

Тя заяви след лошото представяне, че Желева е достатъчно добра за български външен министър, но не и за еврокомисар. Това е брутално и презрително расистко изказване, зад което прозира дълбоко вкорененият стереотип на северните нации към нас - като към Untermensch- en - “подхора”, които не са способни на самоуправление. За които е най-добре да се вземе някакво “окончателно решение”, за да освободят Lebensraum*.

Не. Брюксел не ни е метрополия. Европарламентът е съвещателен орган и той не може да подменя законния избор на националните парламенти.

Еврокомисията е квазиправителство, в което на всяка държава се дава някакъв “ресор” . Дори предлагането на България да поеме грижата за сомалийчетата е израз на колониалния стереотип.

Все пак изпитът за еврокомисари е политически дебат, а не общоконтинентален “Стани богат”.

ЕС не е федерация, нито дори конфедерация. Истинската власт е на съвета на министрите, тоест на националните правителства. Може би чехите бяха най-далновидни, като до последно се опъваха на Лисабонския договор.

Затова нека покажем малко зъби на Брюксел и да наложим Желева.

*Lebensraum - жизнено пространство - ключов термин в нацистката идеология, който оправдава Втората световна война.

  • Диво, диво, но трябва да има и нещо питомно в палатката на плажа

    Диво, диво, но трябва да има и нещо питомно в палатката на плажа

    Идеята, че човек може да отиде на плажа и да бодне там палатката си, без да плаща за каквото и да е, скоро ще бъде пенсионирана. Защото дори и най-яростните екоактивисти ще се съгласят, че някой трябва да събира сметта след дивите къмпингари, а никак не е екологично морето да поема част от боклуците, които неизбежно остават на плажа
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо