Да направим деня перфектен

https://www.24chasa.bg/Article/344041 www.24chasa.bg
Топлите напитки помагат да гледаме положително на света. СНИМКА: РОЙТЕРС

Oтново иде понеделник и настроението ви е на кота нула. Убеден сте, че понеделник е просто най-гадният ден от седмицата! Това може да се поправи с няколко прости трика, смятат психолози.

Всеки човек е в състояние да превърне и най-неприятния ден в перфектен, твърдят те. Германският вестник "Зюддойче цайтунг" събра всички трикове и състави план на деня, който, ако бъде спазен, трябва да оправи настроението ви трайно.

Хватките са елементарни, но с голям ефект - например горещото кафе сутрин или флиртът на работното място са абсолютно задължителни за хубавото настроение, уверяват психолозите.

Да направим деня перфектен

Ето как изглежда перфектният ден:

Усмихвайте се на работното място, колкото и да крещят шефовете. А след напрегнатия ден разпуснете с танци на купон.
СНИМКИ: АРХИВ
Усмихвайте се на работното място, колкото и да крещят шефовете. А след напрегнатия ден разпуснете с танци на купон. СНИМКИ: АРХИВ

9 часа - закуска: топлите напитки събуждат щедрост

Чаша горещо кафе, чай или мляко правят излизането от дома навън в снега по-лесно, откриха американски психолози. Топлината на чашата е достатъчна според тях, за да преобърне мислите ни и да погледнем света в положителна светлина.

За да докажат това, учените от университета в Колорадо направили експеримент с 41 души. На част от тях раздали горещо кафе, на другите - айскафе. След това прочели пред всички историята на един измислен персонаж и помолили всеки в групата да го характеризира. Всички, които държали топла напитка, го описали със значително по-топли и човешки черти от другите. Във втори тест те били помолени да решат дали да запазят малко възнаграждение само за себе си, или да го поделят с приятели. Хората с горещо кафе в ръка се оказали много по-щедри от останалите.

10 часа - съвещание: драсканиците държат буден

Съвещанието се точи тягостно, скуката е огромна, колегата, който говори - скучен. Обърнете страницата на тефтера си и драскайте. Цветенца, подписи, кръгове, запълнени квадратчета - всичко е позволено. Това ви държи буден. Драсканиците не позволяват да се отдадете на мечти и да мислите за съвсем странични неща. Психолозите проучили за какво мислят 40 души, събрани на планьорка, и установили, че темата следят през цялото време само онези, които драскотят пред себе си, а останалите на моменти изключват. Рисуващите имали накрая с 30% повече информация от заседанието от пазещите поведение колеги.

11 часа - ако ви трябва помощ, искайте я отдясно

Работният ден вече тече с пълна сила и пред вас изникват първите въпроси. Ако ви трябва помощ, питайте колеги или дори шефа. Но помнете - застанете откъм дясното им ухо. Според психолози то е по-чувствително към информация, защото е свързано с лявата половина на мозъка, която е отговорна за преработването й. Италианци доказали, че дясното ухо е по-благосклонно, като накарали 176 души да си изпросят цигара от колега. Правели го, говорейки ту отдясно, ту отляво. Накрая преброили плячката и се оказало, че поисканата от дясно е в пъти по-голяма.

12 часа - обедна пауза, време за прозявки

Прозявките са заразни, това е стара истина. Психолози открили допълнително и, че онези, които се прозяват по-често, са по-чувствителни. Наблюдавайте колегите си - ако ви потрябва помощ или съвет, приближете се към онези, които сте видели да се прозяват по-често.

13 часа - преговори, имитирайте мимиките на партньора

Който имитира мимиката и жестовете на седящия срещу него, въздейства по-убедително, твърдят френски психолози. Учените помолили 166 студенти да разиграят сценка. Част от тях продавали въображаем продукт, като понякога имитирали мимиките и жестовете на клиента, понякога - не. Имитирайки ги, те почти винаги успявали да продадат продукта.

15 часа - шефът крещи, усмихвайте се

Нужно ви е разведряване? Шефът пак се развика, атмосферата напълно се е вкиснала? Помислете си за нещо хубаво и се усмихвайте в продължение на 6 секунди. Британският учен Ричард Уайзман изпробвал няколко техники за подобряване на настроението на 26 000 души. Разделил ги на пет групи.

С 15% се увеличил броят на хората с добро настроение в групата, която трябвало да си мисли за нещо хубаво, случило се предния ден. Със 7% се увеличили веселите в групата, която мислела с благодарност за положителната насока, в която се е развил животът им. 6% повишение имало в групата, която се усмихвала просто така. Онези, която трябвало само да си припомнят изминалия ден без позитивни или негативни емоции, не отбелязали подобрение на настроението. Петата група също била без промяна - в нея всеки трябвало сам да реши как да си оправи настроението.

16 часа - закъснявате със сроковете, клиентите или пациентите чакат

Когато колеги, пациенти или клиенти чакат да си свършите работата, а вие закъснявате, става нервно. Най-добрата тактика според израелски учени в такива случаи е да кажете колко време ще отнеме чакането. Така на чакащите се дава въображаемо чувство за контрол и в проведени опити те издържат на опашката най-дълго. Най-бързо губят търпение онези, които чуват извинения. Така че - не се извинявайте, а дайте информация.

17 часа - главоболие? Псувайте!

Денят е бил натоварен и главата просто ще ви се пръсне от болка? Псувайте и ругайте на воля, това помага. Според британско проучване сочното попържане ви помага да се отървете от стреса и неприятните емоции. Доказано е със следния опит: 67 души трябвало да държат ръката си максимално дълго в леденостудена вода. Половината трябвало да повтарят през цялото време измислена от тях ругатня. Те издържали и значително по-дълго на студа и болката, отколкото групата, която просто си мълчала.

19 часа - неочаквани гости? Сменете крушката

Тъкмо сте влезли у дома и на вратата се звъни - неочаквани гости. Имате само евтино вино. Какво да ги почерпите? Сипете от него смело, но сменете крушката с цветна. Германски учени доказаха, че дори и най-евтиното вино е по-вкусно при синя или червена светлина.

20 часа - вечеря, украсете я

Окото яде заедно с устата - това е стара истина. Доказаха я американци от университета в Илинойс. Те сервирали стари бисквити в стола на студентите в местния университет и ги помолили сами да определят колко да платят за тях. Част от тях получили бисквитите върху картонени чинии. Те платили средно по 57 цента. Другите получили бисквитите върху стъклени чинийки и платили съответно по 1,27 долара.

21 часа - купон

Ако искате да пофлиртувате или да направите нови запознанства, усмихвайте се. Според психолози мъжете и жените, които се смеят, са оценявани като по-атрактивни от сериозните.