След 30 г. сак се носи по-лесно от шкембето

https://www.24chasa.bg/Article/344028 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

На 30 и нещо един мъж е в разцвета на силите си. Или поне така казваме всички на тази възраст, успокоявайки се при отчитането на поредната годинка. Истината е, че в днешно време категория 30 плюс изглежда бая напреднала. Достатъчно е да минете през двора на едно улилище и ще разберете какво имаме предвид. Ами при положение че 15-годишните вече имат шкембета, как би следвало да изглежда един мъж на две по 15?

Вероятно ви се е случвало да не разпознаете на улицатахора, с които преди години сте учили или спортували заедно. Някои качват по 20-30 килограма за няколко години и влизат в тежка фаза на летаргия. Ако тежиш 100 кила и си се обездвижил като хипопотам в клетка, е много трудно да допълзиш към фитнеса. Някои го правят, за други обаче захващането със спорт и диета си е направо "кауза пердута".

Същевременно има и мъже, прехвърлили 50-те, които се намират в доста добра форма. Спортуват си нещо, хранят се правилно, без да се лишават от някои малки удоволствия, и имат повече енергия от днешните тийнейджъри.

Днес ви представяме вижданията на едни мъже, леко прехвърлили 30-те, които не приемат по никакъв начин заседналия живот. Авторът на поредицата Стефан Чолаков и техническият редактор Петър Пенчев са най-активно спортуващите в редакцията на "24 часа".

Стефан, 31 г. 190 см, 80 кг, Понеделник - волейбол (вечер) Вторник - футбол или фитнес (сутрин) Сряда - волейбол (вечер) Четвъртък - фитнес (сутрин) Петък - почивка или 1 ч волейбол (вечер) Събота - почивка (излизане) Неделя - фитнес (вечер)

"И двамата живеем на семейни начала и имаме по едно дете, но твърдим, че сме много далеч от мисълта, че това е оправдание да се трупат килограми пред телевизора.

СНИМКА: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА

Някои с основание могат да си помислят, че двамата отиваме в другата крайност. Защото 4-5 тренировки седмично за мъже, които не си изкарват хляба със спорт, си е, меко казано, странно.

Ние обаче определено не смятаме да се даваме за пример, най-малкото защото много хора, особено близките, ни се чудят на акъла. Двамата ще ви предложим своите програми за фитнес. И, най-важното, ще отправим апел към своите връстници да не се залежават в тази "крехка" възраст.", казват Стефан и Петър.

Спарингът е черешката на боксовата тренировка. В играта с противник адреналина ти скача и енергията, която изразходваш е много повече от обикновено. В залата на “Академик” винаги има желаещи за спаринг.

Има една поговорката: “Спирам да тренирам не защото остарявам, а остарявам, защото спирам да тренирам.”

Петър, 32 г., 181 см, 82 кг Понеделник - бокс Вторник - фитнес Сряда - бокс Четвъртък - фитнес Петък - бокс Събота - почивка (вечерта понякога е най-изтощителна от цялата седмица) Неделя- фитнес(ако не съм прекалено "снощен" или пък извън града)

Стефан Чолаков: С волейбол и футбол изгарям калориите

Спортът е голяма краста, която неусетно се превръща в начин на живот. Случвало се е при пауза от 1-2 седмици да ме хваща съклет, водещ до леко изнервяне. Просто продължителното бездействие пред телевизора и наливането с бира никога не са ме привличали. Това не се промени и след като станахщастлив баща. Надявам се да не късам принудително със спорта, въпреки че става все по-трудно да му отделям съответното време.

От доста години залагам на една тройна комбинация - волейбол, футбол и фитнес. От много малък играя редовно футбол, а по волейбола се запалих покрай мой приятел, с когото и сега играем заедно в "Б"-група на първенството. Във фитнес залата влязох като ученик - бях 60 кила и исках да направя малко "бицарки".

Покрай тази пуберска суета осъзнах, че тренировката с тежести ми помага по някакъв начин и в любимите спортове. Факт е, че заниманията във фитнеса са по-скоро скучни и демотивиращи, ако не виждате реален резултат. Те обаче са незаменими при изграждането и поддържането на мускула. Освен това в залата можете да изпълнявате десетки упражнения, които са далеч от класическия културизъм. Скуката във фитнеса се компенсира с удоволствието от практикуването на допълнителен спорт. Вместо да тичате 20 минути на бягащата пътека, по-добре отидете да поиграетефутбол. Също толкова калории ще изгорите и ако се занимавате с волейбол, баскетбол или пък тенис. На мен ми се е случвало през лятото да свалям по 2 килограма за час и половина във волейболната зала и на футболното игрище. Да не говорим за емоционалното разтоварване, което е неизмеримо.

ТРЕНИРОВКАТА

За мъжете със сравнително активно ежедневие препоръчвам седмична програма с две тренировки във фитнеса и едно аеробно занимание (футбол, тенис, бойни спортове, плуване, крос и т.н.)

Предлагам ви една умерена програма, която минава за универсална.

ТРЕНИРОВКА "А"

1.5 мин загряване на пътека или велоергометър

2. Гърди (лежанка)

3. Рамо (с дъмбели над главата)

4. Трицепс (на скрипец)

5. Прасци в комбинация с коремни преси

6.Финал - 5-7 мин на пътеката

ТРЕНИРОВКА "Б"

1. 5 мин на пътека/велоергометър

2. Крака (клякане с тежест или легпреса)

3. Бедрено разгъване

4. Гръб (дърпане на скрипец към гърдите и към корема)

5. Бицепс (с щанга и дъмбели),

6.Финал - 5-7 мин на пътеката

Изпълнявайте по 4 серии на група, едната загряваща

ХРАНАТА

По 4 пъти на ден, като махнете тестеното, пърженото, сладкото и газираното. Наблягайте на пилешкото филе, салатите и мин. вода.

Закуска - яйца, купа прясно мляко с мюсли, витамини. Преди тренировка аминокиселини, след това протеин.

Обяд - Пил. филе с картофи, ориз или салата, паста с месо и домати, риба.

Закуска - бисквити с фибри, мляко с овесени ядки, плодове.

Вечеря - като обяда плюс 1-2 чаши вино.

Алкохол: 1 чаша вино с вечерята и 1 силна вечер на 2 седмици.

Петър Пенчев: Бокс и фитнес - неочаквано добра комбинация

Попитайте пушача защо пуши и ще получите някой от следните отговори:

- Харесва ми.

- Успокоява ме.

- Докато го правя, си контактувам с приятели.

- Ако спра ще надебелея.

- Зависим съм от това.

Същите отговри бих ви дал и аз, ако ме попитате защо спортувам. Пак е навик, но вместото да те убива, удължава младостта ти.

Спортът е станал неделима част от мен и се надявам да остане така максимално дълго време. Добрият вид на тялото е приятна придобивка, но истинската награда от усилията в залата за мен е психическото удовлетворение от самата тренировка.

Бокс тренирам в клуб “Академик” на 4-и километър от 10-ина години. Аз самият (за мое съжаление) винаги съм бил само любител, но играта ми доставя удоволствие и ме отпуска от стреса. Боксът те учи не толкова да нанасяш удари, колкото да понасяш такива. И на ринга, и в живота. Да преодолееш страха си, е ключ към свободата. А свободен ли си, всичко е постижимо. Тук обаче ме изби на философия.

Та боксът е аеробно натоварване, което развива рефлексите, издръжливостта и бързината. Препоръчвам го на всеки, който обича тръпката и силните усещания. Тук няма фалш - всичко е истинско.

Фитнесът е спорт за всяка възраст и физическа форма, което го прави и толкова популярен. Оформя добре тялото и не те ангажира с ден или час на посещение в залата.

Мога да почета вестник в почивките между сериите, за което вкъщи и в работата не ме оставят на спокойствие. Така престоят в залата става "хранителен" не само за тялото, но и за духа.

Някои отричат комбинацията между двата спорта, тъй като тежестите забавят реакциите и бързината на удара. Но при правилен избор на фитнес програма(виж карето вляво)бокс и фитнес си пасват много добре.

В ЗАЛАТА: Кръговата тренировка - лъжица за всяка уста

Кръгова се нарича, защото обикаля всички мускулни групи с по 1 упражнение. Става и за начинаещи, и за по-напреднали. Не ви ангажира със строг режим и е лесно постижима за всеки. Може да тренирате 2 или 3 пъти според възможностите и свободното си време. От 10-ина години все по нея си карам и ми дава добри резултати. Защо?

1. Натоварва равномерно цялото тяло. Прекаленото напомпване с упражнения за едни и същи мускулни групи в една тренировка ги прави нееластични, иначе казано, одървя, което в бокса (а и не само) веднага се усеща и много пречи. По едно упражнение за всеки мускул 2 или 3 пъти седмично дава необходимия приток на кръв в него и ви държи във форма.

2. Пропуснатата тренировка не обърква програмата. Натовареното ежедневие (работа, семейство, приятели) те поставя в изпитание всеки път, когато трябва да спазваш строг режим на посещение в залата. Програмата ти е за 3 посещения седмично, а ти успееш да се класираш за залата само 2, или, не дай боже, само веднъж. Може да се случи на всеки дори, да е добре мотивиран. Та ако упражненията ви са разделени в 3 тренировки за различните мускулни групи, при един или два пропуска ще се съберат 10-ина дни, докато повторите раменете например. Тази пауза ви гарантира мускулна треска и дискомфорт, защото въпросният мускул вече ще е заспал и няма да му хареса, че го будите. Сблъсквате се с този проблем и при по-дълъг отпуск, болест и т.н. Затова - по малко, но да има за всички (мускули).

Моята програма

1. Загряване: 7 мин колело + упражнения за разтягане

2. Крака - 4 серии х 15 повторения

3. Гърди - 4 х 12

4. Гръб - 4 х 12

5. Рамо - 4 х 12

6. Бицепс - 4 х 12

7. Трицепс - 4 х 12

8. Корем - 3 х 30 за горна част + 3 х 30 за долна (може и в суперсерия)

9. Финал: 12-15 мин. бягане

Упражненията на всяка от 3-те тренировки може да са различни, като на другата седмица се повтарят. По-трудните упражнения за една мускулна група да се комбинират с по-лесни за следващата. Добре е да се вместите в час и половина. Слагайте колан - кръстът е един за целия живот и трябва да се пази.

НА МАСАТА

Закуска - купичка прясно мляко със 100 г корнфлейкс (не от диетичния).

Хранителни добавки: Не ползвам.

Обяд - гладът е голям и храната е обилна, не се лишавам от нищо, но и не прекалявам. Има златно правило, което спазвам - да спреш да ядеш, преди да се почувстваш сит. Усещането за пълен стомах идва сравнително бавно и ако те споходи на масата, значи си преял. Избягвам течностите с храната, те надуват корема излишно, а жаждата може да се изтърпи половин - един час преди или след ядене. Сладко избягвам, но ако много ми се прияде, вземам си и десерт, гледам поне да не е шоколадов.

Следобед - плод или нищо.

Вечеря - пак ям здраво, но малко по-внимателно, без тестено и сладко. Добре е да не е след 20,30ч.

Алкохол: чаша вино след вечеря и една силна вечер през уикенда.

ПОДГОТВИХА: СТЕФАН ЧОЛАКОВ И ПЕТЪР ПЕНЧЕВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бих влязла в "Биг брадър"  "Няма да се омъжвам скоро! Мисля, че ми е прекалено рано за такава сериозна стъпка", разкри за "България Днес" поп певицата Тита. Тя бе категорична, че с приятеля си Викторио имат сериозна връзка, но все още не мислят да предприемат следващата стъпка. Двамата се познават от преди близо две години.

Плевенчанинът отдавна предупреди, че американският актьор се натиска на мъже "Кевин Спейси ме е опипвал между краката! Това се случи на едно парти в Холивуд. Седна до мен, положи ръка на бедрото ми, след което бавно я плъзна към чатала ми. Меко казано, се скандализирах и си тръгнах на мига!" Това шокиращо признание направи още през 2014 в

"Бих направила рестарт на кариерата си като поведение, като изпуснати шансове, пропилях ги. Заради личния живот, заради голямата ми емоционалност", сподели емоционално Елен Колева. Актрисата бе дълги години половинка на богаташа с бизнес в майонезата Александър Найденов, но двамата се разделиха с грозен скандал.