Да направим деня перфектен

https://www.24chasa.bg/Article/344041 www.24chasa.bg
Топлите напитки помагат да гледаме положително на света. СНИМКА: РОЙТЕРС

Oтново иде понеделник и настроението ви е на кота нула. Убеден сте, че понеделник е просто най-гадният ден от седмицата! Това може да се поправи с няколко прости трика, смятат психолози.

Всеки човек е в състояние да превърне и най-неприятния ден в перфектен, твърдят те. Германският вестник "Зюддойче цайтунг" събра всички трикове и състави план на деня, който, ако бъде спазен, трябва да оправи настроението ви трайно.

Хватките са елементарни, но с голям ефект - например горещото кафе сутрин или флиртът на работното място са абсолютно задължителни за хубавото настроение, уверяват психолозите.

Да направим деня перфектен

Ето как изглежда перфектният ден:

Усмихвайте се на работното място, колкото и да крещят шефовете. А след напрегнатия ден разпуснете с танци на купон.
СНИМКИ: АРХИВ
Усмихвайте се на работното място, колкото и да крещят шефовете. А след напрегнатия ден разпуснете с танци на купон. СНИМКИ: АРХИВ

9 часа - закуска: топлите напитки събуждат щедрост

Чаша горещо кафе, чай или мляко правят излизането от дома навън в снега по-лесно, откриха американски психолози. Топлината на чашата е достатъчна според тях, за да преобърне мислите ни и да погледнем света в положителна светлина.

За да докажат това, учените от университета в Колорадо направили експеримент с 41 души. На част от тях раздали горещо кафе, на другите - айскафе. След това прочели пред всички историята на един измислен персонаж и помолили всеки в групата да го характеризира. Всички, които държали топла напитка, го описали със значително по-топли и човешки черти от другите. Във втори тест те били помолени да решат дали да запазят малко възнаграждение само за себе си, или да го поделят с приятели. Хората с горещо кафе в ръка се оказали много по-щедри от останалите.

10 часа - съвещание: драсканиците държат буден

Съвещанието се точи тягостно, скуката е огромна, колегата, който говори - скучен. Обърнете страницата на тефтера си и драскайте. Цветенца, подписи, кръгове, запълнени квадратчета - всичко е позволено. Това ви държи буден. Драсканиците не позволяват да се отдадете на мечти и да мислите за съвсем странични неща. Психолозите проучили за какво мислят 40 души, събрани на планьорка, и установили, че темата следят през цялото време само онези, които драскотят пред себе си, а останалите на моменти изключват. Рисуващите имали накрая с 30% повече информация от заседанието от пазещите поведение колеги.

11 часа - ако ви трябва помощ, искайте я отдясно

Работният ден вече тече с пълна сила и пред вас изникват първите въпроси. Ако ви трябва помощ, питайте колеги или дори шефа. Но помнете - застанете откъм дясното им ухо. Според психолози то е по-чувствително към информация, защото е свързано с лявата половина на мозъка, която е отговорна за преработването й. Италианци доказали, че дясното ухо е по-благосклонно, като накарали 176 души да си изпросят цигара от колега. Правели го, говорейки ту отдясно, ту отляво. Накрая преброили плячката и се оказало, че поисканата от дясно е в пъти по-голяма.

12 часа - обедна пауза, време за прозявки

Прозявките са заразни, това е стара истина. Психолози открили допълнително и, че онези, които се прозяват по-често, са по-чувствителни. Наблюдавайте колегите си - ако ви потрябва помощ или съвет, приближете се към онези, които сте видели да се прозяват по-често.

13 часа - преговори, имитирайте мимиките на партньора

Който имитира мимиката и жестовете на седящия срещу него, въздейства по-убедително, твърдят френски психолози. Учените помолили 166 студенти да разиграят сценка. Част от тях продавали въображаем продукт, като понякога имитирали мимиките и жестовете на клиента, понякога - не. Имитирайки ги, те почти винаги успявали да продадат продукта.

15 часа - шефът крещи, усмихвайте се

Нужно ви е разведряване? Шефът пак се развика, атмосферата напълно се е вкиснала? Помислете си за нещо хубаво и се усмихвайте в продължение на 6 секунди. Британският учен Ричард Уайзман изпробвал няколко техники за подобряване на настроението на 26 000 души. Разделил ги на пет групи.

С 15% се увеличил броят на хората с добро настроение в групата, която трябвало да си мисли за нещо хубаво, случило се предния ден. Със 7% се увеличили веселите в групата, която мислела с благодарност за положителната насока, в която се е развил животът им. 6% повишение имало в групата, която се усмихвала просто така. Онези, която трябвало само да си припомнят изминалия ден без позитивни или негативни емоции, не отбелязали подобрение на настроението. Петата група също била без промяна - в нея всеки трябвало сам да реши как да си оправи настроението.

16 часа - закъснявате със сроковете, клиентите или пациентите чакат

Когато колеги, пациенти или клиенти чакат да си свършите работата, а вие закъснявате, става нервно. Най-добрата тактика според израелски учени в такива случаи е да кажете колко време ще отнеме чакането. Така на чакащите се дава въображаемо чувство за контрол и в проведени опити те издържат на опашката най-дълго. Най-бързо губят търпение онези, които чуват извинения. Така че - не се извинявайте, а дайте информация.

17 часа - главоболие? Псувайте!

Денят е бил натоварен и главата просто ще ви се пръсне от болка? Псувайте и ругайте на воля, това помага. Според британско проучване сочното попържане ви помага да се отървете от стреса и неприятните емоции. Доказано е със следния опит: 67 души трябвало да държат ръката си максимално дълго в леденостудена вода. Половината трябвало да повтарят през цялото време измислена от тях ругатня. Те издържали и значително по-дълго на студа и болката, отколкото групата, която просто си мълчала.

19 часа - неочаквани гости? Сменете крушката

Тъкмо сте влезли у дома и на вратата се звъни - неочаквани гости. Имате само евтино вино. Какво да ги почерпите? Сипете от него смело, но сменете крушката с цветна. Германски учени доказаха, че дори и най-евтиното вино е по-вкусно при синя или червена светлина.

20 часа - вечеря, украсете я

Окото яде заедно с устата - това е стара истина. Доказаха я американци от университета в Илинойс. Те сервирали стари бисквити в стола на студентите в местния университет и ги помолили сами да определят колко да платят за тях. Част от тях получили бисквитите върху картонени чинии. Те платили средно по 57 цента. Другите получили бисквитите върху стъклени чинийки и платили съответно по 1,27 долара.

21 часа - купон

Ако искате да пофлиртувате или да направите нови запознанства, усмихвайте се. Според психолози мъжете и жените, които се смеят, са оценявани като по-атрактивни от сериозните.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал